- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Θυμόμαστε μερικά μόνο από τα highlights του θεσμού, που άλλοτε μας γεμίζει εθνική περηφάνεια και άλλοτε μας καταρρακώνει.
Krassi, Thalassa Ke T Agori Mou
Η Γιουροβίζιον ως θεσμός δημιουργήθηκε το 1956, όμως η Ελλάδα πρωτοσυμμετείχε το 1974, κοινώς με δεκαοκτώ χρόνια καθυστέρηση. Το τραγούδι της Μαρινέλλας «Κρασί, θάλασσα και το αγόρι μου» κατέλαβε την 11η θέση συγκεντρώνοντας 7 ολόκληρους βαθμούς. Μπορεί οι Ευρωπαίοι να μην εκτίμησαν τα «λα λα λα» και το «Ο κόσμος τρέχει ζητώντας αγάπες, τιμές και λεφτά, και το μπουζούκι τη νύχτα το κλάμα του δε σταματά, όμως εμένα, εμένα, εμένα μου είναι αρκετά, λίγο κρασί, λίγη θάλασσα και τ’ αγόρι μου, λίγο κρασί, λίγη θάλασσα και τ’ αγόρι μου», όμως στην Ελλάδα το τραγούδι έγινε σλόγκαν. Κλαίνε τα τέλια!
Αβάντι, ντο φα φα φα!
1977, και η χώρα αρχίζει να πιστεύει πως ίσως και να το σηκώσει το τιμημένο. Τελικά το μάθημα σολφέζ τερματίζει στην 5η θέση. Κρίμας!
Aspro Mavro
Το 1987 η Αλέξια εκπροσωπώντας την Κύπρο με τον τραγούδι «Άσπρο Μαύρο» κατέλαβε την 7η θέση συγκεντρώνοντας 80 πόιντς. Στην καλή πορεία του τραγουδιού μέτρησαν οι 12 πόντοι της Ελλάδας, αλλά και οι βάτες.
Ellada, chora tou fotos
Το 1993 η Καίτη Γαρμπή ξεσηκώνει τα πλήθη με την εμφάνισή της. Βγήκε 9η από 25. Καθόλου άσχημα.
Ο χαμένος τα παίρνει όλα
Τρανταχτά ονόματα του ελληνικού μουσικού σύμπαντος. Κατέβασαν πρόταση με τον αέρα του νικητή. Εφαγαν «πόρτα», ηττήθηκαν από τα αουτσάιντερ. Τερίμπλ! Κατήγγειλαν την αξιοπιστία του θεσμού, ξεκατινιάστηκαν σε «παράθυρα», τελικά αναγκάστηκαν να ευχηθούν «καλή επιτυχία» στους συμμετέχοντες. Τα τραγούδια τους πήραν εκδίκηση, όταν έγιναν σουξέ. Πιο τρανταχτό παράδειγμα, η Πέγκυ Ζήνα και το «Love is a wonderful thing» του 2002.
Ουδείς προφήτης στον τόπο του
Ουδείς προφήτης αναγνωρίζεται στον τόπο του και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Η Γιουροβίζιον επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές. Καλλιτέχνες βγαλμένοι από τα σπλάχνα της ελληνικής γης δεν εκτιμήθηκαν από τη γενέτειρα, δέχτηκαν όμως προτάσεις να εκπροσωπήσουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η μαμά – πατρίδα κάποιες φορές έφαγε τη σκόνη τους. Το 1972 η Βίκυ Λέανδρος, με το «Apres toi», συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου και πήρε την 1η θέση. Γούρι, γούρι! Μετά τη συμμετοχή της στη Γιουριβίζιον η Βίκυ: α) γίνεται γνωστή παγκοσμίως, β) μπαίνει στα μεγάλα διεθνή σαλόνια της δισκογραφίας και της κοινωνίας, γ) γνωρίζει και παντρεύεται τον άντρα της ζωής της που τυγχάνει γαλαζοαίματος. Επιπλέον, έχει και πύργο!
Γιοβάνα Ιντερνάσιοναλ
Το 1965 η Γιοβάνα με το τραγούδι «Non, a jamais sans toi» εκπροσώπησε την Ελβετία. Πριν γίνει συγγραφέας, η υμνωδός του σεμνού και ιεροπρεπούς έρωτα των 60s, γέμισε τον τορβά της χώρας των ρολογιών, της σοκολάτας και των τραπεζών με 8 βαθμούς (18ο στην τελική κατάταξη). Φήμες λένε ότι οι Ελβετοί τη φιλοδώρησαν για την επιτυχία της με ένα ρολόι (τικ τακ).
S.A.G.A.P.O.
Ο Μιχάλης Ρακιντζής τραγουδά την αγάπη με τους τσολιάδες-ρομπότ του. Χωρίς άλλα λόγια.
Shake it!
Το Ολυμπιακό και γενικώς ενθουσιασμένο 2004 ο Σάκης άγγιξε την κορυφή, αλλά τελικά δεν την έπιασε. Δεν του κρατάμε καμιά κακία, έδωσε το 100 τοις εκατό του εαυτού του, που λένε και στο Survivor. Κούνα το!
My Number One
Η πρώτη και μοναδική νίκη της Ελλάδας. Με την Έλενα Παπαρίζου σε μεγάλα κέφια. Στις 4 Μαΐου του 2005 η χώρα βγήκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας έξαλλα και στήνοντας σούβλες.