Trending Now

Την καμήλα μου για να μην πάω στρατό: Η απίθανη ιστορία ενός Τούρκου αγρότη

Η αγγελία πώλησης στο διαδίκτυο και το «παραθυράκι» στην τουρκική νομοθεσία για εξαγορά της θητείας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
camel3232.jpg
©EPA/MOHAMMED SABER

Με βάση την τουρκική νομοθεσία, όλοι οι άνδρες ηλικίας 19 έως 45 ετών είναι υποχρεωμένοι να βάλουν το χακί για 12 μήνες.

Ωστόσο, υπάρχει ένα «παραθυράκι» για όσους έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 1994. Σύμφωνα με αυτό, μπορούν να υπηρετήσουν μόλις για... 21 ημέρες με το αζημίωτο φυσικά, ήτοι 15.000 τουρκικές λίρες (περίπου 2.463 ευρώ).

Ο Εμρέ Μποσταντζί, 28 ετών, είναι ένας από τους 200.000 Τούρκους που έχουν σπεύσει το τελευταίο 48ωρο να επωφεληθούν, εξαγοράζοντας τη στρατιωτική τους θητεία. Για να το πετύχουν αυτό, πουλάνε τα πάντα: Από αυτοκίνητα και σπίτια, μέχρι βουβάλια και.... καμήλες. Έτσι και ο αγρότης από την επαρχία Τσορούμ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, έβαλε πωλητήριο στην... καμήλα του.

epa-str.jpg
©EPA/STR

«Αυτό είναι το αγαπημένο μου ζώο, αλλά πρέπει να το πουλήσω. Χρειάζομαι μετρητά για πάρω απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία» αναφέρει ο 28χρονος αγρότης, προσθέτοντας ότι ο πατέρας του ήταν αυτός που αγόρασε την καμήλα σε ένα τοπικό παζάρι.

Τιμή πώλησης: 20.000 τουρκικές λίρες. Σύμφωνα με τον Μποσταντζί, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο.

«Κάποιες τοπικές ενώσεις θέλουν να την αγοράσουν για τουριστικούς σκοπούς. Άλλοι για να την ανταλλάξουν με ένα αυτοκίνητο. Μέχρι τώρα οι προσφορές είναι πολύ χαμηλές, θα περιμένω για μια καλύτερη προσφορά» εξήγησε.

Επόμενο βήμα... διδακτορικό

Όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, για τους αποφοίτους πανεπιστημίου η υποχρεωτική θητεία είναι έξι μήνες.

Το κράτος επιτρέπει στους αποφοίτους να κάνουν τα μεταπτυχιακά τους και τα διδακτορικά τους έως την ηλικία των 35 ετών και μετά να εκτίσουν τη στρατιωτική τους θητεία. Αρκετοί είναι αυτοί που εγγράφονται σε μεταπτυχιακά προγράμματα για να αποφύγουν για όσο περισσότερο μπορούν να ντυθούν στο χακί.

epa23423.jpg
©EPA/STR

«Η στρατιωτική θητεία μπορεί να είναι μια πραγματικό χάσιμο χρόνου και σε πάει πίσω στη ζωή σου. Θα στείλω αίτηση για ένα διδακτορικό μετά από αυτές τις 21 μέρες» πρόσθεσε ο Μποσταντζί, ο οποίος ακολουθεί αυτήν την περίοδο το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Χιτίτ στην πόλη Τσορούμ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.