- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«17χρονος νίκησε σπάνια μορφή καρκίνου χάρη στην κάνναβη»: Ψευδής είδηση ή όχι;
Τα ellinika hoaxes έχουν την απάντηση για ένα θέμα που έκανε το γύρο του διαδικτύου
Tις τελευταίες ημέρες έκανε την εμφάνισή της στο διαδίκτυο μία είδηση για έναν 17χρονο ο οποίος θεραπεύτηκε από καρκίνο χάρη στη χρήση κάνναβης.
Τα ελληνικά hoaxes (ellinikahoaxes.gr) -η σελίδα που φέρνει στο φως τις ψευδείς ειδήσεις (hoaxes) που κάνουν το γύρο του διαδικτύου- επιχείρησαν να διερευνήσουν εάν πρόκειται για αληθινή είδηση ή όχι.
Στο άρθρο αναφέρεται: «Ο Deryn Blackwell, δέκα χρονών τότε, διαγνώστηκε το 2010 με λευχαιμία. Ήταν μια τόσο σπάνια μορφή της νόσου, αυτή που τον «χτύπησε», που οι πιθανότητες επιβίωσής του ήταν μία στα επτά δισεκατομμύρια».
Όπως σημειώνει η σελίδα, η ιστορία είναι πραγματική, τα άτομα που αναφέρονται όντως υπάρχουν και το συμβάν όντως έλαβε χώρα. Το εν λόγω παιδί διαγνώστηκε με λευχαιμία και σάρκωμα Λάνγκερχανς κάτι το οποίο είναι όντως εξαιρετικά σπάνιο αλλά οι πιθανότητες επιβίωσης δεν ήταν μια στα επτά δισεκατομμύρια. Ο τίτλος του βιβλίου της μητέρας του σχετικά με την ιστορία του Deryn ήταν «The Boy in 7 billion» γιατί όπως ανέφερε σε συνέντευξη μόνο 50 άτομα έχουν διαγνωστεί με το σάρκωμα Λάνγκερχανς και εκείνη τη περίοδο όπως είπε μόνο 5 άτομα στο πλανήτη είχαν διαγνωστεί αλλά κανένας δεν είχε και τις δυο μορφές καρκίνου, έτσι προέκυψε και ο τίτλος του βιβλίου. Ο Deryn υπεβλήθη σε τέσσερις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και 104 ημέρες μετά τη τέταρτη η κατάσταση του βελτιώθηκε σημαντικά καθώς το μόσχευμα του λειτούργησε.
Ωστόσο, τα προβλήματα ξεκινούν όταν σε επόμενο σημείο από σχετικό άρθρο που είδε το φως της δημοσιότητας, τονίζεται: «Παλεύοντας με τη νόσο ο Deryn είχε δοκιμάσει πολλές εναλλακτικές, χωρίς αποτέλεσμα. Όπως γράφει η μητέρα του, έλαβαν τότε μια απόφαση «που θα τρομοκρατήσει πολλούς γονείς που το διαβάζουν»: Ναι, έδωσαν στον γιο τους κάνναβη και το αποτέλεσμα, όπως λένε, ήταν να βελτιωθεί η υγεία του και, κυρίως, να σωθεί. Η Callie έφτιαξε εκχύλισμα κάνναβης όταν δόθηκαν στον γιο της τρεις ημέρες ζωής. Η θεωρία της μητέρας του ήταν πως δεν είχε πια τίποτα να χάσει αφού ο γιος της ούτως ή άλλως πέθανε. Το αποτέλεσμα ωστόσο είναι πιθανό να οδηγήσει και σε νέες ιατρικές έρευνες σχετικά με αυτή την πτυχή της κάνναβης».
Αναφορικά με αυτό το σημείο, επισημαίνονται οι αστοχίες. Το πρώτο πρόβλημα είναι στη συσχέτιση και συγκεκριμένα σε ένα λογικό σφάλμα που ονομάζεται “post hoc ergo propter hoc”. Αυτό στα ελληνικά μεταφράζεται «μετά από αυτό, άρα λόγω αυτού».
Το γεγονός ότι ένα συμβάν έλαβε χώρα παράλληλα ή πριν από κάποιο άλλο δε σημαίνει ότι τα δύο έχουν σχέση αίτιου-αιτιατού. Στην προκειμένη περίπτωση ο Deryn δέχτηκε τεσσερις μεταμοσχεύσεις και σύμφωνα με τη μητέρα του, άρχισε να του δίνει λάδι κάνναβης μετά τη τέταρτη μεταμόσχευση και συγκεκριμένα κάποιες μέρες πριν το μόσχευμα λειτουργήσει.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα και πάλι με τη μητέρα του, η βελτίωση της υγείας του Deryn έγινε αντιληπτή 78 ημέρες μετά τη μεταμόσχευση ενώ σύμφωνα με τον θεράποντα ιατρό του μετά τις 50 ημέρες υπήρχαν απειροελάχιστες πιθανότητες να ανακάμψει. Αυτό καθιστά τη περίπτωση του ιδιάζουσα αλλά όχι απίθανη.
Τώρα ας δούμε τι γίνεται με τη κάνναβη και το καρκίνο, που είναι το σημείο της ιστορίας το οποίο διογκώθηκε από τα διάφορα μέσα ενημέρωσης. Υπάρχουν όντως μελέτες που δείχνουν θετική επίδραση ουσιών που παίρνουμε από το φυτό της κάνναβης (κανναβινοειδή) σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου αλλά πρόκειται για προκλινικές μελέτες σε κύτταρα και πειραματόζωα όχι σε ανθρώπους.
Ακόμα δε φαίνεται να υπάρχουν κλινικές μελέτες που να δείχνουν ότι η χρήση αυτών των ουσιών σε ανθρώπους έχει αντικαρκινική δράση και μέχρι να υπάρχουν αυτά τα στοιχεία δε μπορεί να προταθεί ως φαρμακευτική αγωγή γι αυτό το σκοπό.
Επίσης ένα σημείο το οποίο παρερμηνεύουν πολλοί στο θέμα της κάνναβης είναι αυτό της συγκέντρωσης. Οι μελέτες που έχουν δείξει αντικαρκινική δράση των κανναβινοειδών αφορούν σκευάσματα που αναπτύχθηκαν σε εργαστηριακό πλαίσιο και τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αυτών των ουσιών στους ιστούς του εκάστοτε εξεταζόμενου οργανισμού. Αυτές οι συγκεντρώσεις δε μπορούν να προκύψουν με κατανάλωση λαδιού κάνναβης ή μέσω καπνίσματος.
Η ιδέα λοιπόν ότι το κάπνισμα ή η κατανάλωση λαδιού κάνναβης είναι κάποια «θεραπεία-θαύμα» για το καρκίνο δεν έχει επιβεβαιωθεί από καμία μελέτη και αυτοί οι ισχυρισμοί πολλές φορές μπορεί να γίνουν επικίνδυνοι δεδομένου του ότι προτείνονται, από ιστοσελίδες αμφιβόλου ποιότητας, ως καλύτερες και προτιμότερες αγωγές από τις συμβατικές όπως η χημειοθεραπεία.
Διαβάστε την πλήρη ανάλυση του συντάκτη εδώ.