Trending Now

Γκοθάδες στα πρόθυρα κατάθλιψης

 Η «σκοτεινή» ιστορία πίσω από τη φιλοσοφία του γκόθ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι νέοι που αυτοπροσδιορίζονται ως γκοθάδες βρίσκονται σε πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης και αυτοτραυματισμού από άλλους συνομηλίκους τους.

Αυτό αναφέρει έρευνα που δημοσιεύεται στο ιατρικό επιστημονικό περιοδικό «Lancet Psyciatry».

Πάντως, οι ερευνητές επισημαίνουν πως μέχρι στιγμής δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν τον δεσμό μεταξύ του γκοθ και της κατάθλιψης, αλλά τονίζουν ότι από τα ευρήματα της έρευνάς τους, καταδεικνύεται ότι οι νέοι που ακολουθούν την υποκουλτούρα του γκοθ έχουν μια αυξημένη τάση να απομονώνονται από το κοινωνικό σύνολο. Και ίσως αυτός ο κοινωνικός αποκλεισμός να είναι η κύρια αιτία που τους οδηγεί στην κατάθλιψη και τους αυτοτραυματισμούς.

Στην έρευνα εξετάστηκαν συνολικά 3.694 έφηβοι ηλικίας 15 ετών. Από αυτούς, εκείνοι που αυτοπροσδιορίζονται ως «γκοθάδες» παρουσιάζουν ήδη, κατά τους ερευνητές, περισσότερα σημάδια κατάθλιψης, ενώ στο παρελθόν μια μεγάλη μερίδα εξ αυτών έχουν πέσει θύματα σχολικού εκφοβισμού.

Ετσι, σύμφωνα με την έρευνα, οι έφηβοι γκοθάδες έχουν κατά μέσο όρο τριπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν κλινικά με κατάθλιψη στην ηλικία των 18 ετών. Έχουν επίσης πενταπλάσια πιθανότητα για αυτοτραυματισμό σε σχέση με τους υπόλοιπους συνομηλίκους τους.