Trending Now

Απίστευτο βίντεο: Φάλαινα «ζήτησε βοήθεια» από ανθρώπους

Για να της αφαιρέσουν παράσιτα από το κεφάλι

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μεξικό: Μια φάλαινα πλησίασε σκάφος με ανθρώπους και τους ζήτησε βοήθεια με ένα... θεματάκι που είχε 

Η στιγμή που μια γκρίζα φάλαινα πλησιάζει ένα σκάφος και «ζητάει βοήθεια» από τους ανθρώπους για να τις αφαιρέσουν παράσιτα έχει καταγραφεί σε βίντεο.

Το στιγμιότυπο έλαβε χώρα στη λιμνοθάλασσα Ojo de Liebre, στα ανοικτά των ακτών της Baja California, στο Μεξικό.

H φάλαινα πλησίασε ένα σκάφος παρατήρησης και αμέσως ο καπετάνιος του άρχισε να τη βοηθάει, αφαιρώντας ενοχλητικά παράσιτα από το κεφάλι της. Μάλιστα, ο άνδρας έκανε νεύματα στη φάλαινα, η οποία φαίνεται να ανταποκρίνεται στις οδηγίες του.

«Το έχω κάνει επανειλημμένα με την ίδια φάλαινα και με άλλες. Είναι πολυ συναρπαστικό», δήλωσε ο καπετάνιος Paco Jimenez Franco σε αμερικανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο. 

Oι ψείρες των φαλαινών

Οι κυαμίδες ή γνωστές και ως ψείρες των φαλαινών - κάτι μικρά πλασματάκια που βρίσκουν καταφύγιο στο κεφάλι των θηλαστικών - μπορεί να είναι ωφέλιμες για τις φάλαινες, καθώς τρώνε φύκια στο σώμα τους και τρέφονται με απολεπισμένο δέρμα. Ωστόσο, θεωρείται ότι επίσης ερεθίζουν το ζώο.

Ο Franco μάζεψε μια ψείρα από το κεφάλι της φάλαινας την πρώτη φορά που πλησίασε αρκετά κοντά για να το κάνει. «Μόλις αφαίρεσα την πρώτη, πλησίασε ξανά για να μπορέσω να συνεχίσω», είπε. Η ίδια φάλαινα επέστρεψε επανειλημμένα για περισσότερη "περιποίηση", σύμφωνα με τον Φράνκο.

«Νομίζω ότι οι γκρίζες φάλαινες έχουν μια σχέση αγάπης-μίσους με τα παράσιτα στο κεφάλι τους», δήλωσε ο Mark Carwardine, Βρετανός ζωολόγος. «Έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα, οπότε αυτά τα χιλιάδες πλασματάκια που ζούνε στο κεφάλι τους πρέπει να τις τρελαίνουν».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα τσιμπήματα αυτών των παρασίτων μπορούν να πονέσουν και τον άνθρωπο.

Περίεργη η συμπεριφορά των γκρίζων φαλαινών

Οι γκρίζες φάλαινες στα ανοικτά της Baja California φημίζονται για την περίεργη συμπεριφορά τους απέναντι στα σκάφη, παρόλο που κυνηγήθηκαν δραστικά τον 20ό αιώνα.

Ήταν γνωστές στους φαλαινοθήρες ως «διαβολόψαρα» λόγω της αγριότητάς τους να αντιστέκονται στους κυνηγούς, οι οποίοι σκότωναν πρώτα νεογνά τους έτσι ώστε τα ενήλικα να τους πλησιάζουν αρκετά. Ο μόνος άλλος θηρευτής της φάλαινας είναι η όρκα.

Αν και δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ότι η προσέγγιση των ανθρώπων για βοήθεια στην απολίνωση αποτελεί νέα συμπεριφορά στις φάλαινες, ο Carwardine δήλωσε ότι δεν το είχε ξαναδεί. «Οι φάλαινες σίγουρα δεν φαίνεται να ενοχλούνται από τους ανθρώπους», σχολίασε

Δεδομένου ότι οι γκρίζες φάλαινες μπορούν να ζήσουν τουλάχιστον 80 χρόνια, είναι πιθανό ότι τα ζώα που ζούσαν κατά την περίοδο του κυνηγιού έχουν από τότε προσαρμοστεί ώστε να επωφελούνται από την αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο.

Με πληροφορίες από Guardian