- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; Να ξεχάσουμε όσα ξέραμε;
Το «Τρίγωνο της ζωής» και τα δεδομένα για την αμφιλεγόμενη θεωρία του Doug Copp
Οι αμφιλεγόμενες οδηγίες για τα μέτρα προστασίας που μπορούμε να πάρουμε κατά την διάρκεια σεισμού που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
Μετά το σεισμό 5,1 Ρίχτερ την Παρασκευή 19 Ιουλίου στην Αθήνα, viral έχει γίνει ένα άρθρο το οποίο μας παροτρύνει να «ξεχάσουμε όσα ξέρουμε» για τα μέτρα προστασίας που μπορούμε να πάρουμε κατά την διάρκεια σεισμού, και να ακολουθήσουμε 10 διαφορετικές οδηγίες. Όμως αυτές οι οδηγίες είναι από αμφιλεγόμενες έως επικίνδυνες.
ΠΑΡΑΠΛΗΦΟΡΟΡΗΣΗ
Το είδαμε τις τελευταίες μέρες στα thesecretrealtruth.blogspot.com, ant1.com.cy, neakriti.gr,
zarpanews.gr, athensmagazine.gr, aegeanews.gr, aek365.org, eltopia.com.cy, ofse.gr,
inlife.inpaok.com, eglimatikotita.gr, katohika.gr, el.gr, stroumfaki.org, prooikein.gr,
dim-vafaik.xan.sch.gr, jenny.gr, ladyslife.gr, astrology.gr, filenades.gr, koytsompolio.gr,
tro-ma-ktiko.blogspot.com, glyfada-news.blogspot.com, eos-agn-bio.blogspot.com.
Το «Τρίγωνο της ζωής», όπως ονομάζει τη μέθοδό του ο δημιουργός και υποστηρικτής της, Doug Copp, είναι μια αμφιλεγόμενη θεωρία για μέτρα ασφαλείας που πρέπει να παίρνουμε κατά την διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού. Αυτή η θεωρία προωθείται εδώ και αρκετά χρόνια, στην αρχή με email και αργότερα μέσω blogs και ιστοσελίδων.
Η θεωρία του Copp υποστηρίζει ότι κατά την διάρκεια ενός μεγάλου σεισμού δεν θα πρέπει να σκύψουμε και να καλυφτούμε κάτω από ένα γερό έπιπλο (τραπέζι, γραφείο, θρανίο κτλ), αλλά θα πρέπει να βρούμε καταφύγιο δίπλα σε στέρεα αντικείμενα, τα οποία θα δημιουργήσουν ένα κενό τρίγωνο που θα μας προστατεύσει αν το κτήριο καταρρεύσει. Πραγματικά σε μια κατάρρευση κτηρίου δημιουργουνται κενά, αυτά που ο Copp τα ονομάζει «Τρίγωνα της ζωής», αλλά είναι αδύνατον να γνωρίζουμε πού θα δημιουργηθούν αυτά τα κενά. Επιπλέον, αν ξαπλώσουμε δίπλα από ένα μεγάλο αντικείμενο (πχ. μια ντουλάπα) υπάρχει κίνδυνος αυτό το μεγάλο αντικείμενο να μετακινηθεί κατά την διάρκεια του σεισμού και να πέσει πάνω μας.
Από τότε που η θεωρία του Copp έγινε γνωστή, πολλοί οργανισμοί και εμπειρογνώμονες φυσικών καταστροφών έχουν αμφισβητήσει την εγκυρότητα της ερευνητικής μεθοδολογίας του και τα συμπεράσματα του.
Πηγές:
- American Red Cross
- United States Geological Survey
- Earthquake Country Alliance
- HMCI
- Southern California Earthquake Center
- Bogaziçi University
- ODPEM
- New Zealand National Crisis Management Centre
- Wellington Region Emergency Management Office
Για την αμφιλεγόμενη θεωρία του Doug Copp ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), αναφέρει:
Οι προαναφερόμενες οδηγίες που αφορούν στην αυτοπροστασία των πολιτών από τις επικινδυνότητες που υπάρχουν μέσα στο κτίριο και κατά συνέπεια στη μείωση των τραυματισμών τους σε περίπτωση σεισμού, είναι αυτές που ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΑΙ από τον Ο.Α.Σ.Π. αλλά και από τη Διεθνή Κοινότητα. Η κάλυψη κάτω από ένα τραπέζι, γραφείο ή θρανίο προστατεύει τον καθένα από εμάς την ώρα της δόνησης από τα διάφορα αντικείμενα, συσκευές και έπιπλα που ανατρέπονται ή σπάζουν, π.χ. θραύσματα των τζαμιών, σοβάδες κ.ά.
Τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό φτάνει σε διάφορους παραλήπτες το ηλεκτρονικό μήνυμα με τίτλο: «Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού; Ξεχάστε όσα ξέρατε!», στο οποίο προτείνονται διαφορετικά μέτρα προστασίας την ώρα του σεισμού. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά προστασίας αφενός ΔΕΝ αποτελούν νέα επίσημη οδηγία, δηλαδή ΔΕΝ έχουν υιοθετηθεί από τη Διεθνή Κοινότητα και αφετέρου η FEMA (Federal Emergency Management Agency), ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και άλλοι φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν τοποθετηθεί επίσημα σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει, προτείνοντας ως καταλληλότερη οδηγία προστασίας την ώρα του σεισμού το: σκύψε, καλύψου και κρατήσου από το πόδι του επίπλου (drop, cover and hold on).
Άλλωστε έρευνες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί γίνονται λόγω των προαναφερόμενων επικινδυνοτήτων όταν οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα σε κτίρια προσπαθούν να μετακινηθούν ή προσπαθούν να φύγουν από αυτό την ώρα του σεισμού. Για το λόγο αυτό συνιστάται η άμεση επιλογή μιας ασφαλούς θέσης μέσα στο χώρο που βρισκόμαστε, όπως π.χ. η κάλυψη κάτω από ένα γερό τραπέζι, η οποία να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντινή σε σχέση με την αρχική μας θέση και η οποία θα μας προφυλάξει από τις επικινδυνότητες.
Επειδή ο σεισμός είναι ένα «ευαίσθητο» θέμα που ενδιαφέρει το σύνολο του πληθυσμού της χώρας μας απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και υπευθυνότητα στην προσέγγιση του θέματος της αυτοπροστασίας ώστε να μην δημιουργείται σύγχυση στον κάθε πολίτη σχετικά με το τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση σεισμού.
Ο Ο.Α.Σ.Π., ο οποίος είναι ο αρμόδιος φορέας της χώρας μας για θέματα αντισεισμικής πολιτικής, όπως και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, προτείνει ως καταλληλότερη οδηγία την κάλυψη κάτω από ένα γερό τραπέζι, γραφείο ή θρανίο (κρατώντας με το χέρι το πόδι του επίπλου) την ώρα του σεισμού.
Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes.