Trending Now

Έχω πάρει μερικά κιλά...

Ο επιστημονικός διευθυντής της Eurodiet μάς εξηγεί πώς να αδυνατίσουμε σωστά

114980-643438.jpg
Ελίζα Συναδινού
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
22246-53892.jpg

Πατήστε το play για να δείτε τη συνέντευξη


Είμαι υπέρβαρος; Θα μας το πει ο δείκτης μάζας σώματός μας. Βγαίνει διαιρώντας το βάρος μας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους μας. Πχ. Κάποιος που είναι 86 κιλά με 1,70 ύψος κάνει την πράξη «86: 1,70: 1,70». Αν το νούμερο που προκύπτει είναι μεταξύ 19-25 θεωρείται κανονικός. Αν είναι μεταξύ 25-30 θεωρείται υπέρβαρος και από 30 και πάνω παχύσαρκος. Βαθμοί παχυσαρκίας: μέχρι 35 ο πρώτος, μέχρι 40 ο δεύτερος κι από 40 και πάνω μιλάμε για νοσογόνο ή κακοήθη παχυσαρκία.

Ισορροπία στο γεύμα

Το γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει και τις τρεις ομάδες τροφών: υδατάνθρακες, κατά προτίμηση αυτούς που απορροφούνται αργά (π.χ. πολύσπορα ή ολικής άλεσης προϊόντα, όσπρια), πρωτεΐνη, (π.χ. άπαχο κρέας, ψάρι, αβγό), σαλάτα με ελαιόλαδο και ίσως ένα μικρό φρούτο στο τέλος.

Ισορροπία, λοιπόν.

Σωστό & Λάθος

Είναι το πρωινό απαραίτητο; Σωστό

Οι μελέτες δείχνουν ότι παιδιά που δεν τρώνε πρωινό είναι κατά βάση παχύσαρκα, γιατί τρώνε πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι μελέτες δείχνουν επίσης ότι όποιος δεν τρώει πρωινό έχει 2,2% περισσότερες πιθανότητες να είναι διαβητικός και 25% πιθανότητες να είναι παχύσαρκος. Έχει τεράστια σημασία να φάμε ένα σωστό πρωινό (όχι κρουασάν ή ντόνατ), γιατί οι ενεργειακές ανάγκες είναι πολύ μεγάλες όταν ξυπνάμε, αφού έχουν περάσει ώρες που ο οργανισμός δεν έχει προσλάβει τίποτα σε ενέργεια.

Υπάρχουν τροφές που μας χορταίνουν περισσότερο; Σωστό

Ο λόγος έχει να κάνει με την ποιότητα. Η τροφή επηρεάζει τα ορμονικά μας συστήματα. Π.χ., όταν τρώμε σάκχαρα τα οποία δεν έχουν φυτικές ίνες, απορροφούνται πολύ γρήγορα στον οργανισμό μας και ανεβάζουν πολύ γρήγορα την ορμόνη ινσουλίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για να τα βάλει μέσα στα κύτταρα. Η παρουσία μεγάλης ποσότητας ινσουλίνης κατεβάζει απότομα αυτά τα σάκχαρα, δημιουργώντας το αίσθημα της πείνας. Είναι αυτό που δεν έχουμε φάει τίποτα και δεν μας νοιάζει, αλλά «ισιώνουμε» μια φορά την τούρτα γιατί είναι κομμένη στραβά και θα την ισιώσουμε άλλες δέκα. Θα ξεκινήσουμε δηλαδή να τρώμε γλυκό και δεν θα σταματάμε. Αν όμως φάμε πιο ισορροπημένα, π.χ. η μερίδα μας έχει μια ποσότητα πρωτεΐνης, έχει σαλάτα, έχει λίγους υδατάνθρακες –κυρίως σύνθετους (πολύσπορα, ολικής)–, αυτό δημιουργεί μια σταδιακή πρόσληψη της ενέργειας με αποτέλεσμα να μην πέφτουμε στο κανάλι της υπογλυκαιμίας – έτσι νιώθουμε πιο χορτασμένοι. Είναι χαρακτηριστικό το «έφαγα την μπριζόλα και με στάνιαρε», που λέει ο κόσμος, ενώ τα γεμιστά, για παράδειγμα, που έχουν ρύζι και καθόλου πρωτεΐνη, μετά από λίγο σε κάνουν να πεινάς. Έχει να κάνει λοιπόν με τη σύνθεση του φαγητού μας και τον αντίκτυπο που έχει στο ορμονικό μας σύστημα.

Το άμυλο με το κρέας παχαίνει; Λάθος

Εάν φας κάτι το οποίο είναι σκέτο άμυλο, συμπεριφέρεσαι όπως και με την τούρτα. Θέλεις κι άλλο. Γιατί σου ανεβάζει πολύ γρήγορα τα σάκχαρα, δημιουργεί έκκριση ινσουλίνης και αυτό πυροδοτεί το αίσθημα της πείνας. Ο σωστός τρόπος για να τρώμε είναι να έχουμε όλες τις ομάδες στο πιάτο μας. Και λίπος, και πρωτεΐνη, και φυτικές ίνες, και σάκχαρα. Τότε έχουμε το καλύτερο καρδιαγγειακό όφελος. Οι μονοφαγίες και οι διαχωρισμοί είναι απόλυτα λάθος.

Είναι σωστό να θέλω γλυκό μετά το φαγητό; Λάθος

Εάν δεν έχουμε φάει σωστά συμβαίνει το εξής: Έχουμε ανεβάσει απότομα τα σάκχαρά μας με αποτέλεσμα την απότομη κάθοδό τους μετά το φαγητό, κι έτσι το αίσθημα της πείνας επανέρχεται μετά το φαγητό – έχουμε κάνει πρακτικά υπογλυκαιμία. Ο οργανισμός ψάχνει τότε απεγνωσμένα γλυκό για να διορθώσει το επίπεδο των σακχάρων του. Εάν το έχουμε, το τρώμε, αλλιώς σε ένα τέταρτο ο οργανισμός αποκαθιστά μόνος του το πρόβλημα.

Είναι λογικό να νυστάζω μετά το μεσημεριανό γεύμα; Λάθος

Όσους τους παίρνει ο ύπνος σημαίνει πως τρώνε λάθος. Το σωστό είναι να τρως και μετά να πετάς. Όταν δεν συμβαίνει αυτό πρέπει να αναρωτηθείς ποιο είναι το λάθος στη διατροφή σου και να ψάξεις να βρεις ποιο θα ήταν το σωστό.

Η κακή διατροφή επηρεάζει την απόδοσή μας μέσα στην ημέρα. Αν είσαι μαθητής, το πόσο καλά παρακολουθείς στο σχολείο. Πόσα μαθαίνεις. Αν είσαι εργαζόμενος, το πόσο αποδοτικός είσαι στη δουλειά σου. Πόσο καλό είναι το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Επηρεάζει τη συνολική διάθεση, αν αισθάνεσαι πρησμένος, αν σου μπαίνουν τα δαχτυλίδια το πρωί, αν είσαι φουσκωμένος. Επηρεάζει τη συνολική μας και σωματική και πνευματική απόδοση. Η χρόνια κόπωση σήμερα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο και για ψυχολογικούς και για οργανικούς λόγους. Ένα μεγάλο κομμάτι της χρόνιας κόπωσης οφείλεται στην κακή διατροφή. Εάν αναγκάζεις τον οργανισμό σου μέσα από την κακή διατροφή να εκκρίνει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης, από τα απλά σάκχαρα που τρως θα έχεις πρηξίματα και κατακρατήσεις. Η ινσουλίνη ευθύνεται για αυτά.

Το φαγητό πριν κοιμηθούμε παχαίνει; Σωστό & Λάθος

Αν μέσα στην ημέρα έχουμε καταναλώσει ό,τι έχουμε ανάγκη από θερμίδες, όσο υγιεινό κι αν είναι αυτό που θα φάμε πριν πέσουμε για ύπνο θα μας παχύνει, γιατί θα αποθηκευτεί. Σημασία όμως δεν έχει τι ώρα θα φάμε, αλλά τι θα φάμε και πόσο, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα.

Μόνο με γυμναστική αδυνατίζουμε; Λάθος

Κάποιος παχύσαρκος δεν μπορεί να αδυνατίσει μόνο με γυμναστική. Πρέπει να το συνδυάσει με σωστή διατροφή. Εάν κάποιος τρώει σωστά και η διατροφή του είναι τέτοια που του διατηρεί ένα σταθερό βάρος, το να συνεχίσει να τρώει όπως πριν και να αρχίσει να γυμνάζεται σαφώς θα τον αδυνατίσει με έναν αργό και ομαλό τρόπο. Το γεγονός όμως είναι ότι είμαστε πολύ οικονομικές μηχανές: ένα λεπτό ζωηρής γυμναστικής καταναλώνει περίπου 6 με 10 θερμίδες. Ένα σοκολατάκι έχει 120. Δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος η γυμναστική. Είναι μέθοδος υγείας, ευεξίας, συνοδευτική της διατροφής, για να μπορέσει κάποιος να αποκαταστήσει το πρόβλημα του παραπάνω βάρους.

Με κάθε αυτοσχέδια δίαιτα χάνω κιλά; Λάθος

Κάποιος που δεν παρακολουθείται, δεν μπορεί να αδυνατίσει. Οι μελέτες μάς δείχνουν πως αυτός που αυτοσχεδιάζει (πχ. αντιγράφοντας μια μαγική δίαιτα από περιοδικό ή το ίντερνετ) φτάνει με το ζόρι το 50% της απώλειας που θα έπρεπε να έχει επιτευχθεί, ενώ στα επόμενα 4 χρόνια έχει πάρει το 90% του απολεσθέντος βάρους πίσω. Αυτός που παρακολουθείται κατευθύνεται σωστά και θα φτάσει το 100% του στόχου απώλειας, ενώ μετά από μια τετραετία θα έχει κρατήσει τουλάχιστον το 85% του απολεσθέντος βάρους. Η δίαιτα είναι μείωση θερμίδων, αλλά με σωστό τρόπο. Υπάρχουν δίαιτες που μειώνουν τις θερμίδες στερώντας από τον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν δίαιτες που κατεβάζουν λίγο τις θερμίδες και είναι αρκετά ισορροπημένες, υπάρχουν δίαιτες που λειτουργούν με ειδικό τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η πλήρης αποκατάσταση των μεταβολικών προβλημάτων του οργανισμού παρέχοντας τα δομικά συστατικά – βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, ίνες, Ω3 κ.λπ.

Η σωστή δίαιτα πρέπει να γίνεται με ιατρική παρακολούθηση; Σωστό

Για παράδειγμα η μέθοδος Εurodiet, που είναι μια σύνθεση των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων. Η μέθοδος εξατομικεύεται: λαμβάνεται υπόψιν ο ασθενής που θα την ακολουθήσει, το διατροφικό, το κοινωνικό, το ψυχολογικό προφίλ του, το ιατρικό ιστορικό και τα φάρμακα που παίρνει. Σε συνεργασία μαζί του, έτσι ώστε να προσαρμοστεί η δίαιτα στη ζωή του και όχι η ζωή του στη δίαιτα – εκείνος εντάσσεται στην κατάλληλη φάση του προγράμματος. Η μέθοδος έχει υποχρεωτική ιατρική παρακολούθηση, γιατί ακριβώς η θεραπεία της παχυσαρκίας είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται από ειδικούς. Η παχυσαρκία μπορεί να συνοδεύεται από προβλήματα, όπως διαβήτης, στεφανιαία νόσος κ.λπ. Εμείς παρεμβαίνουμε για να θεραπεύσουμε έναν παχύσαρκο και αυτό γίνεται εξατομικευμένα. Η μέθοδος Εurodiet επιτυγχάνει μεγάλη απώλεια, αλλά και μόνιμη σταθεροποίηση.

Σε σχέση με την αντιμετώπιση του υπέρβαρου έχει ουσιαστικά δύο σκέλη: ένα σκέλος ισορροπίας και ορμονικής αποκατάστασης του οργανισμού, κι ένα σκέλος επανεκπαίδευσης πάνω στη σωστή μεσογειακή διατροφή με έναν τρόπο που μοιάζει με το ποδήλατο. Αν μάθουμε ποδήλατο, δεν ξαναπέφτουμε. Έτσι, αν μάθουμε «διατροφικό ποδήλατο», επίσης δεν ξαναπέφτουμε.

Οι 4 φάσεις της Eurodiet

• Δύο φάσεις δυναμικής απώλειας και αποκατάστασης των ορμονικών προβλημάτων του οργανισμού που έχουν σχέση με την ινσουλίνη και τις ορμόνες που φέρνουν το αίσθημα της πείνας. Με αυτές κάποιος χάνει κιλά δυναμικά – η δυναμική απώλεια έχει και ψυχολογικό όφελος, αλλά και όφελος υγείας. Εδώ αποκαθίσταται η ισορροπία στον οργανισμό σε σχέση με τη λειτουργία του ως προς το μεταβολικό κομμάτι. Όταν αυτό αποκατασταθεί, μπαίνουμε στην τρίτη και πιο σπουδαία φάση της δίαιτας.

• Εδώ αρχίζει ένα στάδιο απώλειας βάρους και επανεκπαίδευσης του ίδιου του ατόμου σε πορεία προς αυτό που είναι η σωστή μεσογειακή διατροφή. Σε όλη αυτή τη φάση, κάποιος δεν μετράει, δεν ζυγίζει τίποτα, μαθαίνει εμπειρικά να τρώει. Σε όλη αυτή την πορεία έχει 4 έως 6 γεύματα, ανάλογα με το πόσα του χρειάζονται για να διατηρήσει τη μυϊκή του μάζα και να έχει απώλεια μόνο λίπους. Μάλιστα σε όλη αυτή την πορεία μπορεί να τρώει μέχρι και γλυκά. Τα γλυκά αυτά είναι δομημένα για να μπουν σε ένα πρόγραμμα διατροφής.

• Στην τέταρτη φάση είναι η σωστή μεσογειακή διατροφή.

Τελειώνοντας το πρόγραμμα πρακτικά είναι πολύ δύσκολο να ξαναπαχύνεις, γιατί ισχύει ο κανόνας με το ποδήλατο. Εάν μάθεις σωστά, με γνώση, είναι πολύ δύσκολο να ξαναπάρεις το βάρος, γιατί μπροστά στον πιο εντυπωσιακό μπουφέ μπορείς πλέον να φας με το σωστότερο τρόπο χωρίς καν να σκέφτεσαι πώς να το κάνεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε πάνω από 12.000 ασθενείς που έχουν ακολουθήσει τη μέθοδο στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο νούμερο εξ αυτών που έχει χάσει κοντά στα 50 κιλά. Υπάρχουν και λιγότεροι που έχουν περάσει τα 100. Η μεγαλύτερη απώλεια που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι 129 κιλά.

Τα προϊόντα Eurodiet

• Πρόκειται για προϊόντα που έρχονται να αντικαταστήσουν κάποια σνακ και γεύματα και να βοηθήσουν και στην ισορροπία της δίαιτας, ώστε να μην αισθάνεσαι για κανένα λόγο στερημένος.

• Παρέχουν στον οργανισμό όλα τα αμινοξέα, φυτικές ίνες, σάκχαρα, τα οποία απορροφούνται με πολύ αργό τρόπο, ώστε να μην ανεβάζουν την ινσουλίνη μας και να μην πυροδοτείται το αίσθημα της πείνας, αρκετά Ω3 και Ω6, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία τουλάχιστον στο 25% των αναγκών της ημέρας ανά προϊόν.

• Κάποιος μπορεί να τρώει μια σοκολάτα Eurodiet ή μια μερίδα κέικ και γευστικά και ποιοτικά να είναι ακριβώς αυτό που τρώει – αλλά στην ουσία είναι σα να έχει φάει μια μικρή μερίδα σολομό με σαλάτα και φρούτο. Το βασικό χαρακτηριστικό δεν είναι τόσο η υψηλή διατροφική αξία τους (που τα κάνει προϊόντα κατάλληλα και για σνακ ενός παιδιού στο σχολείο, και για χρήση στην εγκυμοσύνη και το θηλασμό). Είναι η συμπεριφορά τους σε σχέση με τα σάκχαρα.

• Τα προϊόντα της Eurodiet, ακόμη και τα γλυκά, έχουν ένα μέσο όρο γλυκαιμικού δείκτη 8. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν επηρεάζουν καθόλου την ινσουλιναιμία, μπορεί να τα φάει κάποιος διαβητικός μειώνοντας ή και σταματώντας τα περισσότερα φάρμακα που αφορούν το διαβήτη. Είναι μια μέθοδος που εφαρμόζεται υπό ιατρική παρακολούθηση. Είναι ό,τι πιο ασφαλές μπορεί να κάνει κάποιος για να χάσει βάρος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.