Εσύ δοκίμασες σαλάτα «ενσυναίσθηση» στο Σχεδία Home;
Brunch, ωραίο φαγητό, cocktails και αλληλεγγύη στην Κολοκοτρώνη
Δοκιμάσαμε το νέου μενού του Σχεδία Home, το στέκι του περιοδικού Σχεδία στο κέντρο της Αθήνας
Από το ταβάνι κρέμονται 51 χάρτινα σπίτια. Συμβολίζουν τον αριθμό των ανθρώπων που κατάφεραν να βρουν σπίτι με τη βοήθεια της Σχεδίας, ποιος ξέρει μετά από πόσους μήνες ή χρόνια στον δρόμο. Όλοι τους έχουμε δει: οι πωλητές με τα κόκκινα γιλέκα που κρατούν το περιοδικό «Σχεδία» σε κάθε κεντρική γωνιά της πόλης. Άνθρωποι που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες, είναι άνεργοι ή άστεγοι, αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και μέσα από αυτό το περιοδικό κέρδισαν ξανά το δικαίωμά τους στην (κοινωνική) ζωή.
Το «Σχεδία Home» στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη και Νικίου είναι κι αυτό αφιερωμένο στον άνθρωπο. Δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει τους συνανθρώπους μας, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα ανοιχτό στέκι για όλους. Ένα αληθινά νόστιμο στέκι…
Το «Σχεδία Home» ανοίγει από το πρωί σερβίροντας brunch και καλό καφέ, συνεχίζει με ένα sharing style menu φτιαγμένο για να μοιράζεται ανάμεσα στις παρέες και τα βράδια μας περιμένει για κρασάκι και cocktails. Το μενού, που έχει δημιουργήσει ο σεφ Κώστας Λύκουρας, βασίζεται στην ελληνική κουζίνα, αλλά έχει αρκετές δημιουργικές, πρωτότυπες πινελιές (όπως τα πολύ νόστιμα αυγά ποσέ με σπιρουλίνα). Από τις σαλάτες, που έχουν ονόματα όπως «αλληλεγγύη», «κατανόηση», «καλοσύνη», εγώ δοκίμασα την «ενσυναίσθηση» δηλαδή φακές beluga με ψητά λαχανικά, φέτα και βινεγκρέτ λιαστής ντομάτας με θυμάρι, ωραία και δροσιστική. Έφαγα επίσης μια καυτή σούπα κολοκύθας με άρωμα πορτοκαλιού και χοιρινά φιλετάκια με baby πατάτες και σάλτσα ροδιού, μοιράστηκα νοστιμότατα tapas και έπαθα πλάκα με το πεντανόστιμο κουνουπίδι ογκρατέν με φυτικό τυρί και γάλα σόγιας! Τόσο βελούδινο σε υφή, τόσο πλούσιο σε γεύση, θα το λατρέψετε είτε είστε vegan είτε όχι…
Υπάρχουν βέβαια και γλυκάκια (να δοκιμάσετε το σιμιγδαλένιο χαλβά του Στέλιου Παρλιάρου), αλλά και ένα… μενού για τον τετράποδο φίλο σας, που υποθέτω ότι θα εκτιμήσει δεόντως τα μπισκότα κοτόπουλου με καρότο και άλλες παρόμοιες λιχουδίτσες.
Εκτός από όλα αυτά στην καλλιτεχνική σάλα του Σχεδία Home θα χαζέψετε έργα τέχνης (λειτουργεί και πωλητήριο με χειροποίητα είδη δώρων από ανακυκλωμένα περιοδικά της Σχεδίας), θα ακούσετε μουσικές λίστες που έφτιαξαν γνωστοί ραδιοφωνικοί και μουσικοί παραγωγοί αποκλειστικά για το Σχεδία Home, θα περάσετε όμορφα σε ένα στέκι που είναι κάτι παραπάνω από εστιατόριο ή café. Ένας συλλογικός χώρος να μας θυμίζει ότι η αλληλεγγύη είναι βασικό, απαραίτητο συστατικό κάθε κοινωνίας και, συχνά, σώζει ζωές.
Υ.Γ. Αξίζει να πούμε ότι ένα μεγάλο μέρος των κερδών του Σχεδία Home πηγαίνουν στους κοινωνικούς σκοπούς της Σχεδίας, ενώ στην κουζίνα θα ξεκινήσουν να εκπαιδεύονται νέοι μάγειρες που δεν έχουν τη δυνατότητα σπουδών.
Κολοκοτρώνη 56& Νικίου 2, 210 3316849, www.shediahome.gr, Instagram: @shedia_home
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χαμηλόφωνα και χωρίς πολλά-πολλά ο Λουκάς Μάιλερ κάνει τα δικά του νόστιμα
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.