Trending Now

Η Google γυρίζει το χρόνο πίσω στην Αθήνα του 1896 (video)

Και τιμά με ένα doodle την 120η επέτειο των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
125224-281079.jpg

Τα 120 χρόνια από την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων τιμάει με το σημερινό της doodle η αναζήτηση μηχανής Google. Η Google γυρίζει το χρόνο στην Αθήνα του 1896, όπου πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες με πρόταση του Έλληνα Δημητρίου Βικέλα

Η καταγωγή των αγώνων ως γνωστόν είναι η Αρχαία Ελλάδα, και αναβιώθηκαν από τον Γάλλο βαρόνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν στα τέλη του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1894 όταν και ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.

Οι Αγώνες της Ολυμπιάδας, γνωστοί και ως Θερινοί Ολυμπιακοί, τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1896 και μετά, με εξαίρεση τις χρονιές κατά τη διάρκεια των Παγκόσμιων πολέμων. Το 1924 άρχισαν οι ειδικοί Ολυμπιακοί Αγώνες και οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί, για χειμερινά αθλήματα. Από το 1994 οι χειμερινοί αγώνες δεν γίνονται πια την ίδια χρονιά με τους Θερινούς Ολυμπιακούς.

Η ανάληψη των Αγώνων το 1896 έφτασε στα όρια του εθνικού παραληρήματος για την μικρή και φτωχή τότε Ελλάδα. Όλοι εργάζονταν πυρετωδώς για την επιτυχία της διοργάνωσης που τη θεωρούσαν εθνική υπόθεση. Το Παναθηναϊκό Στάδιο όπου πραγματοποιήθηκαν τα αγωνίσματα του στίβου, η γυμναστική, η άρση βαρών και η πάλη, η τελετή έναρξης και λήξης των Αγώνων, καθώς και ο τερματισμός του Μαραθωνίου, ξαναχτίστηκε από την αρχή με χρήματα που διατέθηκαν από την κληρονομιά του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ.

Οι αγώνες κράτησαν δέκα μέρες, αρχής γενομένης από τις 25 Μαρτίου, ημερομηνία που συνέπιπτε με της εθνική μας επέτειο, ώστε να γιορταστεί μαζί και η επέτειος από τα 75 χρόνια αφότου άρχισε η ελληνική επανάσταση. Η ημερομηνία εκείνη με το καινούριο ημερολόγιο είναι σήμερα η 6η Απριλίου, είναι δηλαδή η ημερομηνία που κάθε χρόνο γιορτάζεται η «Ολυμπιακή ημέρα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.