Trending Now

Ελλάδα – Γερμανία, φιλοσοφία!

Αναπαράσταση του φιλοσοφικού αγώνα των Monty Python στο Μοναστηράκι

Λένα Χουρμούζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στην απτή πραγματικότητα της παραμονής του προημιτελικού της ομάδας μας εναντίον της Γερμανίας, ο Σάντος προβληματίζεται, καπνίζει αρειμανίως, δοκιμάζει σχήματα με Νίνη εξτρέμ και «Σάλπι» στην κορυφή, ο Παπασταθόπουλος διατείνεται πως «έχει» τον Μάριο Γκόμες, ο «Κάρα» τρώγεται με τα ρούχα του για την άδικη αποπομπή του, η «Bild» στέλνει κατασκόπους στο ξενοδοχείο της ελληνικής αποστολής, ο Σόιμπλε πιθανολογεί νίκη της χώρας του με 3-1, η Γερμανίδα καγκελάριος ετοιμάζεται να πάρει θέση στις εξέδρες, οι μπύρες παγώνουν και τα πνεύματα οξύνονται στον πιο εθνικά φορτισμένο αγώνα ποδοσφαιρικής διοργάνωσης από το Αργεντινή - Αγγλία του Mexico ’86.

Οι ιδιαιτερότητες των ημερών μας φέρνουν στο νου ένα παλιότερο ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες, εκείνο που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του ’72 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου. Και τότε, όπως και τώρα, η Γερμανία είχε κατεβάσει στο γήπεδο τα πιο δυνατά χαρτιά της: Λάιμνιτς, Καντ, Χέγκελ, Σοπενάουερ, Βιτγκενστάιν, Νίτσε, Χάιντεγκερ, με προπονητή τον Μαρτίνο Λούθηρο και πολύτιμη εφεδρεία τον Καρλ Μαρξ. Η ελληνική ενδεκάδα απαρτίστηκε από τους Πλάτωνα, Επίκτητο, Αριστοτέλη, Σοφοκλή, Εμπεδοκλή, Πλωτίνο, Επίκουρο, Ηράκλειτο, Δημόκριτο, Σωκράτη και Αρχιμήδη. Διαιτήτευσε ο Κομφούκιος, κρατώντας χρόνο με κλεψύδρα, ενώ βοηθοί διετέλεσαν οι Θωμάς Ακινάτης και Άγιος Αυγουστίνος.

Έπειτα από ένα άνευρο πρώτο ημίχρονο, στη μεγαλύτερη διάρκεια του οποίου οι παίκτες – φιλόσοφοι περιφέρονταν στο τερέν με κυκλωτικές κινήσεις συλλογιζόμενοι τις θεωρίες τους, ο Μαρξ πέρασε αλλαγή στη θέση του Βιτγκενστάιν, αποτυγχάνοντας ωστόσο να κάνει τη διαφορά, ενώ ο Νίτσε κιτρινίστηκε για αυθάδεια, (ισχυρίστηκε πως ο Κομφούκιος δεν είχε «ελεύθερη βούληση»), κατηγορία στην οποία ο ρέφερι ανταπάντησε «name go in book». Το παιχνίδι συνεχίστηκε στο ίδιο τέμπο, ώσπου, ένα λεπτό προ της λήξεως, ο Αρχιμήδης κραυγάζει «Εύρηκα!», και ξεχύνεται με ένα φρενήρες σλάλομ προς το αντίπαλο τέρμα, πασάρει ιδεωδώς στον Αρχιμήδη, ο οποίος με τη σειρά του σερβίρει στον Σωκράτη που σκοράρει με κεφαλιά προ κενής εστίας!

Το «The Philosophers Football Match» γυρίστηκε από τους Monty Python το 1972, για λογαριασμό της δυτικογερμανικής τηλεόρασης, στα πλαίσια των επεισοδίων «Monty Python’s Fliegender Zirkus». Δέκα χρόνια αργότερα το σκετς συμπεριλήφθηκε στο «Monty Python Live at the Hollywood Bowl».

Δ.Κ.



image

Δίπλα στον Χέγκελ και Καντ, Αριστοτέλη και Σωκράτη, ο Καρλ Μαρξ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ και ο Ρούντι Ντούτσκε θα συναντήσουν στην πλατεία Μοναστηρακίου Έλληνες φιλόσοφους και διανοητές.

Το Σβάμπινγκραντ Μπαλέτ σας προσκαλεί στο ματς των δυσεύρετων λύσεων. «Χρέη που δεν θα ξαναπληρωθούν ποτέ, αλλά πρέπει να εξακολουθήσουν να υπάρχουν για πάντα. Ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο σώζεται μέσω περικοπών, οι οποίες κάνουν τους κατοίκους των καταχρεωμένων χωρών να υποφέρουν από πείνα. Οικονομικοί εμπειρογνώμονες που προβλέπουν την συντέλεια του κόσμου, στην περίπτωση που κάποιος τολμήσει να ξεφύγει από την πορεία και πολιτικοί που το πιστεύουνε: Αυτό να είναι άραγε το αποτέλεσμα 2500 χρόνων ευρωπαϊκής σκέψης;

Δεν είναι δυνατόν! Η συλλογικότητα ακτιβιστών-καλλιτεχνών από το Αμβούργο, Σβάμπινγκραντ Μπαλέτ, αντιτάσσει ενάντια στην επιβολή της ανοησίας σε συνεργασία με Έλληνες περφόρμερ: το ‘Ματς των δυσεύρετων λύσεων’. Μια αναπαράσταση και ανασυγκρότηση του φιλοσοφικού ποδοσφαιρικού αγώνα των Monty Python. Αφού για άλλη μια φορά στην κρίση γίνεται ξεκάθαρο, πως η επανάσταση δεν βρίσκεται στο πέραν, και ότι ο κομουνισμός στην ουσία έχει φτάσει - αν και ως λάθος κομουνισμός των προϊόντων - και ότι ουσιαστικά πρέπει να κλωτσήσουμε σωστά, για να φέρουμε στο παιχνίδι τα πάνω κάτω. Αλλά, ποιος κλοτσάει την μπάλα; Και πού βρίσκεται τέλος πάντων;»

Η ομάδα Σβάμπινγκραντ Μπαλέτ ξαναβρέθηκε στην Αθήνα το Φεβρουάριο, όπου και πραγματοποίησε εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη γερμανική πρεσβεία στο Κολωνάκι.

Σε εκείνη τη διαμαρτυρία μια κοπέλα πέταξε ένα βραστό αυγό στον θυρεό της πρεσβείας, με αποτέλεσμα να ζητηθεί από την πρεσβεία η ποινική δίωξή της. Ακολούθησε ένταση, ενώ ένας υπάλληλος προπηλάκισε μέλος της ομάδας. Κατόπιν αιτήματος της πρεσβείας προσήχθησαν και οι 7 στη ΓΑΔΑ για να αφεθούν ελεύθεροι στη συνέχεια.

Λ.Χ.