Thess Bao: το γνωστό, γαστρονομικό street food στέκι της Θεσσαλονίκης μόλις άνοιξε στο Σύνταγμα, σερβίροντας αφράτα bao buns στην Περικλέους
Το Thess Bao άνοιξε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο του 2019, και μέχρι το Δεκέμβριο η φήμη του είχε εξαπλωθεί πια μέχρι τον Νότο. Θυμάμαι (λιχούδηδες) φίλους να προγραμματίζουν ταξίδια-αστραπή μόνο και μόνο για μια βόλτα στο νόστιμο αυτό μαγαζάκι της Καλαποθάκη (και για τσουρέκια επί τη ευκαιρία…). Αργότερα, άνοιξε ένα ακόμη κατάστημα στη Λώρη Μαργαρίτη, και μόλις πριν από λίγες μέρες στη δική μας Περικλέους, στην καρδιά του αθηναϊκού ιστορικού κέντρου! Αναμένεται χαλασμός; Μα, ναι.
Για να καταλάβουμε, όμως, τι κάνει το συγκεκριμένο bao bun τόσο δημοφιλές, πρέπει να γυρίσουμε λίγο πίσω. Στα δύο εκείνα χρόνια ασταμάτητων πειραματισμών που εκτελούσαν οι σεφ Δημήτρης Παμπόρης και Γιάννης Πατέικας και ο Γιάννης Ζιάγκας (ιδιοκτήτης του βραβευμένου εστιατορίου Μανιτάρι στη Θεσσαλονίκη). Αυτοί είναι οι ιθύνοντες νόες και η μαγειρική ομάδα πίσω από το Thess Bao. Οι τρεις τους γνωρίστηκαν στις κουζίνες των καλύτερων εστιατορίων της Βόρειας Ελλάδας κι ύστερα πήραν την απόφαση να ανοίξουν κάτι δικό τους. Γιατί όμως προσανατολίστηκαν στο Bao;
«Θυμάσαι που όταν ήμασταν μικροί βγάζαμε την κόρα από το ψωμί για να μείνει η ψίχα;» με ρωτάει ο Γιάννης Πατέικας ενώ καθόμαστε στα τραπεζάκια με θέα την Περικλέους. «Το bao bun είναι πολύ κοντά σε εκείνη την ανάμνηση της τρυφερής ψίχας. Επιπλέον, όμως, καθώς είναι πιο ουδέτερο από άλλες ζύμες, μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε τη μαγειρική μας. Σκοπός μας ήταν να φέρουμε το fine dining μέσα σε ένα ψωμάκι. Για να το πετύχουμε, κάναμε μελέτες και δοκιμές επί δύο χρόνια. Κάθε μέρα τρώγαμε bao!».
Το σύνθημα του Thess Bao είναι «γαστρονομία που τρώγεται στο χέρι» και του ταιριάζει απόλυτα. Γιατί, ενώ όλα φαίνονται απλά, στην πραγματικότητα τίποτα δεν είναι. Τα συννεφένια ψωμάκια φτιάχνονται εδώ καθημερινά, το pulled pork μαρινάρεται σε μέλι και μπίρα και ψήνεται για τέσσερις ώρες στον φούρνο πριν ξεψαχνιστεί και στριμωχτεί στο αφράτο ψωμάκι μαζί με ντομάτα, τραγανό κρεμμύδι και μια κρέμα γιαούρτι με κρέμα και σέλερι. Το μοσχαρίσιο μάγουλο έχει όλα τα πληθωρικά μπαχαρικά που συναντάμε σε ένα παραδοσιακό κοκκινιστό, αλλά σιγοψήνεται στο ρόνερ για 14 ώρες μέχρι να γίνει πραγματικό λουκούμι! «Ακόμα και τα vegetarian bao δεν είναι μόνο λαχανικά, κρύβουν δημιουργικότητα», λέει και πάλι ο Γιάννης και μου περιγράφει ένα chili con carne με κιμά από κουνουπίδι.
Κάθε συνταγή, λοιπόν, έχει μπόλικα μυστικά της υψηλής γαστρονομίας από πίσω. Έτσι εξηγείται το γεγονός ότι η (απαστράπτουσα) κουζίνα θυμίζει σε μέγεθος και εξοπλισμό εκείνη ενός fine dining εστιατορίου, ενώ οι μάγειρες φτάνουν τους εφτά σε κάθε βάρδια για να αντεπεξέλθουν στην τεράστια ζήτηση. Συμβουλή μου, σύντροφοι foodies Αθηναίοι, είναι να αρχίσετε τις δοκιμές από τα best sellers, όπου ανήκουν το bao με τις crispy γαρίδες, στην εντέλεια παναρισμένες σε πάνκο, με μια spicy sriracha mayo και spread αβοκάντο, το Ceasar’s style bao, μια παραλλαγή της δημοφιλούς σαλάτας που περιέχει τραγανό κοτόπουλο με βρόμη, ψητό μπέικον, σάλτσα Ceasar’s και παρμεζάνα, και οπωσδήποτε το συ-γκλο-νι-στι-κό bao με μια πανσέτα που λιώνει στο στόμα, kimchi αγγούρι, καπνιστή μαγιονέζα μαύρο σκόρδο και φρέσκο κρεμμυδάκι.
Αφού ολοκληρώσετε αυτές τις απαραίτητες δοκιμές, μετά απλώς… ξεκοκαλίστε τον κατάλογο! Δοκιμάστε τις προτάσεις σε burgers με ψωμάκι bao, τις σαλάτες, τα θεϊκά γλυκά bao (μέχρι και την μπουγάτσα μετατρέψανε σε bao οι πολυμήχανοι Θεσσαλονικείς!), τα bao ημέρας που κλείνουν στα τρυφερά ψωμάκια τους από μουσακά μέχρι… φουα γκρά, και –για το Θεό!– πάρτε μαζί και εκείνες τις κολασμένες πατάτες! Ψήνονται στον ατμό, σπάζονται ακανόνιστα με το χέρι, ύστερα τηγανίζονται και περιχύνονται με ένα σωρό σάλτσες, τόσο νόστιμες που δεν ξέρω ποια να πρωτοξεχωρίσω.
Τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε κι εμείς, οι ζηλιάρηδες Αθηναίοι, όλα αυτά τα νόστιμα τη χρωστάμε στον Αλέξανδρο Χριστοδούλου, τον Νίκο Κυπραίο και τον Φρατζή Καραγιάννη, που είδαν την ευκαιρία και κατέβασαν το Thess Bao στην πρωτεύουσα. «Δουλεύω στην εστίαση χρόνια και μπορώ να πω ότι το value for money έχει ξεπεράσει εδώ κάθε προσδοκία. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις αυτό το προϊόν σε αυτή την τιμή», λέει ο Αλέξανδρος κι αυτόματα το βλέμμα μου πέφτει στον κατάλογο. Οι τιμές στα bao (που κρατούν τη μακρά παράδοση της Θεσσαλονίκης στα πληθωρικά μεγέθη) ξεκινούν από τα €3,70 και δεν ξεπερνούν τα €6,20. «Θέλουμε να προσφέρουμε κάτι προσιτό και νόστιμο. Σκοπός μας είναι να φεύγει ο καθένας ευχαριστημένος από εδώ». Σκοπός επετεύχθη, θα συμπληρώσω εγώ…
Περικλέους 30-32, Σύνταγμα, 210 3214717, www.thessbao.gr, Fb: @Thessbao, Instagram: @thessbao, Ώρες λειτουργίας: καθημερινά από τις 12.30, Σάββατο και Κυριακή από τις 12.00, Και delivery μέσω Wolt και efood
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Σε έναν μοναδικό χώρο με απέραντη θέα στο λιμάνι
Εορταστικές γεύσεις στο εστιατόριο που μας εισήγαγε στη βιώσιμη γαστρονομία
Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με εκπληκτικά μενού από τον σεφ Ντίνο Φωτεινάκη
Must προορισμός για κάθε καλοφαγά
Με ιστορία από το 1991, συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τη φαντασία και το μεράκι του
Εδώ έχουν επαναπροσδιορίσει την έννοια «αγαπημένο σουβλάκι»
Το αγαπημένο στέκι της Κυψέλης έχει ετοιμάσει έναν απόλυτα εορταστικό κατάλογο
Τις ημέρες των γιορτών, το εστιατόριο φορά τα καλά του και γίνεται πιο όμορφο και ζεστό από ποτέ
Τα κοκτέιλ έχουν ονόματα προφητών και στο εσωτερικό ανάβεις κερί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.