Trending Now

Του κουτιού τα παραμύθια

2012, η χρονιά που θα παρα-παραμυθιαστούμε

Κωνσταντίνος Τζήκας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Του παραμυθιού θα γίνει το 2012. Θες γιατί μόλις πέρασαν τα Φώτα και άρα ακόμα μία αποτυχημένη απόπειρα επέλασης των... Καλικαντζάρων, θες γιατί σβήνουν πλέον και οι τελευταίοι απόηχοι του παραμυθένιου (;) κλίματος των γιορτών, η έναρξη της μεταεορταστικής περιόδου είναι μία καλή αφορμή για να ρίξει κανείς μια ματιά στη μαζική εισβολή των παραμυθιών στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα. Ελλείψει φρέσκων ιδεών, η βιομηχανία του θεάματος έχει στραφεί στα κλασικά παραμύθια, συχνά όμως υπό ένα νέο πρίσμα. Ένα είναι το σίγουρο: το 2012 θα είναι η χρονιά των παραμυθιών.


 Mirror, Mirror

 

image

Φανταστείτε το παραμύθι της Χιονάτης σε μία χιουμοριστική βερσιόν της, με την πρωταγωνίστρια να ζώνεται μέχρι και σπαθί και την κακιά μητριά να την υποδύεται μία αυτοσαρκαστική Τζούλια Ρόμπερτς με φο βρετανικό αξάν. Οποία ειρωνεία για την ηθοποιό που κάποτε υποδύθηκε μία μοντέρνα βερσιόν της Σταχτοπούτας στο Pretty Woman. Πρόκειται για την ταινία Mirror, Mirror που θα κάνει πρεμιέρα στις ΗΠΑ στις 16 Μαρτίου.


 Snow White & the Huntsman

Στον αντίποδα του Mirror, Mirror βρίσκεται μία διαφορετική ανάγνωση του ίδιου παραμυθιού με το Snow White & the Huntsman, που βγαίνει στις αίθουσες της Αμερικής τον Ιούνιο. Η εκδοχή αυτή είναι πιο σκοτεινή, πιο γκόθικ, πιο κοντά σε αυτό που θα ονομάζαμε blockbuster δράσης. Α, και την μητριά υποδύεται η Σαρλίζ Θέρον. Βέβαια, υπάρχουν και δύο σημεία σύγκλισης με το Mirror, Mirror. Πρώτον, και εδώ η Θέρον θεωρεί υποχρεωτική την ψευδοαγγλική προφορά, και δεύτερον, και εδώ η Χιονάτη (Κρίστεν Στιούαρτ) καταλήγει να κραδαίνει πολεμικά όπλα, όπως κάθε σύγχρονη ηρωίδα δράσης που σέβεται τον εαυτό της.


 Jack the Giant Killer

Κινηματογραφική εκδοχή του ομώνυμου αγγλικού παραμυθιού (σε μας είναι πιο γνωστό το συγγενικό του παραμύθι «Ο Τζακ και η Φασολιά»), διά χειρός Μπράιαν Σίνγκερ. Ένας νεαρός ηγείται μίας εκστρατείας ανθρώπων σε ένα βασίλειο γιγάντων. Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και Στάνλεϊ Τούτσι περιλαμβάνονται στο καστ.


 Hansel and Gretel: Witch Hunters

n

Κωμικό/horror σίκουελ του γνωστού παραμυθιού των Χάνσελ και Γκρέτελ, με τους Τζέρεμι Ρένερ και Τζέμα Άρτερτον στους ρόλους. 15 χρόνια μετά την τραυματική τους εμπειρία με τη μάγισσα που προσπάθησε να τους... μαγειρέψει, τα δύο αδέλφια έχουν πλέον αφιερώσει τις ζωές τους στο κυνήγι μαγισσών.


 Once Upon a Time

Το φαινόμενο της τρέχουσας τηλεοπτικής σεζόν (2011-2012) είναι φυσικά η σειρά Once Upon a Time του δικτύου ABC, που ήδη έχει ορκισμένους φαν. Η σειρά τοποθετεί διαφόρους γνωστούς χαρακτήρες παραμυθιών (Χιονάτη, Πινόκιο κλπ) στη σύγχρονη Αμερική. Λόγω κάποιας κατάρας, πολλοί από τους χαρακτήρες αυτούς έχουν καταλήξει παγιδευμένοι στον δικό μας κόσμο, πάσχοντας όμως από αμνησία, αγνοώντας την πραγματική τους φύση και ζώντας τυπικές ανθρώπινες ζωές. Αξίζει να ειπωθεί πως η σειρά έχει δεχθεί δριμεία επίθεση από τους φαν του Fables, μίας σειράς κόμικ της Vertigo, οι οποίοι και θεωρούν πως το Once Upon a Time έκλεψε το βασικό concept του αγαπημένου τους κόμικ. 

n

Στο Fables, που φέτος θα κλείσει δέκα χρόνια ζωής, διάσημοι χαρακτήρες παραμυθιών έχουν αναγκαστεί να διαφύγουν από τον κόσμο τους λόγω ενός πολέμου και έχουν καταλήξει να εγκαθιδρύσουν τη δική τους κλειστή κοινότητα στη Νέα Υόρκη. Παρά τα flame wars που έχουν ξεσπάσει μεταξύ των φαν της σειράς και αυτών του κόμικ σε διαδικτυακά φόρουμ, ο ίδιος ο δημιουργός του Fables, Bill Willingham, συμβούλεψε όλους τους παραμυθόφιλους να απολαύσουν τόσο τη σειρά όσο και το κόμικ. Ακόμα και αν η εμφάνιση του Once Upon a Time σημαίνει ίσως πως μία τηλεοπτική εκδοχή του Fables, που ήταν επί χρόνια στα σκαριά, δεν πρόκειται να δει το φως της μέρας σύντομα.