Trending Now

Μπήκε και επισήμως το Φθινόπωρο

Φθινοπωρινή ισημερία, ο Ήλιος στον Ζυγό κι άλλες απορίες της ημέρας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
108476-215019.jpg

Εμπνευσμένο από την πρώτη ημέρα του Φθινοπώρου του 2015 είναι το doodle της μηχανής αναζήτησης google με έναν παιχνιδιάρη σκίουρο να παίζει κρυφτό με λαχανικά της εποχής. Σήμερα είναι, λοιπόν, η Φθινοπωρινή Ισημερία, η οποία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν ο άξονας της Γης ευθυγραμμίζεται παράλληλα και σε ορθή γωνία με τον άξονα του Ηλίου.

image

Πέφτει η Φθινοπωρινή Ισημερία την ίδια ημέρα;

Συνήθως πέφτει στις 22 ή στις 23 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, μόνο το 1931 έπεσε στις 24 Σεπτεμβρίου. Το γρηγοριανό ημερολόγιο χάνει κάποιες από τις 365,25 ημέρες που χρειάζεται η Γη για να ολοκληρώσει την τροχιά της γύρω από τον Ήλιο και για αυτό το λόγο η ισημερία ενίοτε συμβαίνει με καθυστέρηση μίας ημέρας. Την επόμενη φορά που η Φθινοπωρινή Ισημερία θα πέσει στις 24 Σεπτεμβρίου θα είναι 2303.

image

Από πού προέρχεται η ονομασία;

Από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα, ενώ το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα), καθώς κατά την ισημερία, η νύκτα και η ημέρα έχουν περίπου την ίδια χρονική διάρκεια. Η φθινοπωρινή ισημερία γίνεται περίπου στις 23 Σεπτεμβρίου όταν ο Ήλιος διασχίζει από Βορρά προς Νότο.

Γιατί οι μετεωρολόγοι λένε ότι το Φθινόπωρο αρχίζει στις 1 του Σεπτέμβρη;

Η μετεωρολογική έναρξη του Φθινοπώρου και κάθε άλλης εποχής βασίζεται σε στοιχεία για τις μέσες θερμοκρασίες.

image

Πώς γιορτάζουν στον κόσμο τη Φθινοπωρινή Ισημερία;

Οι Δρυίδες στο Στόνχεντζ παίζουν μουσική, ενώ στην Κίνα είναι η ημέρα του θερισμού. Στην Κορέα έχουν μια γιορτή αντίστοιχη με αυτήν της Ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ. Αρκετά αρχαιοελληνικά ημερολόγια, ανάμεσά τους των Λακεδαιμονίων και των Μακεδόνων, είχαν ως αφετηρία (πρωτοχρονιά) τη φθινοπωρινή ισημερία.


ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.