Trending Now

Βρέθηκε το κρασοπότηρο του Περικλή

Και της παρέας του, από τον 5ο π.Χ. αιώνα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το όνομα του μεγάλου Αθηναίου πολιτικού Περικλή (495-429 π.Χ.), μαζί άλλων με πέντε συντρόφων του στην οινοποσία, είναι χαραγμένο σ΄ έναν απλό μελαμβαφή πήλινο σκύφο (κρασοπότηρο), που βρέθηκε κομματιασμένος σε τάφο της κλασικής εποχής και συναρμολογήθηκε, κάτι που διέκοψε προσωρινά την ανέγερση πολυκατοικίας στην Κηφισιά (οδός Σπάρτης 18).

Όπως γράφουν σήμερα «Τα Νέα», το συναρμολογημένο αγγείο ύψους μόλις οκτώ εκατοστών όχι μόνο θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι χρησιμοποιήθηκε από τον Περικλή, αλλά δεν αποκλείεται και το χάραγμα να είναι η ιδιόχειρη υπογραφή του.

«Είναι ένα σπάνιο εύρημα. Ένα ζωντανό αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής», λέει η αρχαιολόγος της Β΄ Εφορίας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κ. Γαλήνη Δασκαλάκη

Το σκεύος, σπασμένο σε 12 κομμάτια, βρέθηκε μόλις δύο μέτρα κάτω από την επιφάνεια, σε φτωχικό τάφο όπου δεν εντοπίστηκαν οστά. Στη μία πλευρά του, κάτω από την λαβή, ήταν χαραγμένα έξι ονόματα σε γενική πτώση: Αριστείδου, Διοδότου, Δαισίμου, Αρρίφρονος, Περικλέους και Ευκρίτου. Και όλα μαζί ήταν τοποθετημένα σε ένα πλαίσιο, κάτι που δείχνει τη συντροφικότητα της ομάδας.

Η προφανής σκέψη είναι ότι ο σκύφος, αναμνηστικό οινικής ευωχίας, θάφτηκε ως κτέρισμα στον τάφο κάποιου από τους έξι συμπότες, συνοδεύοντάς τον στο θάνατο. Ειδικά ο  Διόδοτος μάς είναι γνωστός από τη δημηγορία του στην Εκκλησία του Δήμου, η οποία  οδήγησε στη σωτηρία των Λεσβίων, μετά την αποστασία του νησιού: πολύ συγκινητικό περιστατικό, που αφηγείται υπέροχα ο Θουκυδίδης. 

Αναμένεται σύντομα επίσημη αρχαιολογική ανακοίνωση.

Μ.Φ.