- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Αστροβιολόγος προσπαθεί να μαγειρέψει στους -70°C στην Ανταρκτική και το αποτέλεσμα είναι τέλειο
Οι θερμοκρασίες στο Concordia Station δεν είναι παίξε-γέλασε
Ο Cyprien Verseux είναι παγετολόγος και αστροβιολόγος και αυτή την περίοδο εργάζεται στην πιο απομακρυσμένη επιστημονική βάση του κόσμου: στο Concordia Station στην Ανταρκτική. Ακόμα και ο διεθνής διαστημικός σταθμός που βρίσκεται 400 χλμ πάνω από τη Γη, είναι μάλλον πιο κοντά στον πολιτισμό απ' ό,τι αυτό το παγωμένο και αφιλόξενο μέρος.
Ο Cyprien όταν δεν συλλέγει δείγματα και δεν κάνει έρευνα για το κλίμα των περασμένων αιώνων, γράφει στο προσωπικό του blog τις εμπειρίες του από τη ζωή εκεί. Ο ίδιος και μια μικρή ομάδα επιστημόνων είναι οι μόνοι στη βάση της Ανταρκτικής, εκεί που ούτε τα βακτήρια δεν επιβιώνουν από τις χαμηλές θερμοκρασίες. «Εννέα μήνες το χρόνο, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δεν υπάρχει πρόσβαση. Κάνει τόσο κρύο που τα οχήματα δεν μετακινούνται. Είμαστε 13 άνθρωποι: τεχνικοί, επιστήμονες, ένας μάγειρας κι ένας γιατρός», εξηγεί ο Cyprien στο Bored Panda.
«Είναι η πιο κρύα περιοχή στον πλανήτη, με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους -80°C το χειμώνα. Είδαμε τον ήλιο ξανά τον Αύγουστο, μετά από 3 μήνες που δεν είχε εμφανιστεί καν στον ορίζοντα. Ο αέρας είναι εξαιρετικά ξηρός και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε οξυγόνο. Ωστόσο, παρά την αφιλόξενη ερημιά στην οποία βρίσκεται το Concordia, είναι πολύ δημοφιλές σε ερευνητές από διάφορα πεδία, όπως η αστρολογία, η ανθρώπινη φυσιολογία, η παγετολογία, οι ατμοσφαιρικές επιστήμες, η γεωφυσική, κτλ.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θέματα στο blog του είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο να κάνει πράγματα που εμείς εδώ θεωρούμε εντελώς φυσιολογικά, όπως για παράδειγμα το μαγείρεμα. Ο Cyprien αποφάσισε -για πλάκα- να βγει έξω και να δοκιμάσει να «μαγειρέψει». Το αποτέλεσμα ήταν ξεκαρδιστικό και το φωτογράφισε ανεβάζοντάς το στο twitter. Όπως θα διαπιστώσετε, μερικές φωτογραφίες αψηφούν τη βαρύτητα με απολαυστικό τρόπο, ενώ αποδεικνύουν ότι οι θερμοκρασίες στην περιοχή είναι το λιγότερο ακραίες.