Trending Now

Στις 28 Σεπτεμβρίου το φεγγάρι γίνεται κόκκινο (video)

Το animation της NASA για την ολική έκλειψη Σελήνης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένα μοναδικό θέαμα θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την άλλη Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, καθώς το φεγγάρι θα μοιάζει σαν να έχει πάρει ένα κοκκινωπό χρώμα.

Ο χρωματισμός αυτός θα οφείλεται στην ολική έκλειψη Σελήνης με τη Γη να καλύπτει το φεγγάρι (σ.σ. από τη Σελήνη το φαινόμενο θα είναι ορατό ως ολική έκλειψη Ηλίου) και εκτός από κόκκινη θα είναι κατά 14% μεγαλύτερη απ’ ό,τι συνήθως και κατά 30% λαμπρότερη.

Το φαινόμενο το φεγγάρι να βάφεται κόκκινο έχει παρατηρηθεί τελευταία φορά πριν από 33 χρόνια, το 1982 και θα επαναληφθεί το 2033. Οι υπερπανσέληνοι (όπως επίσης ονομάζεται το φαινομενο) δημιουργούνται επειδή η τροχιά της Σελήνης από τη Γη είναι ελλειπτική και όχι κυκλική. Η μέση απόσταση της Σελήνης από τον πλανήτη μας είναι περίπου 354.600 χλμ., με τον φυσικό δορυφόρο να είναι στο «απόγειο» του στα 405.600 χλμ. και στο «περίγειο» στα 226.000 χλμ.

Μάλιστα, σήμερα, δύο εβδομάδες πριν από το κόκκινο θέαμα, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα video-animation, το οποίο δημιουργήθηκε στο Στούντιο Επιστημονικής Απεικόνισης της διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ, για το τι θα δούμε στις 28 Σεπτεμβρίου.

Στο video απεικονίζεται το φαινόμενο στην πλευρά της Σελήνης που κοιτάζει μόνιμα προς τη Γη. Καθώς η Γη μπαίνει ακριβώς ανάμεσα στο φεγγάρι και τον Ήλιο, κρύβει τον δίσκο του μητρικού άστρου.

Την ώρα 0, ένας δακτύλιος από κοκκινωπό φως εμφανίζεται στην περίμετρο της Γης. Είναι το ηλιακό φως που περνάει μέσα από τη γήινη ατμόσφαιρα, διαθλάται και φτάνει μέχρι τη Σελήνη. Όπως το λέει η NASA, είναι «το άθροισμα όλων των ανατολών και των δύσεων» που συμβαίνουν εκείνη τη στιγμή στον πλανήτη.

Η έκλειψη της 28ης Σεπτεμβρίου θα είναι ορατή από την Ελλάδα ως ολική έκλειψη. Σύμφωνα με το TimeAndDate.com, η σκιά της Γης θα αρχίσει να καλύπτει τον σεληνιακό δίσκο στις 04.07. Το φαινόμενο θα κορυφωθεί στις 05.47 και θα τελειώσει στις 07.23.