Trending Now

Σαν σήμερα: συνέβη στις 26 Δεκεμβρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
32085-71614.jpg

Γεννήθηκε ο «μεγάλος τιμονιέρης», απεβίωσε ο Καστοριάδης, ντεμπουτάρισε ο «Βασιλιάς Ληρ», διεξήχθη το πρώτο ματς στην ιστορία του ποδοσφαίρου, ο δωδεκαφθογγισμός στηλιτεύτηκε από την ηγεσία του σοβιετικού ΚΚ. Μήπως η 26η Δεκεμβρίου παράγει περισσότερη ιστορία από όση μπορεί κανείς να καταναλώσει; Την ανακεφαλαιώνουμε.

Σημαντικότερα γεγονότα

1606: Κάνει πρεμιέρα η τραγωδία του Ουίλιαμ Σαίξπηρ «Βασιλιάς Ληρ».

1825: Ο Ιμπραήμ φθάνει στο Μεσολόγγι και αναλαμβάνει τις επιχειρήσεις εναντίον της πόλης, αφού αντικατέστησε τον Κιουταχή στην αρχηγία των τοπικών τουρκικών στρατευμάτων.

1860: Το πρώτο καταγεγραμμένο ματς στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η Hallam FC αντιμετωπίζει τη Sheffield FC στο Σέφιλντ. Αμφότερες οι δύο ομάδες αγωνίζονται σήμερα στις ερασιτεχνικές κατηγορίες της Αγγλίας.

1865: Ο αμερικανός Τζέιμς Μέισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το φίλτρο του καφέ.

1868: Ο γηραιός αγωνιστής Δημήτριος Πετροπουλάκης, αρχηγός εθελοντικού σώματος 1.000 ανδρών, συνοδευόμενος και από τον γιο του Λεωνίδα, αποβιβάζεται στον Μυλοπόταμο Κρήτης για να ενισχύσει την Επανάσταση στη νήσο.

1962: Εκπρόσωπος του ΚΚΣΕ ανακοινώνει ότι η ενασχόληση των νεαρών ρώσων συνθετών με τον δωδεκαφθογγισμό δεν είναι καλό πράγμα.

Γεννήσεις

1791: Τσαρλς Μπάμπατζ, βρετανός μαθηματικός και μηχανικός, ο οποίος ανακάλυψε μία από τις πρώιμες αυτόματες αριθμομηχανές, που σήμερα θεωρείται ο πρόδρομος των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

1893: Μάο Τσε Τουνγκ, ο μεγάλος τιμονιέρης της Κίνας.

1918: Γεώργιος Ράλλης, πολιτικός, που διετέλεσε και πρωθυπουργός.

Θάνατοι

890: Ερρίκος Σλίμαν, γερμανός αρχαιολόγος.

1985: Ντάιαν Φόσι, αμερικανίδα ζωολόγος, που αφιέρωσε τη ζωή της στη μελέτη των γοριλών. Την ιστορία της τη μάθαμε από την ταινία Γορίλες στην Ομίχλη.

1997: Κορνήλιος Καστοριάδης, φιλόσοφος, που αποδεχόταν τον Μαρξ και απέρριπτε το μαρξισμό.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.