- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Οινοποιείο Αφιανές: Τα κρασιά της Ικαρίας, αυτά τα από πάντα «φυσικά» κρασιά
Τα ξεχωριστά νησιά δίνουν και ξεχωριστά κρασιά
Το Οινοποιείο Αφιανές δημιουργήθηκε το 1997 στις Ράχες Ικαρίας και τον Σεπτέμβριο του 2007 εγκαινιάσθηκε ως σύγχρονο οινοποιείο στον Προφήτη Ηλία Ραχών. Κτισμένο από πέτρα, ιδιαίτερα καλόγουστο, σ’έναν αμπελώνα σε υψόμετρο 610μ. στο μέσο ενός πευκοδάσους, με ένα παραδοσιακό πυθοστάσι (πυθάρια χωμένα μέσα στη γη για την υποδοχή του μούστου) δίπλα σ’ ένα είδικά διαμορφωμένο μικρό θεατράκι και με τους χώρους οινοποίησης, εμφιάλωσης, ωρίμανσης και αποθήκευσης σε υπόσκαφα κτίσματα, το οινοποιείο Αφιανές είναι μια εξαιρετική πρόταση για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τα κρασιά της Ικαρίας μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον.
Οι ποικιλίες που αξιοποιούνται είναι δυο τοπικές, το Φωκιανό και το Μπεγλέρι.Το σταφύλι δίνει τσαμπιά αραιά, με ρόγες μετρίου μεγέθους. Η απόδοση ανά στρέμμα είναι μικρότερη από τα 500κ/στρέμμα και καλλιεργείται σε πεζούλες σε όλη την έκταση του νησιού. Από το Φωκιανό παράγεται κρασί με ιδιαίτερο άρωμα και μακρά επίγευση.
Το Μπεγλέρι καλλιεργείται σε πεζούλες σε όλη την έκταση του νησιού και η απόδοση του φτάνει τα 500 κ/στρέμμα. Είναι ποικιλία με έντονο αρωματικό και πολύπλοκο χαρακτήρα.
Το οινοποιείο Αφιανές συνεργάζεται με την ερευνητική ομάδα της οινολογίας του ΤΕΙ Αθηνών και εφαρμόζει διαδικασίες οινοποίησης που στόχο έχουν τη μεταφορά στο κρασί όσο γίνεται περισσότερων πρωτογενών στοιχείων του σταφυλιού.
Οι οίνοι που παράγονται στο Κτήμα Αφιανές χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, τα premium , τα κοινά και της κάβας (φιάλες παλιών χρόνων). Περισσότερα.
*Για την καθημερινή ζωή στην Ικαρία διαβάστε εδώ.
**Για τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Ραχών διαβάστε εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κάθε χρόνο κυκλοφορούν την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη
Από τον Δημήτρη Χατζηνικολάου, παθιασμένο οινολόγο και δημοσιογράφο οίνου
Μια έκθεση με 55 οινοποιεία και 200+ βιολογικά, βιοδυναμικά κρασιά με ελάχιστη παρέμβαση
Ένα ούζο καλοδουλεμένο, απαλό κι αρωματικό
Ένας προορισμός για κάθε λάτρη του καλού κρασιού
Με την τεχνική του zerowaste και έμπνευση από τα τοπικά προϊόντα του Διδυμοτείχου
Αποτελεί το πρώτο κρασί της σειράς Βoutari Selections, το οποίο δοκίμασαν οι καλεσμένοι στον γάμο και θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών
Τα αγαπημένα των summer parties
Ντόπιες ποικιλίες με μικρή παραγωγή
Το Paros Farming Community μόλις κυκλοφόρησε το Seiradi Rosé Vin Mousseux Extra Brut
Η κεφαλονίτικη ποικιλία μας έχει πάρει τα μυαλά!
Με μόλις 6% αλκοόλ και 40% λιγότερες θερμίδες
Το Crodino φτιάχνεται από 15 βότανα, ρίζες και μπαχαρικά έπειτα από 6 μήνες εκχύλισης
Συντροφεύει τις πιο ξέγνοιαστες στιγμές της παρέας
Μιλήσαμε με την Αγγελική Γρατσία, στην οικογένεια της οποία ανήκει το οινοποιείο, για όλα εκείνα που κάνουν ξεχωριστή την τέχνη της παραδοσιακής αμπελουργίας
Φρανσουά Τρυφώ και μενού από ένα από τα καλύτερα wine bar της Αθήνας
Δοκιμάζεις μια φορά και θυμάσαι τη γεύση τους για πάντα
Μια φρέσκια μπίρα πολύ δροσερή που λέγεται Droseri και είναι Θασίτισα… ή μάλλον Θασίτσα.
Σύγχρονα twists αιγαιοπελαγίτικης γεύσης
Διαφορετικοί DJs κάθε βράδυ, art deco αισθητική και ωραία ποτά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.