- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Ο χειρότερος άνθρωπος που ξέρεις»: Ο άνθρωπος που έγινε viral meme εν αγνοία του
«Έχω διαβάσει σχόλια που λένε "έχει το πρόσωπο ενός ναζιστή υπεροχής"».
«Ο χειρότερος άνθρωπος που ξέρεις»: Ποιος είναι ο Ζοσέπ Μαρία Γκαρθία, ο άνθρωπος που έγινε viral meme εν αγνοία του.
Λίγο αφότου η πανδημία έφτασε και στην Ισπανία, ο Ζοσέπ Μαρία Γκαρθία έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον πανικόβλητο κουνιάδο του.
«Μου είπε να μην ανησυχώ, αλλά να ψάξω στο google τη φράση “ο χειρότερος άνθρωπος που ξέρεις”», είπε ο Γκαρθία. «Το έβαλα και ήμουν εκεί, παντού. Έκανα scroll down και ήταν το πρόσωπό μου, το πρόσωπό μου, το πρόσωπό μου. Σκέφτηκα τι συμβαίνει;»
Η παράνοια τον ξεπέρασε καθώς προσπαθούσε να εξηγήσει τι είχε συμβεί. Είχε ποζάρει για τη φωτογραφία το 2014 καθώς συνόδευε τον κουνιάδο του, επαγγελματία φωτογράφο, σε ένα ταξίδι εργασίας στη Βαρκελώνη. Καθώς ο κουνιάδος του προετοιμαζόταν για μια φωτογράφηση με έναν Αμερικανό συγγραφέα, ζήτησε από τον Γκαρθία να σταθεί για να προσαρμοστεί στο φως.
Η φωτογραφία του Γκαρθια, τότε 34 ετών, βγήκε καλή – τόσο καλή που το ζευγάρι αποφάσισε να τη ανεβάσει στον κατάλογο Getty Images.
Ο Γκαρθία θυμήθηκε μάλιστα ότι το 2018 ο αδερφός του του είχε πει ότι η εικόνα είχε χρησιμοποιηθεί για την εικονογράφηση ενός άρθρου για ένα αμερικανικό σατιρικό περιοδικό. Εκείνη την εποχή είχε δώσει ελάχιστη προσοχή. Τώρα καθώς «σάρωνε» το Διαδίκτυο συνειδητοποίησε ότι είχε γίνει άθελά του ένα viral meme. Η εικόνα είχε χρησιμοποιηθεί για να απεικονίσει ένα ανάλαφρο κομμάτι για έναν αντιπαθητικό συνάδελφο που υπό κανονικές συνθήκες δεν μιλάει σοβαρά αλλά μια φορά εκφράζει άποψη σχετικά με την πολιτική και κανείς δεν μπορεί να τον αντικρούσει.
«Αναρωτιέσαι, εντάξει, τώρα τι συμβαίνει», είπε στον Guardian. «Θα εμφανιστούν άνθρωποι εδώ που θέλουν να με γνωρίσουν; Ή θέλουν να με χτυπήσουν;»
Αγωνίστηκε να αποκαταστήσει τη διαδικτυακή του φήμη με τη ζωή του στο Molins de Rei, έναν δήμο 26.000 κατοίκων κοντά στη Βαρκελώνη. Στο διαδίκτυο ήταν υπερδιάσημος, – μια γρήγορη αναζήτηση της φράσης «ο χειρότερος άνθρωπος που ξέρεις» βγάζει σχεδόν δύο δισεκατομμύρια αποτελέσματα – αλλά το γεγονός ότι ήταν στα αγγλικά σήμαινε ότι λίγοι στην πόλη του ή στο πρακτορείο μάρκετινγκ όπου εργάζεται γνώριζαν οτιδήποτε σχετικά με αυτό.
«Πήγαινα στη δουλειά και όλα ήταν φυσιολογικά, κανείς δεν με χαιρέτησε διαφορετικά», είπε ο Γκαρθία.
Η καθημερινότητά του σπάνια «συναντήθηκε» με τη διαδικτυακή του παρουσία, μέχρι που ένας δημοσιογράφος έδωσε στοιχεία για το πώς να τον βρει σε μια σειρά από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Του εμφανίστηκαν μηνύματα από όλο τον αγγλόφωνο κόσμο, ωθώντας τον κουνιάδο του να αφαιρέσει τη φωτογραφία.
Αλλά το meme είχε ήδη καταφέρει να ορίσει τον Γκαρθία στο διαδίκτυο. «Έχω διαβάσει σχόλια που λένε «έχει το πρόσωπο ενός ναζιστή υπεροχής» ή ότι «δεν υπάρχει ενσυναίσθηση στο βλέμμα μου», είπε. Αντέκρουσε τα σχόλια, προσθέτοντας γελώντας: «Έχω πολλές φωτογραφίες με αυτό το βλέμμα – αυτό είναι το βλέμμα μου».
Ένας από τους λίγους ανθρώπους παγκοσμίως που μοιράζεται την εμπειρία του να έχει ένα πρόσωπο που είναι τόσο γνωστό είναι ο András Arató, ένας συνταξιούχος Ούγγρος μηχανικός που το 2019 δημοσιοποίησε πώς ήταν να ανακάλυψε ότι το πρόσωπό του ήταν ένα viral meme, στην περίπτωσή του «Hide the Pain Harold».
«Στην αρχή ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία», είπε ο Arató, τότε 73 ετών, στο TEDxKyiv. «Δεν ήξερα τι να κάνω».
Η πρώτη αντίδραση του Arató ήταν να τα κλείσει όλα παίρνοντας πίσω τις στοκ φωτογραφίες. Μόλις ηρέμησε, επέλεξε να περιμένει και να δει. «Η μόνη μου ελπίδα ήταν ότι με τόσα πολλά νέα πράγματα καθημερινά στο διαδίκτυο, οι άνθρωποι θα με ξεχάσουν σιγά σιγά», είπε. «Πρέπει να πω ότι έκανα εντελώς λάθος».
Η στιγμή του εύρηκα ήρθε όταν αποφάσισε να ανακτήσει την εικόνα του, δημιουργώντας τη δική του σελίδα θαυμαστών στο Facebook με βίντεο και ιστορίες από τα ταξίδια του. Σύντομα ήρθαν προσφορές για συνεργασία, μετατρέποντας τον Arató σε διασημότητα. Από έναν ρόλο σε μια ουγγρική τηλεοπτική διαφήμιση μέχρι λίγο μέρος σε ένα βίντεο για τη Μάντσεστερ Σίτι.
Πάνω από δύο χρόνια αφότου δημιουργήθηκε το viral meme του, ο Γκαρθία – που περιέγραψε τον εαυτό του ως συγκρατημένο – έχει αποδεχτεί την μοναδική του ιδιότητα. «Δεν είναι εύκολο. Είναι εκπληκτικό πόσα εκατομμύρια επισκέψεις υπάρχουν», είπε. «Αλλά είναι αλήθεια ότι με το πέρασμα του χρόνου, αρχίζεις να το βλέπεις διαφορετικά».
Για χρόνια απέρριπτε αιτήματα για συνεντεύξεις, επιλέγοντας να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Αλλά τους τελευταίους μήνες, καθώς σκέφτεται να κυκλοφορήσει μπλουζάκια με το μιμίδιο του, έχει ανοιχτεί σε μερικά μέσα ενημέρωσης. Αρνήθηκε σταθερά να φωτογραφηθεί - «για να μην γίνει ξανά viral», είπε σε μια εφημερίδα - αφήνοντας να εννοηθεί τα σημάδια που συνεχίζουν να παραμένουν.