- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Όλες οι συμβουλές που χρειάζεσαι για να φτιάξεις το δικό σου signature cocktail στο σπίτι
Η άνοιξη είναι εδώ μαζί με τις δροσερές της νύχτες και μας κάνει να λαχταρούμε περισσότερο από ποτέ ένα αρωματικό cocktail σε κάποιο από τα bar της Αθήνας. Επειδή όμως αυτό θα αργήσει λίγο ακόμα να γίνει, γιατί να μην δοκιμάσουμε να φτιάξουμε το δικό μας ολόδροσο cocktail;
Το να φτιάξεις ένα cocktail είναι περίπου το ίδιο με το να μαγειρέψεις μια συνταγή. Στα αλήθεια χρειάζεσαι μερικές βασικές γνώσεις, φαντασία και τα σωστά υλικά. Αρκεί μόνο να φτιάξεις ή να έχεις δοκιμάσει κάποιο από τα κλασικά cocktail για να καταλάβεις τι πάει με τι. Από εκεί και πέρα, από ένα κλασικό cocktail, δηλαδή, μέχρι το δικό σου signature cocktail σε χωρίζει μόνο η φαντασία σου. Ποια είναι όμως τα βασικά συστατικά για κάθε cocktail;
1. Το ποτό
Το ποτό είναι η βάση του cocktail σου, το κύριο συστατικό σου. Θα το διαλέξεις σύμφωνα με τις προτιμήσεις σου. Τζιν, ρούμι, τεκίλα, βότκα, ρούμι ή ουίσκι; Τι προτιμάς; Διάλεξε το τζιν αν θες το αποτέλεσμα να είναι ένα δροσερό cocktail, το ρούμι για κάτι πιο γλυκό, την τεκίλα για σπιρτάδα, και το ουίσκι μόνο αν είσαι μεγάλος οπαδός του. Μην ξεχάσεις να χρησιμοποιήσεις δοσομετρητή! Θα σε βοηθήσει να πετύχεις την ακριβή αναλογία μεταξύ του ποτού και του mixer που θα χρησιμοποιήσεις.
2. Το mixer
Το 1948 ο David A. Embury, πατέρας όλων των κλασικών cocktails γράφει στον οδηγό του “The Fine Art of Mixing Drinks”: «Το mixer είναι το συστατικό που δίνει στο cocktail τον χαρακτήρα του». Και έχει απόλυτο δίκιο! Ο ρόλος του mixer είναι να μαλακώσει την ένταση του αλκοόλ και ταυτόχρονα να ενισχύσει τη φυσική γεύση του ποτού. Για αυτό και έχει μεγάλη σημασία να το διαλέξουμε σωστά. Ένα premium sparkling φυσικό μεταλλικό νερό όπως είναι το Perrier είναι σίγουρο ότι θα κάνει τη διαφορά. Tip: αν θέλουμε να δώσουμε ένα πιο αρωματικό χαρακτήρα στο cocktail μας τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το Perrier με γεύση λεμόνι ή lime.
3. Ο πάγος
Ο ρόλος του πάγου δεν είναι μόνο να παγώσει το cocktail μας, αλλά και να ισορροπήσει τα συστατικά στο ποτήρι. Καλύτερα είναι να φτιάξουμε παγάκια με εμφιαλωμένο νερό, προσέχοντας να μην τα αφήσουμε καιρό στην κατάψυξη γιατί μπορεί να απορροφήσουν μυρωδιές. Επίσης χρησιμοποιούμε πάντα αρκετό πάγο, γιατί αν προσθέσουμε απλά ένα ή δύο παγάκια θα λιώσουν πολύ γρήγορα και θα νερώσουν το cocktail μας.
4. Μυρωδικά και φρούτα
Δεν λειτουργούν μόνο ως ντεκόρ, αλλά δίνουν όλο το άρωμα και τη γεύση! Σκεφτείτε, για παράδειγμα, πόσο διαφορετικό θα ήταν το mojito χωρίς τον δυόσμο. Εδώ πρέπει να επιστρατεύσουμε τη φαντασία μας και το προσωπικό μας γούστο. Με άλλα λόγια, αρκεί απλά να αναρωτηθούμε τι άρωμα θα θέλαμε να έχει το cocktail μας και να κατευθυνθούμε προς την αντίστοιχη… γλάστρα. Μυρωδικά όπως ο δυόσμος ή το δεντρολίβανο χαρίζουν μια επιπλέον δροσιά, ενώ φρούτα όπως το πορτοκάλι ή το lime δίνουν οξύτητα και το μοναδικό άρωμα των εσπεριδοειδών.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Mια οινολόγος-ορκισμένη φαν των Χριστουγέννων ετοιμάζει τη γιορτινή λίστα κρασιών
Η μαγεία των γιορτών στο ποτήρι σας
Ένα ξεχωριστό οινοποιείο στον Μεσενικόλα Καρδίτσας
Το εκλεπτυσμένο απόσταγμα με βάση τη μαστίχα θα δώσει άλλον τόνο στις γιορτές σου
Μια εμπειρία γαστρονομική και συγκινητική
Η φήμη του χωριού Μεσενικόλα Καρδίτσας και της τοπικής ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, χάρη στο όραμα και στη δουλειά τεσσάρων γενεών της οικογένειας Καραμήτρου
Δεν λείπουν και πιο «ψαγμένα» ποτά, αλλά και μια ιδιαίτερη συλλογή σπάνιων malt whiskey
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.