Trending Now

Είναι αυτές οι νέες ατάκες - viral;

Ξεκινούν από τα social media και καταλήγουν στις παρέες

357830-741365.jpg
Φιλίππα Δημητριάδη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επεξεργασία Article Είναι αυτές οι νέες ατάκες - viral; | Athens Voice
© deathblaizer.deviantart.com

Πλέον οι ατάκες που γίνονται “viral” δεν ξεκινούν από το άραγμα στις καφετέριες, αλλά από το αέναο scrolling στα social media. Θυμάστε, για παράδειγμα, εκείνο το «Θα σέβεστε;», που στην αρχή φαίνονταν αρκετά αστείο, αλλά χρησιμοποιήθηκε τόσο μα τόσο, από meme μέχρι hashtag, που ξεχείλωσε και πλέον, αν ακούσεις κάποιον να το λέει, θες να τον κοπανήσεις στο κεφάλι; Ε, κάθε τόσο το ίδιο συμβαίνει με ένα σωρό ατάκες.

Πολλές είναι αρκετά δυνατές για να αντέξουν στον (ιντερνετικό) χρόνο, άλλες έχουν τη διάρκεια ζωής μιας πεταλούδας. Αναζητήσαμε τις νέες viral ατάκες που δεν μπορούμε να προβλέψουμε για πόσο θα επιβιώσουν, αλλά πού ξέρεις, μπορεί σύντομα να τις ακούσουμε σε κάποια διαφήμιση.   

«Χαρακτηριστική περίπτωση» - Θυμίζει πολύ το αξεπέραστο «Κλασική περίπτωση βλάβης», που προήλθε από την ομώνυμη ταινία του 1987 με πρωταγωνιστή τον Κώστα Τσάκωνα, αλλά χρησιμοποιείται ποικιλοτρόπως. 

Για παράδειγμα: 
 - Πάρα πολύ ωραίο κομμάτι, bossa nova μου κάνει ο ρυθμός…
 - Τι εννοείς; Πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση τσα – τσα.
 
«Φίλος/η μου» ή και «Πολύ φίλος/η μου» - Χρησιμοποιείται κυρίως όταν συμφωνούμε με τα λεγόμενα ή τα πεπραγμένα κάποιου που συνήθως δεν παρίσταται στην κουβέντα. Κάτι σαν το θρυλικό «Όπως κι εγώ», του Κωνσταντάρα στον «Γεροντοκόρο» του 1967, ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μια δόση υπερβολής για να δείξει περιπαικτική διάθεση. 
 
Για παράδειγμα:  
- Η ξαδέρφη μου έμαθε ότι ο γκόμενός της την απατά και του χάραξε το αυτοκίνητο.
- Φίλη μου. 
 
Χρησιμοποιείται επίσης για να σχολιάσουμε την εμφάνιση κάποιου που είτε ταυτίζεται με την αισθητική μας, είτε και κοροϊδευτικά, αν δεν ταυτιζόμαστε ιδιαίτερα με αυτό που βλέπουμε. 
 
Για παράδειγμα:
- Πω πω, τι ακραίο παλτό είναι αυτό που φοράει ο τύπος;!
- Πολύ φίλος μου. 
 
«Νιώθει… στην τοποθεσία…» - Σαφέστατα επηρεασμένο από την επιλογή του Facebook στα status, όπου μας έδωσε έξτρα επιλογές, έτσι ώστε να περιγράψουμε τα ακριβή μας συναισθήματα με το «Νιώθω», όπου βάζεις ένα emoji, και την εκάστοτε τοποθεσία. Πήρε ειρωνική χροιά και πλέον, εκτός από τα status updates που το κοροϊδεύουν, έχει μεταφερθεί στον προφορικό λόγο. 
 
Για παράδειγμα:
- Δευτέρα πρωί και νιώθω απελπισμένη – στην τοποθεσία το γραφειάκι μου. 
 
«Όταν… αλλά…(ή και)» - Άλλη μία ατάκα που ξεκίνησε από τον φανταστικό κόσμο του διαδικτύου και είναι χαρακτηριστική ατάκα memes. Οι δύο σύνδεσμοι περιγράφουν συνήθως αντιφατικές καταστάσεις οι οποίες λειτουργούν καλύτερα όταν συνοδεύονται από εικόνα. Ωστόσο έχει κάνει και αυτή μερικά δειλά βήματα στον προφορικό λόγο, φαίνεται όμως ότι μπορεί να καταναλωθεί πιο εύκολα εντός social. 
 
Για παράδειγμα: 
 
The Real Ancient Memes
© The Real Ancient Memes
 
«Εγώ» - Μοιάζει πάρα πολύ με το «πολύ φίλος μου».
 
Για παράδειγμα:
- Είδες εκείνο βιντεάκι με την αντίδραση του πιτσιρικά όταν του παίρνουν το γλυκό;
- Εγώ, ξεκάθαρα, όταν μου ζητάς το ένα από τα δύο bueno. 
 
«Ο μπαμπάς σας» - Έκφραση που χρησιμοποιείται κυρίως για να περιγράψει κάποιον που είναι πολύ καλός σε αυτό που κάνει, που είναι ανώτερος και δεν έχει κάποιος το δικαίωμα να τον κρίνει. 
 
Για παράδειγμα:
- Αμάν, πια, όλες λυσσάξατε με τους Arctic Monkeys, δεν μπορώ να καταλάβω τι του βρίσκεται αυτού του μύξα.
- Ο ΤΕΡΝΕΡ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΣΑΣ.  (Ναι, συνήθως η απάντηση έρχεται με caps για περισσότερη έμφαση) 
 
«Γκατούλα, άσ' το» - Όλοι γνωρίζουμε την παραπάνω έκφραση που έκανε μονομιάς viral η πλέον νικήτρια του My Style Rocks Ραμόνα Βλαντή και μάλλον δεν χρειάζεται επεξήγηση. Μάλιστα εμπίπτει σε μία άλλη κατηγορία, καθώς δεν ξεκίνησε από τα social, αλλά από ένα reality παιχνίδι. Τα κυρίευσε αμέσως και μετά την οικειοποιήθηκαν και οι παρέες.
 
Με λύπη ενημερώνουμε τις απανταχού γατούλες ότι έχει ήδη ξεπεραστεί, ιδιαίτερα εφόσον το παιχνίδι έχει τελειώσει (Κρίμα. Για αυτό επιτρέψτε μου εδώ να παραθέσω και το προσωπικό μου αγαπημένο, «Καταλαβαίνεις τι σου λέω;», της Αλεξάνδρας Κατσαΐτη). Ωστόσο αυτό μας δίνει μία καλή πάσα για τα…
 
«Αλατότητα», «Οξύτητα», «Πανάρισμα», «Υφές», «Εκτέλεση» - Ο δεύτερος (και πιο αυστηρός και ιντριγκαδόρικος καθώς φαίνεται) κύκλος του Master Chef έχει δώσει άπειρη τροφή με τους παραπάνω μαγειρικούς όρους για ατάκες, που είναι μεν λίγο πιο avant garde και δεν βγάζουν απαραίτητα νόημα, αλλά μας κάνουν μεταξύ μας να γελάμε πολύ.
 
Για παράδειγμα:
- Καλημέρα, τι λέει;
- Εδώ, μωρέ στη δουλειά, δουλεύω το «τάδε» project.
- Και; Είσαι ικανοποιημένος με το πανάρισμά σου; Έχεις προσέξει τις υφές;
- Δεν ξέρω, ρε συ, νομίζω ότι έχω ένα θέμα με την οξύτητα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.