Trending Now

O Rene Ricard δεν ζωγραφίζει πια

Αρχές της δεκαετίας του '60 στη Νέα Υόρκη ξεκίνησαν όλα

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
60054-119953.jpg

Απέκτησε καλτ στάτους στη Νέα Υόρκη, όπου κατέφθασε στις αρχές της δεκαετίας του '60, για να ζήσει μια μποέμικη και πλούσια ζωή και να είναι παρόν σε όσα ανατρεπτικά κι ενδιαφέροντα συνέβησαν στην πόλη τις προηγούμενες 4-5 δεκαετίες. Ποιητής, ζωγράφος, αρθρογράφος και κριτικός τέχνης, ηθοποιός στις ταινίες του Warhol και γενικώς «μούρη» της πόλης, ο Rene Ricard δεν ζει πια. Έφυγε σε ηλικία 67 χρονών ενώ ήταν στη μέση μιας νέας φουρνιάς πινάκων μεγάλων διαστάσεων.

Η ποίηση του μπλεκόταν με τους πίνακες του ή και με τους πίνακες άλλων, πάνω στους οποίους έγραφε αποσπάσματα ποιημάτων και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξώφυλλο από τον δίσκο του John Frusciante (Red Hot Chili Peppers) «Shadows Collide With People» που πήρε τον τίτλο του από τον ομότιτλο πίνακα του Ricard.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70 άρχισε να δημοσιεύει ποιήματα στο «The Paris Review» και στο «Angel Hair» ενώ με τα άρθρα του στο ArtForum ανέδειξε καλλιτέχνες όπως οι Jean Michel Basquiat, Keith Haring, Julian Schnabel, Francesco Clemente, κ.α. κι αυτοί στη συνέχεια ανθολόγησαν ή εικονογράφησαν την ποίηση του.

Μάλιστα στην ταινία «Basquiat» που έκανε ο Julian Schnabel το 1996 υπάρχει ως χαρακτήρας και τον υποδύεται ο ηθοποιός Michael Wincott. Ο ίδιος έπαιξε τον Warhol στην ασπρόμαυρη ταινία «Andy Warhol Story» (1967) αλλά και στο περίφημο «Chelsea Girls» αφού ούτως ή άλλως έμενε για χρόνια στο περίφημο Chelsea Hotel.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.