- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Yanny ή Laurel, εσύ τι ακούς; Το viral ηχητικό που έχει διχάσει τον κόσμο των social media (video)
Time: «Ο Έλληνας θεός του New Age Yanni πήρε θέση» - Δείτε το tweet του
Yanni ή Laurel; Είναι το ηχητικό βίντεο, το οποίο εμφανίσθηκε στο Reddit και έχει χωρίσει τον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε δύο στρατόπεδα. Η φωνή του υπολογιστή επαναλαμβάνει την ίδια λέξη αλλά ο κόσμος ακούει άλλοτε τη λέξη Yanni και άλλοτε τη λέξη Laurel. Για παράδειγμα ο συγγραφέας Στίβεν Κινγκ ήταν σίγουρος ότι άκουγε Laurel αλλά μετά άλλαξε γνώμη και συμφώνησε με τον στρατόπεδο των Yanni.
Τι γίνεται και ο καθένας ακούει κάτι διαφορετικό; Πού οφείλεται αυτή η διχογνωμία και επί της ουσίας ψευδαίσθηση. Ο ειδικός σε θέματα ήχου Μάθιου Μίκελσεν λέει στο BBC ότι ανάλογα με το μέγεθος και το σχήμα του αυτιού κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικά ηχητικά ερεθίσματα.
Το όλο θέμα προκύπτει λόγο της κακής ποιότητας της ηχογράφησης. Εν προκειμένω έχουμε μια κακή ηχογράφηση από πλευράς της ιστοσελίδας «vocabulary.com». Αυτός που έκανε την ηχογράφηση λέει την λέξη Laurel αλλά στο αυτί του ακροατή φτάνει ο ήχος ως Yanni.
«Εντοπίζουμε τους ήχους με το αυτό, αλλά ακούμε με τον εγκέφαλο», σημειώνει η ειδική σε θέματα η ήχου δρ. Σαρζάντ Κοέν. «Η κακή ποιότητα ή ηχογράφηση του ηχητικού δίνει στον εγκέφαλό μας την ευκαιρία σε πολλαπλές ερμηνείες».
Πάντως είναι μια ψευδαίσθηση ηχητική που δεν μπορεί να γίνει με οποιασδήποτε λέξεις.
Ο καθηγητής, Ντέιβιντ Άλες της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ επισημαίνει ότι ο ήχος των Yanny/Laurel είναι ένα παράδειγμα ενός «αντιφατικά διφορούμενου ερεθίσματος». «Μπορεί να γίνονται αντιληπτά με δύο τρόπους και συχνά το μυαλό στρέφεται εμπρός και πίσω μεταξύ των δύο ερμηνείες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αποφασίσει για μια οριστική ερμηνεία ».
Ο ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνης και επονομαζόμενος θεός του new age από το Time, Yanni, πήρε θέση στο Twitter: