Trending Now

Γοριλάκι ήρθε στον κόσμο με καισαρική τομή (video, εικόνες)

Μια σπάνια επέμβαση, μια ανάσα ζωής για ένα ζώο που απειλείται με εξαφάνιση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
121413-271974.jpg

Ένα πανέμορφο γοριλάκι κινδύνεψε, αλλά τελικά κατάφερε να έρθει στον κόσμο έπειτα από κατεπείγουσα επέμβαση καισαρικής τομής καθώς η μητέρα του είχε εμφανίσει συμπτώματα προεκλαψίας. Η καισαρική σε γορίλα είναι κάτι το σπάνιο και για την επέμβαση κλήθηκε στο ζωολογικό κήπο του Μπρίστολ ο καθηγητής γυναικολογίας Ντάιβιντ Κάχιλ από την πιο κοντινή μαιευτική κλινική.

image

Η μητέρα βρισκόταν στο τέλος της εγκυμοσύνης της και σε υπέρηχο το έμβρυο έδειξε να μην ανταποκρίνεται. Ευτυχώς οι γιατροί, οι νοσηλευτές και η μαμά γορίλας τα κατάφεραν. Το θηλυκό νεογέννητο γοριλάκι μετρά ήδη 11 ημέρες ζωής και ζυγίζει κάτι παραπάνω από ένα κιλό και περιμένει να μάθει το όνομά της. 

image

Οι κτηνίατροι χρειάστηκε να βοηθήσουν τη μικρούλα να πάρει την πρώτη της ανάσα. Είναι, όμως, αγωνίστρια και τα κατάφερε μια χαρά. Μια μικρή ομάδα ειδικών έχει αναλάβει τη φροντίδα του μωρού επί 24ωρου βάσεως.

image

Η μητέρα της, Κέρα, επίσης αναρρώνει από την επέμβαση. «Μαζί με τη γέννηση των δικών μου παιδιών, αυτή η γέννα είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ζωής μου και κάτι που αναμφίβολα θα θυμάμαι για πάντα», δήλωσε ο Βρετανός γυναικολόγος που ξεγέννησε την Κέρα. Η μητέρα ανήκει σε είδος που απειλείται άμεσα με εξαφάνιση.

Οι γορίλες γεννούν ένα μικρό ύστερα από κύηση 8,5 μηνών και η εν λόγω έγκυος εμφάνισε συμπτώματα προεκλαμψίας, που μπορεί να έχει τις ίδιες καταστροφικές επιπτώσεις όπως και στους ανθρώπους.


Φωτογραφίες: EPA/NICOETTE HAYWARD / BRISTOL ZOO 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.