- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Στο δρόμο για Πέραμα, θα χαθείς ρεμβάζοντας για λίγο την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη - τεράστιοι πορτοκαλί γερανοί που σπάνε το γαλάζιο του ουρανού και το μπλε της θάλασσας. Στην πλατεία του Περάματος θα πέσεις πάνω στο Χαρτί και Καλαμάρι. Μικρό , χαριτωμένο, με ρουστίκ διακόσμηση, απλά τραπέζια και καρέκλες και φωτιστικά με κρεμαστά μαχαιροπίρουνα. Έξω βεράντα με τζαμαρία κι απέναντι μικρό πάρκο με αρκετά τραπεζάκια ακόμη ανάμεσα στις αγγελικούλες και κάτω από τα πεύκα.
Ο Χρήστος, ο ιδιοκτήτης, είναι νέος αλλά με πείρα χρόνων στο αντικείμενο, μας λέει πως έφτασε το παλιό καφενείο του ψαρά- προπονητή – καφετζή πατέρα του, στα χέρια του. Η οικογένεια έχει πολίτικη καταγωγή κι ο ίδιος θυμάται ακόμη τις γεύσεις των οικογενειακών τραπεζιών, το συναγωνισμό της μαμάς με τις πέντε αδελφές της και τους διαγωνισμούς μαγειρικής στα γιορτινά τραπέζια.Η ιχθυόσκαλα είναι δίπλα τους, ο μπαμπάς έχει κρατήσει τα κονέ με τους ψαράδες γι αυτό και τα ψαρικά στο Χαρτί και Καλαμάρι δεν απλώς φρέσκα, είναι της ώρας.
Η τέλεια αρχή είναι μια super, λόγω φρεσκάδας, αχινοσαλάτα που έρχεται σε μικρό πιατάκι-βαρκάκι για να βουτάει κανείς μπουκίτσες από το ζεστό χωριάτικο καρβελάκι. Για την συνέχεια υπάρχουν κολοκυθάκια τηγανιτά , κομμένα σαν πατάτες μακρόστενα , γλύκισμα. Σαγανάκι γαρίδες με φέτα και φρέσκια ντομάτα , σβησμένες με ουζάκι. Σαρδελίτσες ψητές στα κάρβουνα, φάβα, σαλάτα πράσινη με ξηρούς καρπούς και λιαστή ντομάτα- παρμεζάνα. Καλαμαράκια τηγανιτά (οικογενειακό σουξέ, πρώτος διδάξας στο καλό τηγάνι ο πατέρας του Χρήστου). Συμιακό γαριδάκι όνειρο. Υπάρχουν και πολλά άλλα, όλα μερακλίδικα, σε μεγάλες χορταστικές μερίδες , το κρασάκι είναι χύμα και «σωστό», η ποιότητα ανώτερη της τιμολόγησης. Παστουρμά παίρνει καταπληκτικό μαζί με σουτζούκι από την κεντρική αγορά του Πειραιά. Μαζί με αυγά, φέτα, σουτζούκι, πιπεριά και μπούκοβο είναι ένα πιάτο μεγαλειώδους, πληθωρικής νοστιμιάς.
Το Χαρτί και Καλαμάρι είναι εδεσματοπωλείο με μεγάλη γκάμα πιάτων , ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, όλα τους μαγειρεμένα με φρέσκα και ποιοτικά υλικά. Εκτός από την μεγάλη γκάμα θαλασσινών (μεγάλο σουξέ το παιδάκι καβούρι στα κάρβουνα) παίζουν και πολλά κρεατικά, πάστες ( ξακουστή η γαριδομακαρονάδα του) καθώς και προτάσεις με ψαρονέφρι, κοτόπουλο κ.λ.π.
Χαρτί και καλαμάρι: Λεωφ. Ειρήνης 33 , Πέραμα, τηλ. 210 4023307. Ανοικτά κάθε μέρα από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. Κατανάλωση 15-20 ευρώ/ άτομο και με κρασί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειμώνας τώρα, και για τη νέα σεζόν το Μαύρο Πρόβατο μόλις ανανέωσε το μενού του
Μοσχοβολάει ο τόπος κάθε πρωί και μεσημέρι στη Χαριλάου Τρικούπη!
Οι φιλόξενοι άνθρωποί του ετοιμάζουν και μας προσφέρουν παραδοσιακές συνταγές, που πολλές φορές δύσκολα βρίσκουμε ακόμη και στον τόπο τους
Εδώ απολαμάνουμε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά που έρχονται κατευθείαν από τους ψαράδες της Λακωνίας
Στον καλαίσθητο, ζεστό χώρο του, απολαμβάνουμε αυθεντικές γευστικές εμπειρίες αλλά και trends
Κάθε πιάτο εδώ κρατάει την αυθεντικότητα και όλη του τη νοστιμιά
Πόσες και πόσες παρέες δεν έχουν απολαύσει το φαγητό τους σε αυτόν τον αγαπημένο χώρο, που φημίζεται για τα θαλασσινά του
Ο σεφ Νίκος Ευσταθίου βασίζεται στην παραδοσιακή κουζίνα για να δημιουργήσει πρωτότυπα πιάτα
Ο σεφ Γιώργος Κόντας δημιουργεί καταπληκτικά πιάτα ημέρας, πάντα βασισμένα στα υλικά της εποχής
Εδώ συναντάς παρέες κάθε ηλικίας και νιώθεις από την πρώτη στιγμή σαν στο σπίτι σου
Από τις 12.00 ως τη 01.00 μαγειρεύει παραδοσιακά όλα εκείνα τα πιάτα που λατρεύουμε να τρώμε
Κάθε Αθηναίος –και όχι μόνο– λάτρης του ψαριού έχει περάσει από εδώ στα 30 και βάλε χρόνια λειτουργίας του
Ο βραβευμένος σεφ μαγειρεύει την παράδοση με σεβασμό και πίστη στις συνταγές που μας μεγάλωσαν
Ένα εστιατόριο που ξυπνάει νόστιμες μνήμες
«Η Μουσουρλού ήρθε για να επαναπροσδιορίσει τον ελληνικό μεζέ, χωρίς φανφάρες όμως»
Εδώ θα βρεις ό,τι καλύτερο παράγει η ελληνική γη τόσο στο πιάτο όσο και στο ποτήρι
Εδώ πρωταγωνιστής είναι το κρέας στις καλύτερες εκδοχές του
Ο Σήφης μαγειρεύει στην εντέλεια όλες τις συνταγές που λατρεύουμε να τρώμε
Όλη η νοστιμιά της Ελλάδας στον πεζόδρομο της Σεβαστείας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.