- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο Πρίγκιπας, ένα από τα καλύτερα ψητοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας μόλις απέκτησε δεύτερο κατάστημα στον Άλιμο
Ένα τροφαντό καλαμάκι προβατίνας σιγοψήνεται πάνω στην καυτή πλάκα. Λίγο πιο εκεί μια ζουμερή πανσέτα βρίσκει την αγκαλιά μιας τρυφερής, καλαμποκένιας πίτας. Τραγανές και χρυσαφένιες πατάτες, όλες κομμένες στο χέρι, καταλήγουν στο ίδιο πιάτο παρέα με ένα καλαμάκι από βουβαλίσιο κρέας που μεγάλωσε στις όχθες της Κερκίνης. Η στιγμή, όμως, που ο χρόνος σταματά και τίποτα δεν έχει πια σημασία, είναι όταν στο πλάνο μπαίνουν τα κεμπάπια από τη Φλώρινα… Ο απόλυτος βασιλιάς στην επικράτεια του Πρίγκιπα.
Ο Πρίγκιπας άνοιξε στα Εξάρχεια πριν από μερικά χρόνια και δημιούργησε συνωστισμό στη Χαριλάου Τρικούπη. Για πρώτη φορά, όλοι εμείς οι πιστοί υπήκοοι του βασιλιά Σουβλάκι, είδαμε πώς το εθνικό μας street food τρώγεται κι αλλιώς. Με κρέας που μέχρι τότε μόνο σε (μάλλον ακριβά) εστιατόρια μπορούσαμε να βρούμε, με χειροποίητες σάλτσες και χωρίς προτηγανισμένες πατάτες (αυτή τη μάστιγα). Ήταν μια αληθινή επανάσταση.
Και αφού ο μερακλής ιδιοκτήτης Κωστής Χριστάκης χόρτασε το κέντρο, αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να μεταδώσει τη σοφία του και στα νότια. Ένας δεύτερος Πρίγκιπας εμφανίστηκε στον Άλιμο και μια νέα μέρα ξημέρωσε πάνω από το Πριγκιπάτο των Νοτίων Προαστίων. Στα αλήθεια, δεν μπορείς να καταλάβεις τι σημαίνει αυτό μέχρι να δαγκώσεις την πρώτη μπουκιά από το τυλιχτό με κεμπάπια Φλωρίνης περιχυμένα με την τρομερή σάλτσα Άιβαρ.
Όταν λέμε «κεμπάπια» μην έχεις στο μυαλό σου το κεμπάπ που ξέρεις. Καμία σχέση. «Στη Φλώρινα» λέει ο Κωστής «οι συνταγές για τα κεμπάπια είναι πάρα πολλές, κάθε ταβέρνα έχει τη δικιά της. Μόνο σε ταβέρνες θα τα βρεις, γιατί είναι πολύ δύσκολο να τα φτιάξεις στο σπίτι. Είναι φαγητό με πολλές τεχνικές δυσκολίες και μπόλικα μυστικά. Ένα από αυτά είναι ότι πρέπει να ψηθούν στα κάρβουνα. Έχουν τις ρίζες τους στα Βαλκάνια και δεν μοιάζουν με το ανατολίτικο κεμπάπ. Τα κεμπάπια είναι μια μίξη από μοσχαρίσιο, χοιρινό και πρόβειο κιμά, ενώ το κεμπάπ –που στα τουρκικά σημαίνει “ψημένο”- φτιάχνεται από αρνί. Γιατί το λέμε κεμπάπι; Γιατί έτσι λέγεται το κεμπάπ στα ελληνικά!». Τα δικά του κεμπάπια ο Κωστής τα προμηθεύεται από το κρεοπωλείο Γάστης στη Φλώρινα, που φτιάχνει την ίδια συνταγή εδώ και 60 χρόνια. Όσο για τη σάλτσα Άιβαρ, και αυτή από τη Φλώρινα κρατάει. Πρόκειται για μια σάλτσα από ψητή αλεσμένη πιπεριά Φλωρίνης και μελιτζάνα, χρονοβόρα στην παρασκευή της, αλλά απίστευτα νόστιμη.
Τα κεμπάπια είναι το μεγάλο ατού του Πρίγκιπα, όχι όμως και το μοναδικό. Η σκέψη του Κωστή ήταν να ανοίξει ένα μαγαζί όπου θα μπορούσε κανείς να βρει σε μορφή street food όλα εκείνα τα διαλεχτά κρέατα που συνήθως βρίσκουμε στα καλά εστιατόρια. Έτσι, εκτός από τα πατροπαράδοτα κεμπάπια, θα βρεις ακόμα καλαμάκι προβατίνας, καλαμάκι μαύρου χοίρου, καλαμάκι από βουβάλι Κερκίνης, λουκάνικο Τζουμαγιάς ή ακόμη και καλαμάκι με συκώτι μοσχαρίσιο! Όλα τα παραπάνω σερβίρονται σε μερίδες, τυλίγονται σε υπέροχες καλαμποκένιες πίτες ή μπαίνουν μέσα σε σάντουιτς από λευκό ψωμί. Κι αν ακόμη παραμένεις ασυγκίνητος, άκου κι αυτό: ο Πρίγκιπας έχει επίσης ένα από τα πιο «δυνατά» burgers της πόλης. Ξέχνα τα μπιφτεκόψωμα που έχεις συνηθίσει. Εδώ το μπιφτέκι είναι από 100% βουβαλίσιο κιμά ή από μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά που έχει όμως ζυμωθεί μέσα σε βουβαλίσιο γάλα! Θα το βρεις σε 5 παραλλαγές (+ μία vegan) και δεν θα το ξεχάσεις ποτέ.
Στον Πρίγκιπα παραπονεμένος δεν μένει κανείς. Ούτε καν εκείνοι που νηστεύουν ή δεν τρώνε κρέας. Αλλά κι εσύ που δεν αλλάζεις το κρέας με τίποτα, στοίχημα ότι θα το ξανασκεφτείς μόλις δοκιμάσεις το τυλιχτό με καπνιστό φιλέτο πέστροφας (ή καπνιστό χέλι), βελούδινη φάβα, κάπαρη και κρεμμύδι! Το σουβλάκι με καπνιστό ψάρι σε συνδυασμό με τη φάβα είναι από τις πιο νόστιμες ιδέες που είχε ο Κωστής. Η καπνιστή πέστροφα έρχεται από τις πηγές του Λούρου, το καπνιστό χέλι από την Παμβότιδα, ενώ όλα τα κρέατα είναι από μικρές φάρμες της Βορείου Ελλάδας. Όσο για το τσίπουρο (προφανώς και υπάρχει τσίπουρο) πιθανολογώ ότι προέρχεται από τον Παράδεισο, για αυτό και στον κατάλογο αναγράφεται ως «το καλύτερο του κόσμου». Και μα την Παναγία είναι. #ψάξου_λίγο
Χαριλάου Τρικούπη 23, Εξάρχεια, 211 4050070 και Λεωφ. Βουλιαγμένης 560, Άλιμος, 211 1824242, www.prigkipas.gr, Fb: @prigkipas.exarcheia, instagram: prigkipas.exarcheia, Και delivery
INFO
Ο Πρίγκιπας, ένα από τα καλύτερα ψητοπωλεία στο κέντρο της Αθήνας απέκτησε δεύτερο κατάστημα στον Άλιμο
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Σε έναν μοναδικό χώρο με απέραντη θέα στο λιμάνι
Εορταστικές γεύσεις στο εστιατόριο που μας εισήγαγε στη βιώσιμη γαστρονομία
Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με εκπληκτικά μενού από τον σεφ Ντίνο Φωτεινάκη
Must προορισμός για κάθε καλοφαγά
Με ιστορία από το 1991, συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τη φαντασία και το μεράκι του
Εδώ έχουν επαναπροσδιορίσει την έννοια «αγαπημένο σουβλάκι»
Το αγαπημένο στέκι της Κυψέλης έχει ετοιμάσει έναν απόλυτα εορταστικό κατάλογο
Τις ημέρες των γιορτών, το εστιατόριο φορά τα καλά του και γίνεται πιο όμορφο και ζεστό από ποτέ
Τα κοκτέιλ έχουν ονόματα προφητών και στο εσωτερικό ανάβεις κερί
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.