Trending Now

Πάπια ή κουνέλι; Μια οφθαλμαπάτη 100 ετών έγινε viral

Ένα τεστ ευστροφίας και δημιουργικότητας που ζαλίζει

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εσείς τι βλέπετε; Μια πάπια, ή ένα κουνέλι. Ένα σκίτσο που σχεδιάστηκε πριν από 100 και πλέον χρόνια έχει συνεπάρει τους χρήστες των μέσων κοινωνικών δικτύωσης που προσπαθούν να βρουν τη σωστή απάντηση. Κάποιοι βλέπουν μόνο την πάπια και άλλοι μόνο το κουνέλι. Η ουσία της οφθαλμαπάτης είναι αν μπορείτε να δείτε και τα δύο ζώα και πόσο γρήγορα μπορείτε να αλλάξτε αυτήν την εικόνα στο μυαλό σας.

Οι ψυχολόγοι λένε ότι η οφθαλμαπάτη εξηγεί πολλά για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Το πόσο γρήγορα ο παρατηρητής εναλλάσσει τις εικόνες και φεύγει από την εικόνα της πάπιας και βλέπει μόνο το κουνέλι είναι δείκτης ευστροφίας και δημιουργικότητας.Να σημειωθεί ότι ανάλογες με την εποχή του χρόνου είναι οι απαντήσεις στο εν λόγω τεστ. Δηλαδή οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι το Πάσχα όλοι είχαν την τάση να βλέπουν πρώτα το κουνέλι, ενώ τον Οκτώβριο έβλεπαν την πάπια.

image

Η πρώτη εκδοχή αυτής της εικόνας δημιουργήθηκε το 1892 από το χιουμοριστικό γερμανικό περιοδικό «Filiegende Blattera» αλλά αργότερα η φωτογραφία δημοσιεύτηκε από τον Ludwig Wittgeinstein στο έργο του «Φιλοσοφικά Ντιμπέιτ» ως μέσο για να περιγράψει δύο διαφορετικούς τρόπους που μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα. Η εικόνα έγινε γνωστή από τον Αμερικανό ψυχολόγο Joseph Jastrow το 1899. Ο Jastrow χρησιμοποιούσε την εικόνα για να δείξει ότι η αντίληψη έχει σχέση με το τι «βλέπουμε» τόσο με τα μάτια μας όσο και με το μυαλό μας.