Trending Now

#BehindThePost: Σχόλασε τον μωρέ τον... instagrammer

Η καμπάνια για την αλήθεια πίσω από τα «τέλεια» post των ιδανικών σχέσεων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Δισεκατομμύρια φωτογραφίες αναρτώνται καθημερινά στα social media. Άραγε, μπορείς να δεις τη "μεγάλη εικόνα" πίσω από αυτές».

Με αυτές τις φράσεις η οργάνωση «One Love» επιχειρεί να ενημερώσει-προειδοποιήσει τους νέους για τους κινδύνους που υπάρχουν στη χρήση των social media αναφορικά με τον τρόπο που αντιλαμβάνονται μέσω αυτών την πραγματικότητα σε μια σχέση με το έτερο ήμισυ.

«Οι περισσότεροι από εμάς δημοσιεύουμε τις "καλύτερες" στιγμές μας. Όμως, η αληθινή ζωή είναι αυτό που συμβαίνει πίσω από το ποστ» αναφέρει η Κέιτ Χουντ, CEO της οργάνωσης, που δρα κατά της ενδοοικογενειακής βίας.

Στόχος της καμπάνιας #BehindThePost είναι να δείξει στους νέους πότε μια σχέση «κάνει νερά», δίνοντας έμφαση σε 10 σημεία-κλειδιά στην καθημερινότητα ενός ζευγαριού, τα οποία μπορεί να περάσουν απαρατήρητα μέσω μιας διαδικασίας «ωραιοποίησης» διαμέσου των social media. Προδοσία, απομόνωση, ζήλια, εντάσεις, τύψεις, κυκλοθυμία, δολιοφθορά, υποτίμηση, χειραγώγηση και αποφυγή ευθυνών. Δέκα κακοτοπιές που καλό είναι μόλις τις αντιληφθείς να «κόψεις λάσπη».

Σκηνοθεσία

Οι φωτογραφίες ενός ζευγαριού στο Instagram κρύβουν μια κατασκευή, μια σκηνοθεσία. Πίσω από μια φαινομενικά ρομαντική στιγμή μπορεί να κρύβονται σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας, τα οποία φθάνουν μέχρι και την εκδήλωση βίαιων συμπεριφορών.

Η συγκεκριμένη καμπάνια επιδιώκει να μάθει στους νέους τις διαφορές ανάμεσα σε μια «άρρωστη» και μια «υγιή» σχέση. Διαφορές που γίνονται αντιληπτές μέσω της παρατήρησης συμπεριφορών στον πραγματικό κόσμο και όχι στον μαγικό -και αρμονικά πλασμένο- των social media.

Όπως αναφέρει η Κέιτ Χουντ, είναι πολύ εύκολο ο ένας εκ των δύο να παραπλανηθεί και να ρίξει στο πίσω μέρος του μυαλού του ένα γεγονός που τον ενόχλησε στη συμπεριφορά του άλλου, απλά και μόνο γιατί θα έχει την ψευδαίσθηση (βλέποντας το υλικό στο προφίλ του) πως ζει «τον τέλειο έρωτα» ή έχει «την ιδανική σχέση».

Ο εξαναγκασμός του «ωραίου»

Σε σχετική έρευνα για το ζήτημα των σχέσεων, το 75% των εφήβων υποστήριξε ότι υπάρχει ένας αρνητικός αντίκτυπος των social media στον τρόπο που αντιλαμβάνονται τις σχέσεις τους, την ώρα που 2 στους 5 ομολόγησαν πως αισθάνονται «υποχρεωμένοι» να ανεβάζουν στο προφίλ τους αποκλειστικά όμορφες στιγμές ή εικόνες όπου φαίνονται cool κ.λπ.

Η ιδανική σχέση

Το μήνυμα της One Love είναι ένα: Άκου, δες, σκέψου, νιώσε. Εφόσον το πρόσημο στο τέλος αυτής της διαδικασίας παρατήρησης είναι αρνητικό, σχόλασέ τον/την και πάμε για άλλα πιο... πεζά. Τα «ιδανικά» και τα «τέλεια» είναι για τα social media.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ό,τι στραβό συμβαίνει πρέπει να λειτουργεί σαν αφορμή για ρήξη. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η σχέση είναι ένα φυτό που χρειάζεται εντατική φροντίδα (πότισμα, σκάλισμα κ.λπ.).

«Πάντα θα υπάρχει δράμα στις σχέσεις. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να ενθαρρύνουμε τους νέους να προσπαθούν για σχέσεις που είναι όντως υγιείς, όχι που φαίνονται απλώς τέλειες στα social media» εξηγεί η Κέιτι Χουντ.