Trending Now

Το doodle παίζει θέρεμιν προς τιμήν της Κλάρα Ρόκμορ (video)

105 χρόνια από τη γέννηση της πρωτοπόρου της ηλεκτρονικής μουσικής

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η μηχανή αναζήτησης Google τιμά την πρωτοπόρο της ηλεκτρονικής μουσικής, Κλάρα Ρόκμορ, στο σημερινό της doodle, με αφορμή τα 105 χρόνια από τη γέννησή της.

Η Ρόκμορ γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου 1911, στο Βίλνιους της Λιθουανίας και υπήρξε μάστερ του αιθερόφωνου (θέρεμιν), του πρώτου ηλεκτρονικού μουσικού οργάνου στον κόσμο και πρώτου οργάνου που έπαιζε χωρίς άγγιγμα. Παίξτε εδώ θέρεμιν με δασκάλα την Κλάρα. 

image

Το θέρεμιν ενέπνευσε συγκροτήματα, όπως οι Rolling Stones, Led Zeppelin, Beach Boys, Pixies, Placebo, Portishead και Radiohead, ενώ ήταν το όργανο, που οδήγησε στη δημιουργία του πρώτου συνθεσάιζερ. Η Κλάρα Ρόκμορ πέθανε στην Νέα Υόρκη στις 10 Μαΐου 1998, σε ηλικία 88 ετών.

Το θέρεμιν (αλλιώς θερεμίνη, αρχικά αιθερόφωνο) είναι ένα ηλεκτρονικό μουσικό όργανο που εφευρέθηκε το 1919. Είναι το μόνο διαδεδομένο μουσικό όργανο το οποίο μπορεί να παιχτεί εκ του μακρόθεν, χωρίς να το αγγίξεις. Το όνομά του το πήρε από τον εφευρέτη του, τον Ρώσο Λιου Τέρμεν, o oποίος μεταβαίνοντας στις ΗΠΑ άλλαξε το όνομά του σε Λίον Θέρεμιν.