- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Πώς μια...γάτα κορόιδεψε το Google Scholar και μπέρδεψε την ακαδημαϊκή κοινότητα
Σκοπός δυο νεαρών επιστημόνων ήταν να αναδείξουν την βιομηχανία «ψεύτικών» ακαδημαϊκών εργασιών
Google Scholar: Ανερχόμενο ακαδημαϊκό αστέρι απεδείχθη τελικά ότι ήταν γάτα
Το διαδικτυακό προφίλ του έδειχνε ότι ήταν ένας νεαρός μαθηματικός με δημοσιεύσεις καθώς σύμφωνα με το Google Scholar - έναν ιστότοπο που χρησιμοποιείται ευρέως για την αξιολόγηση ακαδημαϊκών - είχε εκπονήσει δώδεκα ερευνητικές εργασίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η ιστορία ξεκίνησε όταν ο Ρις Ρίτσαρντσον, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Northwestern των ΗΠΑ, και ο Νικ Γουάιζ ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, εντόπισαν υπηρεσίες που διαφημίζονταν στο Facebook, «υποσχόμενες» να ενισχύσουν την καριέρα επιστημόνων διογκώνοντας με δόλιο τρόπο τη θέση τους στο Google Scholar.
Οι δυο τους κατάλαβαν ότι κάποιοι χρησιμοποιούσαν εύκολα διαθέσιμο λογισμικό για τη δημιουργία εικονικών ερευνητικών εργασιών, οι οποίες στη συνέχεια ανεβάζονταν στο ResearchGate, μια γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης για ακαδημαϊκούς. Τα έγγραφα αυτά αποτελούνταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από ανοησίες - αλλά περιλάμβαναν επίσης παραπομπές σε κανονικές μελέτες.
Όταν οι δυο τους συνειδητοποίησαν ότι το Google Scholar αναγνώριζε αυτές τις ψεύτικες εργασίες και τις παραπομπές ως «κανονικές», απορούσαν με το πόσο εύκολο γινόταν η όλη διαδικασία αποδεκτή.
Έτσι ο Ρίτσαρντσον και ο Γουάιζ διάλεξαν τον Λάρι, την γάτα της γιαγιάς του πρώτου ώστε να γίνει ένας πολλά υποσχόμενος μαθηματικός με ακαδημαική καριέρα.
Ο Ρίτσαρντσον δημιούργησε 12 ψεύτικες εργασίες που φαινόταν να έχουν εκπονηθεί από τον Λάρι και 12 άλλες που αναφέρονταν σε όλες τις εργασίες του. Το Google Scholar κατέγραψε όλες τις εργασίες του Λάρι εκτός από μία τον περασμένο μήνα. Αυτό έδωσε στην γάτα 132 αναφορές και επίσης έναν "h-index" 11, που σημαίνει ότι είχε 11 εργασίες που είχαν αναφερθεί το καθένα τουλάχιστον 11 φορές το καθένα.
«Έχω δει μερικούς ακαδημαϊκούς στο Twitter, το Facebook και το LinkedIn να μοιράζονται την ιστορία του Λάρι και να θρηνούν για το γεγονός ότι μια γάτα έχει αποκτήσει υψηλότερο h-index από αυτούς, αφού εργάζονται στον τομέα για 10, 20 χρόνια», δήλωσε ο Ρίτσαρντσον.
«Το επιστημονικό εγχείρημα έχει γίνει τόσο ανταγωνιστικό και άνισο που έχουν εμφανιστεί υπηρεσίες που προσφέρουν γρήγορη φήμη, εκμεταλλευόμενες ακαδημαϊκούς που αναζητούν απεγνωσμένα θέσεις εργασίας και προαγωγές», είπε.
Υποστηρίζει ότι το Google Scholar έχει ελαττώματα που είναι εμφανή εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. «Αυτά τα τρωτά σημεία έχουν πλέον αξιοποιηθεί οικονομικά από αδίστακτους», πρόσθεσε.
Αφού η ιστορία του Λάρι άρχισε να κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, το Google Scholar αφαίρεσε όλες τις εργασίες του και, μαζί με αυτές, τις αναφορές του. Αλλά οι άνθρωποι που πλήρωσαν για να διογκωθεί η δική τους θέση φαίνεται να έχουν γλιτώσει τις κυρώσεις. «Περιέργως, η Google δεν έχει αφαιρέσει τις αναφορές από κανέναν από τους πελάτες της ψεύτικής βιομηχανίας ακαδημαικών εργασίων», ανέφερε ο Ρίτσαρντσον.
Πηγή: The Times
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ηθοποιός είπε ότι το δέρμα της καταστράφηκε τόσο πολύ που το πρόσωπό της κόπηκε ακόμη και από ορισμένα πλάνα
Σε ποια σειρά ακούστηκε και έγινε ξανά της μόδας
Αντιδράσεις στα social: «Άσ' το ρε κορίτσι μου»
Αν ισχύουν τα λεγόμενα της...κατέρριψε ρεκόρ από το 2004
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το ζεστό νερό δεν έρχεται από το σύμπαν και ναι, το τμήμα μάρκετινγκ μάλλον αξίζει αύξηση
Η Νεφέλη Μεγκ σχολιάζει την επικαιρότητα σε πρώτο και τελευταίο βαθμό
Το τρυφερό σημείωμα με το παχυλό ποσό που έδωσε έξτρα μετά το τέλος της περιοδείας της
Με τη συμμετοχή του Τζίμι Φάλον - Δείτε το βίντεο
Είναι αρχαία ελληνική και απολύτως διάσημη στον κόσμο της αρωματοποιίας
H Λιζ Κάμπατζ αγωνίζεται σήμερα στην Κίνα
Στο «σχέδιο» και οι γονείς αλλά η κάμερα τους πρόδωσε - Τι απάντησε το σχολείο
Ο σκύλος περιπλανιόταν ανάμεσα στις φλόγες - Δείτε το βίντεο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.