Trending Now

Τα τραγούδια που θεραπεύουν την ψυχή

Οι 3 μελωδίες που επικράτησαν στη δημοσκόπηση του BBC Radio

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το τραγούδι των θρυλικών Queen «Bohemian Rapsody» φαίνεται ότι επιδρά περισσότερο θετικά από κάθε άλλο στην ανθρώπινη ψυχολογία, όπως αποδεικνύει δημοσκόπηση της ComRes για λογαριασμό του BBC Radio. Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε δείγμα 1.000 ανθρώπων στο πλαίσιο της Faith in the World Week, η οποία ερευνά τη θεραπευτική δύναμη της μουσικής.

Πρώτο ήρθε το «Bohemian Rapsody», με δεύτερο το Dancing Queen των Abba και τρίτο το Happy του Φάρελ Γουίλιαμς.

Περισσότεροι από τα 2/3 των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι τους αρέσει να ακούν μουσική όταν δεν νιώθουν καλά. Και περίπου 9 στους 10 συμφώνησαν ότι η μουσική κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα όταν είναι άρρωστοι ή βιώνουν δύσκολες καταστάσεις.

Το «Faith in the World Week», που θα διαρκέσει έως τις 2 Νοεμβρίου, εξετάζει το πώς η μουσική μπορεί να αλλάξει και να διαμορφώσει τις ζωές των ανθρώπων. Συνολικά, το 81% των Βρετανών λένε ότι έχουν αισθανθεί καλύτερα ακούγοντας μουσική, ενώ το 36% των ερωτηθέντων απάντησε ότι προτιμά να ακούει μία ομιλία παρά μουσική, όταν δεν νιώθουν καλά.

Σε ερώτηση να επιλέξουν συγκεκριμένο είδος μουσικής, σχεδόν το 30% των ανδρών επέλεξε το Bohemian Rhapsody από τη λίστα που τους δόθηκε. Λιγότερες ήταν οι γυναίκες -23%- που το έβαλαν πρώτο στη λίστα, με εκείνες να επιλέγουν με 28% το Dancing Queen. Το τραγούδι των Abba επέλεξε μόνο ένα 16% των ανδρών.

Στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω η κλασική μουσική είναι αυτή που προσέλκυσε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, με το 39% να θέλει κλασικά ακούσματα στις δύσκολες ώρες. Στις νεότερες ηλικίες, το Happy ήταν το δημοφιλέστερο, ενώ στη λίστα υπήρχαν τραγούδια των Μπομπ Μάρλεϊ, Ρόμπιν Γουίλιαμς και Μάικλ Τζάκσον.

Όσο για το νικητήριο «Bohemian Rhapsody» , πρόκειται για ένα κομμάτι από τον δίσκο των Queen «A Night at the Opera». Διαρκεί σχεδόν έξι λεπτά και ήταν το νούμερο 1 για πολλές εβδομάδες στα βρετανικά chart σε δύο περιστάσεις: όταν πρωτοκυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1975 και το 1991 μετά το θάνατο του Φρέντι Μέρκιουρι.