- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
6 λευκά κρασιά για τις ηλιόλουστες μέρες
Από τις ποικιλίες Gewurztraminer, Viogner, Μοσχάτο και Μοσχοφίλερο
Ετικέτες από τον ελληνικό και ξένο αμπελώνα που φέρνουν τα αρώματα της άνοιξης στο ποτήρι
Αφού τα λουλούδια ανθίσανε κι η νύχτα μυρίζει γιασεμί, καταλαβαίνουμε πως ήδη βρισκόμαστε στην καρδιά της άνοιξης. Όλοι θέλουμε να ρουφήξουμε όσα περισσότερα spring vibes μπορούμε ακόμα και αν αυτά πηγάζουν μέσα από ένα ποτήρι κρασί! Gewurztraminer, Viogner, Μοσχάτο και Μοσχοφίλερο, εκπέμπουν το καθένα την δική του αρωματική συγχορδία ανθέων και βοτάνων, η οποία συνήθως πατάει πάνω και σε ένα πλούσιο και φρουτώδες αρωματικό background. Σας προτείνω 6 φιάλες από τον ελληνικό και τον ξένο αμπελώνα που φέρνουν την άνοιξη στο ποτήρι!
Μια αξιόλογη και απολαυστική οινοποίηση της ποικιλίας Gewurztraminer που θα ζήλευαν ακόμα και στην Αλσατία. Τα αρώματα που πρωταγωνιστούν στην ψηλόλιγνη φιάλη θυμίζουν τριαντάφυλλο, λευκά άνθη, και λουκούμι ενώ διακρίνονται αρώματα πεπονιού, lychee και εσπεριδοειδών όπως το περγαμόντο. Η πρώτη επαφή με το στόμα χαρίζει μια αίσθηση δροσιστικής οξύτητας και φρεσκάδας. Ζουμερά φρούτα και ανθικές νύξεις ροδοπέταλων και λουλουδιών στροβιλίζονται από την αρχή ως τη μακριά και γεμάτη επίγευσή του. Τip για μεγαλύτερη απόλαυση: Συνδυάζεται υπέροχα με δροσερές σαλάτες, ψάρια στον φούρνο με μυρωδικά, πιάτα ασιατικής κουζίνας.
Ενδεικτική Τιμή: 13,50 €.
Αυτή η πρόταση του οινοποιείου που βρίσκεται στα Σχινοκάψαλα Λασιθίου ευωδιάζει ήδη από την ετικέτα! Δαφνί, Θραψαθήρι και Μοσχάτο ανθίζουν στο ποτήρι προκαλώντας αίσθηση έντονης βοτανικότητας περισσότερο στη μύτη και λιγότερο στο στόμα και η οποία περιλαμβάνει αρώματα δάφνης, μυρωδικών, ρίγανης και ευωδιαστών λουλουδιών. Το αρωματικό μπουκέτο συμπληρώνουν φρουτώδη στοιχεία από κυδώνι, πεπόνι και σταφύλι. Ως τελευταίες αρωματικές αναλαμπές στόματος και μύτης διακρίνονται απαλά αρώματα μελιού και κερήθρας. Στο στόμα είναι ξηρό, με εξαιρετικά ισορροπημένη οξύτητα και γεμάτο όγκο, ενώ η ευχάριστη επίγευσή του μαρτυρά την πραγματική «ανθοσμία» αυτού του κρασιού! Tip για μεγαλύτερη απόλαυση: Ταιριάξτε το με συνταγές ελληνικής - μεσογειακής κουζίνας, πράσινες σαλάτες, μεζέδες με βάση το κολοκύθι, τηγανητά λαχανικά, σπανακόπιτα και λευκά κρέατα μαγειρεμένα με μυρωδικά.
Ενδεικτική τιμή: 18,00 €.
«Τα γιασεμιά εσκύψαν για το χατίρι»... του λευκού Μοσχάτου, για να παραφράσουμε το παλιό τραγουδάκι. Ένα φινετσάτο λευκό κρασί με αρώματα γιασεμιού, τριαντάφυλλου, αγιοκλήματος και ανθών λεμονιάς. Την πολύπλοκη ανθικότητα της μύτης έρχονται να συνοδεύσουν και τα δροσερά φρουτώδη χαρακτηριστικά. Τo σταφύλι και άλλα λευκόσαρκα φρούτα, όπως το πεπόνι και το ζουμερό ροδάκινο ξεχωρίζουν εμφανώς. Το στόμα διακρίνεται ξηρό, με την οξύτητα να βρίσκεται σε ετοιμότητα. Στη συνέχεια τα φρουτώδη στοιχεία παίρνουν τη σκυτάλη χαρίζοντας φρεσκάδα, με τον έντονο όμως χαρακτήρα της ανθικής πτυχής της ποικιλίας να προεξέχει. Το κρασί του Συνεταιρισμού της Σάμου μπορεί να καταναλωθεί ευχάριστα και ως απεριτίφ. Tip για μεγαλύτερη απόλαυση: Κατάλληλος συνοδός για πιάτα θαλασσινών, δροσιστικές σαλάτες, πλατό τυριών.
Ενδεικτική Τιμή: 9,50 €.
Εντυπωσιάζει μόνο και μόνο από την γκριζωπή του όψη και τις σομόν ανταύγειες που λάμπουν στη φιάλη! Πρόκειται για μια premium Μαντινεία η οποία δίνει στο Μοσχοφίλερο το λόγο για να μιλήσει με τα ανθικά και φρουτώδη αρώματα του. Νύξεις νυχτολούλουδου, γιασεμιού, και τριαντάφυλλου εμφανίζονται στην αρχή μαζί με αρωματικά στοιχεία ανθέων εσπεριδοειδών. Στο βάθος αναδύονται γλυκές και φρουτώδεις νότες κυδωνιού, μανταρινιού, λεμονιού και περγαμόντου, ενώ η παραμονή του κρασιού με τις οινολάσπες του και η περαστική του διαμονή σε δρύινα βαρέλια, χαρίζει σε δεύτερη φάση αρώματα βανίλιας, μελιού και θυμαριού. Στο στόμα είναι ξηρό, μετρίου όγκου, ενώ η υψηλή του οξύτητα διαπερνά την απαλή λιπαρή υφή που απλώνεται στον ουρανίσκο. Tip για μεγαλύτερη απόλαυση: Μοιραστείτε μαζί του πιάτα θαλασσινών και οστρακοειδών, ψητά ψάρια και λαχανικά, και φρέσκες σαλάτες. Συνοδεύει υπέροχα τ’ ανοιξιάτικα βράδια.
Ενδεικτική τιμή: 13,00€.
Αυτό το Gewurztraminer έχει τις ρίζες του στην κοιλάδα του Ρήνου, κοντά στην Αλσατία. Φωτεινό λεμονί στην όψη, με χρυσαφένιες ανταύγειες στο ποτήρι. Στη μύτη θα συναντήσει κανείς ανοιξιάτικα αρώματα όπως άνθη τριαντάφυλλου και αγιόκλημα που ταιριάζουν περίφημα με τα έντονα φρουτώδη στοιχεία της ποικιλίας, όπως λίτσι, γκρέιπφρουτ και μανταρίνι. Πλησιάζοντας στο στόμα ανακαλύπτουμε σταδιακά την οξύτητα του κρασιού η οποία ισορροπεί με τα ελάχιστα σάκχαρα. Τα γευστικά χαρακτηριστικά του επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά την τυπικότητα της ποικιλίας. Ένα κρασί που θα φέρει την άνοιξη της Αλσατίας στο τραπέζι σας! Tip για μεγαλύτερη απόλαυση: Συνοδεύστε το με φρούτα, πλατό τυριών ή με πικάντικα πιάτα ασιατικής και ινδικής κουζίνας.
Ενδεικτική τιμή: 11,00€
Προέρχεται από τη δεξιά όχθη του Ροδανού και από διακεκριμένους αμπελώνες της περιοχής. Είναι πλασμένο ολοκληρωτικά από Viogner, και η καρδιά του χτυπά σε ανθικούς και φρουτώδεις τόνους. Η όψη του είναι λεμονί, με πρασινωπές ανταύγειες. Τα αρώματα που θα ξεχωρίσουν στη μύτη είναι ανθικά, με νύξεις που θυμίζουν κατά κύριο λόγο βιολέτα, ακολουθεί και ο πλούσιος φρουτώδης χαρακτήρας του με αρώματα ροδάκινου, βερίκοκου, και αποξηραμένoυ φρούτου. Μπορεί μάλιστα να νιώσετε και μια ελαφριά αίσθηση μελιού. Στο στόμα απογειώνει τον γευστικό του πλούτο με αρώματα τροπικών φρούτων. Tέλος, η οξύτητα στέκεται στο ύψος της, απόλυτα ισορροπημένη με το σύνολο. Tip για μεγαλύτερη απόλαυση: Αναδεικνύει υπέροχα λευκά κρέατα, ψάρια στον ατμό, πιάτα θαλασσινών με αστακό ή γαρίδες, λευκά τυριά και πιάτα με σαφράν.
Ενδεικτική τιμή: 45,00€
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το εκλεπτυσμένο απόσταγμα με βάση τη μαστίχα θα δώσει άλλον τόνο στις γιορτές σου
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.