Trending Now

Το διαχρονικό μήνυμα του Μπέρτραντ Ράσελ: Η αγάπη είναι σοφή, το μίσος ανόητο (video)

«Πρέπει να μάθουμε να ανεχόμαστε ο ένας τον άλλο»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
127225-286503.jpg

Ο Μπέρτραντ Άρθουρ Γουίλιαμ Ράσελ (Bertrand Arthur William Russell) (18 Μαΐου 1872 – 2 Φεβρουαρίου 1970) ήταν Βρετανός φιλόσοφος, μαθηματικός και ειρηνιστής. Πέθανε από γρίπη, έναν αιώνα αργότερα, όταν η Βρετανία είχε περάσει δύο παγκόσμιους πολέμους. Έκανε κριτική στα πυρηνικά καθώς και την εισβολή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ. Το 1950 κέρδισε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Υπήρξε Γ' Κόμης, μέλος του Τάγματος της Αξίας και μέλος της Βασιλικής Εταιρείας. Χαρακτηριστική της απέχθειάς του προς κάθε είδους φανατισμό είναι η δήλωσή του: «Δεν θα πέθαινα ποτέ για τις ιδέες μου, γιατί μπορεί να έκανα λάθος».

Ο Ράσελ ως συγγραφέας και άνθρωπος συνέχισε την οικογενειακή παράδοση στην πολιτική σκέψη και δράση, με αντιπολεμική δράση.

Το βίντεο αποτελεί απόσπασμα από τη συνέντευξη του Μπέρτραντ Ράσελ στον John Freeman για την τηλεοπτική σειρά του BBC Face-to-Face στις 4 Μαρτίου του 1959.

Σε αυτό ο Ράσελ ερωτάται ποιο είναι το μήνυμα που θα ήθελε να πει σε ανθρώπους που θα έβλεπαν αυτό το βίντεο έπειτα από 1.000 χρόνια για τα μαθήματα που ο ίδιος πήρε από τη ζωή που έζησε. Ο Βρετανός ειρηνιστής θέλησε να στείλει δύο μηνύματα, ένα πνευματικό κι ένα ηθικό.

Σε σχέση με το πνευματικό, ο Ράσελ τονίζει ότι ο μελετητής πρέπει να μην αποσπάται από τίποτα, ακόμα και από τον ίδιο του τον εαυτό και να εστιάζει μόνο στα πραγματικά γεγονότα απογυμνωμένα από προσωπικές αντιλήψεις και εκτιμήσεις ή από το τι θα ευεργετούσε την κοινωνία.

Αναφορικά με το ηθικό, ο ίδιος αναφέρει ότι αυτό που θα ήθελε να πει είναι πάρα πολύ απλό: Η αγάπη είναι σοφή, το μίσος είναι ανόητο. Σε αυτό τον κόσμο που ολοένα και αλληλοσυνδέεται πρέπει να μάθουμε να ανεχόμαστε ο ένας τον άλλο. Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να συνυπάρξουμε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.