Το πρώτο vegan σουβλάκι σερβίρεται τώρα στα Εξάρχεια
Το Amanita Grill άνοιξε με τυλιχτά και γύρο μανιταριών
![Amanita Grill Amanita Grill](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2018/04/11/atk_9870.jpg)
Πριν μία εβδομάδα ακριβώς, ένας μαυροπίνακας στήθηκε έξω από τον αριθμό 43 στη Θεμιστοκλέους. Ενημέρωνε τους περαστικούς ότι εδώ, στο ολοκαίνουργιο μαγαζάκι των Εξαρχείων, μπορεί κανείς να βρει γύρο... μανιταριών. Ναι, ακριβώς! Το Amanita grill σερβίρει την πιο νόστιμη χορτοφαγική εκδοχή του πιτόγυρου. Οι ιδιοκτήτες του, ο Αντώνης και ο Βασίλης, εργάζονται εδώ και χρόνια στην εστίαση. Ο ένας ως restaurant manager σε γνωστά εστιατόρια της Αθήνας, ο άλλος ως μάγειρας στη Νέα Υόρκη. «Βαρεθήκαμε όμως να δουλεύουμε για άλλους, βαρεθήκαμε και να βλέπουμε να ανοίγουν όλο τα ίδια και τα ίδια μαγαζιά. Έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι δικό μας, κάτι διαφορετικό». Αφού στην παρέα μπήκε και η Έφη (που ως αρχιτέκτονας επιμελήθηκε τον χώρο), την Κυριακή των Βαΐων γεννήθηκε το Amanita Grill.
![Amanita Grill Amanita Grill](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_9895.jpg)
Amanita είναι ένα γένος μανιταριών που περιλαμβάνει 65 είδη (στο οποίο ανήκουν και τα στρουμφόσπιτα, άσχετο). Ωστόσο τα μανιτάρια που χρησιμοποιούν τα παιδιά είναι πορτομπέλο και πλευρώτους, που μαρινάρονται με μπαχαρικά και στη συνέχεια σοτάρονται στο γκριλ. Το κύριο χαρακτηριστικό, όμως, που κάνει αυτό το ξεχωριστό σουβλάκι αρεστό σε όλους, είναι η πατάτα. Εννοείται φρέσκια, κόβεται μπροστά σου και τηγανίζεται σε 80% έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (και μάλιστα ψυχρής έκθλιψης) και 20% ηλιέλαιο. Είναι σίγουρα η πιο νόστιμη τηγανητή πατάτα που έχεις δοκιμάσει και σε λίγο καιρό θα σερβίρεται και μόνη της σε χωνάκια, όπως της αξίζει.
![Amanita Grill Amanita Grill](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_9907_0.jpg)
Προς το παρόν, στο Amanita Grill θα βρεις τρεις λιχουδιές: το Red Amanita με γύρο μανιταριών, αβοκάντο, vegan μαγιονέζα (πολύ καλή), σάλτσα ντομάτας και σαλάτα (€2,5), το Yellow Amanita με γύρο μανιταριών, αβοκάντο, vegan μαγιονέζα, μουστάρδα και σαλάτα (€2,5), ενώ υπάρχει ακόμα και το Amanita Kebab, δηλαδή σουτζουκάκια από φακή με σάλτσα ντομάτας, που σερβίρονται μαζί με τυρί κρέμα από αμύγδαλο και σαλάτα (€2,5). Σύντομα όμως θα κάνουν την εμφάνισή τους και διάφορα πιάτα ημέρας, όπως ντάκος, μουσακάς και λαζάνια, όλα χορτοφαγικά και χωρίς ζωικά παράγωγα.
![Amanita Grill Amanita Grill](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/atk_9899.jpg)
Αξίζει να το δοκιμάσεις, ακόμα και αν δεν είσαι vegan ή έστω χορτοφάγος. Γιατί οι πρώτες ύλες είναι φοβερές, η μαεστρία του σεφ μεγάλη και τελικά στο χέρι σου καταλήγει ένα τυλιχτό με ασύγκριτη νοστιμιά. Εξάλλου, όπως λέει και ο Βασίλης: «Στην πραγματικότητα είμαστε ένα ταχυφαγείο φυτικής μεσογειακής διατροφής για όλους».
Θεμιστοκλέους 43-45, Εξάρχεια, 2111822343, Δευτ.-Σάβ. 13.30-01.00
INFO
Εδώ θα βρεις την πιο νόστιμη χορτοφαγική εκδοχή του πιτόγυρου γιατί, αντί για χοιρινά και κοτόπουλα, ψήνουν και τυλίγουν σε πίτα μανιτάρια. Πέρα από το γύρο μανιταριών σε δύο διαφορετικές εκδοχές, μπορείς να επιλέξεις κι ένα κεμπάπ από φακή, που συνδυάζεται με κρεμώδες τυρί φτιαγμένο από αμύγδαλο, σάλτσα ντομάτας και σαλάτα. Κλειστά Κυριακή
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πίτσα, μπίρα, ροκ μουσικές και ο θρύλος Μαραντόνα
Στα πέριξ της πλατείας Καραϊσκάκη, με ντεκόρ που θυμίζει παλιά Αθήνα
Φαγητό σαν της βιετναμέζας μαμάς και σέρβις με όλη τη χάρη της Άπω Ανατολής
Ένα στέκι που δεν μοιάζει με κανένα άλλο
Από τα πιο παλιά στέκια της Αθήνας
Προορισμός για όσους αγαπούν την αυθεντικότητα της ελληνικής κουζίνας
Oι καλοφαγάδες έχουν βρει το στέκι τους σε έναν φιλόξενο χώρο γύρω από την πλατεία Κουνελίων
Αυθεντικές γεύσεις της ελληνική κουζίνας και σύγχρονες δημιουργικές πινελιές στο αγαπημένο μεζεδοπωλείο του Κορυδαλλού
Μια value for money εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις
Αν είσαι λάτρης του ψαριού και των θαλασσινών, το Θεραπευτήριο θα γίνει στέκι σου
Συνταγές μαγειρεμένες με σεβασμό στην παράδοση που μας μεγάλωσε
Εδώ το φαγητό δεν είναι απλά μία γευστική εμπειρία, είναι προσφορά αγάπης και ζεστασιάς
Δημιουργικοί μεζέδες με την υπογραφή του Χριστόφορου Πέσκια
Κομψό, φιλόξενο, με μοντέρνο design, είναι σίγουρη επιλογή για όλες τις ώρες της ημέρας
Εδώ το κρέας είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής
Ένα μεζεδοπωλείο-καφενείο όπου θα νιώσετε φιλόξενα και οικεία, απολαμβάνοντας τη βαθιά νοστιμιά της απλότητας.
Ένα καλό ιταλικό ristorante και γι’ αυτόν που δεν θα πλήρωνε ποτέ μια σουίτα στον Αστέρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.