Trending Now

Ανέδειξε το «Δημόσιο Σήμα»

Με την ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά μέσω του Groopio

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23023-54691.jpg

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς μια ομάδα κατοίκων, επαγγελματιών, συλλόγων και φορέων της περιοχής Κεραμεικού – Μεταξουργείου σήκωσε κανονικά τα μανίκια και έπιασε δουλειά για να αναδείξει τον αρχαιολογικό χώρο του «Δημόσιου Σήματος».

Απομάκρυναν μπάζα και σκουπίδια, στην διασταύρωση Λεωνίδου και Πλαταιών και παρέδωσαν στη γειτονιά του Κεραμεικού – Μεταξουργείου ένα μικρό, προσωρινό πάρκο μέχρις ότου ξεκινήσουν σε αυτό εργασίες ανασκαφής για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

Ένα χρόνο μετά η πρωτοβουλία συνεχίζεται. Η ενωτική πρωτοβουλία κατοίκων «Δημόσιο Σήμα», η ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, οι atenistas, η οργάνωση «Κόσμος της Αθήνας» και το γραφείου αρχιτεκτονικής και αρχιτεκτονικής τοπίου doxiadis+ με την υποστήριξη του Δ. Αθηναίων και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού θα επιχειρήσουν να διαμορφώσουν περαιτέρω την περιοχή.

Για να επικοινωνήσουν ακόμα καλύτερα την πρωτοβουλία η ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά απευθύνθηκε στην ιντερνετική κοινότητα του Groopio. Πρόκειται για την πρώτη ηλεκτρονική πλατφόρμα crowd funding (χρηματοδότηση από το πλήθος) στην Ελλάδα, η οποία στηρίζει χρηματοδοτώντας νέες ιδέες μέσα από τη βοήθεια των χρηστών του διαδικτύου. Συγκεκριμένα η ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά αισιοδοξεί να συγκεντρώσει €2,000 για την δράση του Δημοσίου Σήματος ΙΙ. Η Αλεξία Μυλωνά απάντησε στις απορίες του athensvoice.gr

Γιατί απευθυνθήκατε στο Groopio; «Στο groopio απευθυνθήκαμε ώστε να προσεγγίσουμε ένα ευρύτερο κοινό που μπορεί να ενδιαφέρεται να ενισχύσει την προσπάθειά μας για την γειτονιά αλλά και ανθρώπους στην γειτονιά με τους οποίους η επικοινωνία δεν είναι πάντα εύκολο να συντονιστεί. Όσον αφορά στην μη ανάληψη από το Δημόσιο της ευθύνης και της δαπάνης για τον καθαρισμό, διαμόρφωση, συντήρηση κλπ της περιουσίας του νομίζω πως 2 είναι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό: 1) δεν ενδιαφέρεται κανένας δημόσιος λειτουργός ουσιαστικά και προσωπικά και 2) «το ταμείον είναι μείον».

Τι γίνεται με την πρωτοβουλία ένα χρόνο μετά; «Την άνοιξη του 2011, τοπικοί φορείς και κάτοικοι σε συνεργασία με άλλες πρωτοβουλίες για το κέντρο της Αθήνας και τον Δήμο Αθηναίων, συνεργαστήκαμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ένα προβληματικό σημείο στην γειτονιά μας στην περιοχή του Κεραμεικού – Μεταξουργείου. Το σημείο βρισκόταν στην οδό Λεωνίδου και Πλαταιών και το πρόβλημα επικεντρωνόταν στην εγκατάλειψη ενός μεγάλου οικοπέδου με ερείπια κτίσματα από τον ιδιοκτήτη του, το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού. Το εν λόγω ακίνητο είναι όμορο μίας σημαντικής ανασκαφής της Γ’ Εφορίας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων, του Δημοσίου Σήματος. Απαλλοτριώθηκε, δε, ακριβώς επειδή εκτιμάται πως και σε αυτό βρίσκονται σημαντικά ευρήματα. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με την απομάκρυνση των σκουπιδιών και των μπαζών, και την προσωρινή διαμόρφωση του οικοπέδου σε προσωρινό ελεύθερο, δημόσιο χώρο, μέχρις ότου ξεκινήσουν σε αυτό οι ανασκαφές. Όλες οι ενέργειες έγιναν με σεβασμό στην ιστορικότητα και την αρχαιολογική σημασία του χώρου.

Τον περασμένο χειμώνα, στο επίσης απαλλοτριωμένο και εγκαταλειμμένο οικόπεδο μεταξύ της ανασκαφής στο Δημόσιο Σήμα και του χώρου που διαμορφώσαμε την προηγούμενη άνοιξη, κάηκαν τα ισόγεια κτίσματα που φιλοξενούσε. Αποτέλεσμα ήταν καταστούν επικίνδυνα για περίοικους, περαστικούς και αστέγους που έβρισκαν προσωρινό καταφύγιο κάτω από καμένα δοκάρια, τσιμεντένιες πλάκες με επικίνδυνη κλίση κ.α. Ένα χρόνο μετά την περασμένη δράση στο Δημόσιο Σήμα, πάλι σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, καθαρίσαμε και διαμορφώσαμε προσωρινά (στην ίδια λογική) και αυτό το οικόπεδο αποκαλύπτοντας ουσιαστικά τον σημερινό και μελλοντικό αρχαιολογικό χώρο στο σύνολό του».

Πόσο έχει ενσωματωθεί το αναμορφωμένο Δημόσιο Σήμα με την γειτονιά και τον κόσμο της; «Η λειτουργία του εν λόγω χώρου είναι διπλή. Πρώτα μας θυμίζει καθημερινά την ιστορική και πολιτιστική σημασία της περιοχής και δεύτερον είναι ένας χώρος αναφοράς για την γειτονιά, χώρος φιλοξενίας πολιτιστικών και άλλων δρώμενων, χώρος ανακοινώσεων, ανοιχτών συνελεύσεων, συζητήσεων, παιχνιδιού κτλ. Υπάρχουν πολυκατοικίες σε οικόπεδα όμορα του Δημοσίου Σήματος. Πολύ πριν καταστεί αναγκαία η απαλλοτρίωση τους για την αποκάλυψη του Δημοσίου Σήματος που εκτείνεται στις άκρες ενός δρόμου 40μ πλάτους από το νεκροταφείο του Κεραμεικού μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος, υπάρχουν άλλα ακίνητα, κενά και εγκαταλειμμένα και σίγουρα καταλληλότερα για απαλλοτρίωση».

Info: Περισσότερες λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες του groopio θα βρεις στη διεύθυνση www.groopio.com

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.