- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Στο δρόμο για Πέραμα, θα χαθείς ρεμβάζοντας για λίγο την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη - τεράστιοι πορτοκαλί γερανοί που σπάνε το γαλάζιο του ουρανού και το μπλε της θάλασσας. Στην πλατεία του Περάματος θα πέσεις πάνω στο Χαρτί και Καλαμάρι. Μικρό , χαριτωμένο, με ρουστίκ διακόσμηση, απλά τραπέζια και καρέκλες και φωτιστικά με κρεμαστά μαχαιροπίρουνα. Έξω βεράντα με τζαμαρία κι απέναντι μικρό πάρκο με αρκετά τραπεζάκια ακόμη ανάμεσα στις αγγελικούλες και κάτω από τα πεύκα.
Ο Χρήστος, ο ιδιοκτήτης, είναι νέος αλλά με πείρα χρόνων στο αντικείμενο, μας λέει πως έφτασε το παλιό καφενείο του ψαρά- προπονητή – καφετζή πατέρα του, στα χέρια του. Η οικογένεια έχει πολίτικη καταγωγή κι ο ίδιος θυμάται ακόμη τις γεύσεις των οικογενειακών τραπεζιών, το συναγωνισμό της μαμάς με τις πέντε αδελφές της και τους διαγωνισμούς μαγειρικής στα γιορτινά τραπέζια.Η ιχθυόσκαλα είναι δίπλα τους, ο μπαμπάς έχει κρατήσει τα κονέ με τους ψαράδες γι αυτό και τα ψαρικά στο Χαρτί και Καλαμάρι δεν απλώς φρέσκα, είναι της ώρας.
Η τέλεια αρχή είναι μια super, λόγω φρεσκάδας, αχινοσαλάτα που έρχεται σε μικρό πιατάκι-βαρκάκι για να βουτάει κανείς μπουκίτσες από το ζεστό χωριάτικο καρβελάκι. Για την συνέχεια υπάρχουν κολοκυθάκια τηγανιτά , κομμένα σαν πατάτες μακρόστενα , γλύκισμα. Σαγανάκι γαρίδες με φέτα και φρέσκια ντομάτα , σβησμένες με ουζάκι. Σαρδελίτσες ψητές στα κάρβουνα, φάβα, σαλάτα πράσινη με ξηρούς καρπούς και λιαστή ντομάτα- παρμεζάνα. Καλαμαράκια τηγανιτά (οικογενειακό σουξέ, πρώτος διδάξας στο καλό τηγάνι ο πατέρας του Χρήστου). Συμιακό γαριδάκι όνειρο. Υπάρχουν και πολλά άλλα, όλα μερακλίδικα, σε μεγάλες χορταστικές μερίδες , το κρασάκι είναι χύμα και «σωστό», η ποιότητα ανώτερη της τιμολόγησης. Παστουρμά παίρνει καταπληκτικό μαζί με σουτζούκι από την κεντρική αγορά του Πειραιά. Μαζί με αυγά, φέτα, σουτζούκι, πιπεριά και μπούκοβο είναι ένα πιάτο μεγαλειώδους, πληθωρικής νοστιμιάς.
Το Χαρτί και Καλαμάρι είναι εδεσματοπωλείο με μεγάλη γκάμα πιάτων , ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, όλα τους μαγειρεμένα με φρέσκα και ποιοτικά υλικά. Εκτός από την μεγάλη γκάμα θαλασσινών (μεγάλο σουξέ το παιδάκι καβούρι στα κάρβουνα) παίζουν και πολλά κρεατικά, πάστες ( ξακουστή η γαριδομακαρονάδα του) καθώς και προτάσεις με ψαρονέφρι, κοτόπουλο κ.λ.π.
Χαρτί και καλαμάρι: Λεωφ. Ειρήνης 33 , Πέραμα, τηλ. 210 4023307. Ανοικτά κάθε μέρα από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. Κατανάλωση 15-20 ευρώ/ άτομο και με κρασί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάνω στη Μικρή Πρέσπα, και τη μεθοριακή γραμμή
Και μας επιστρέφει στην κλασική Αθήνα που είχαμε ξεχάσει
Ζωντανή μουσική, καλωσόρισμα με welcome drink, ευχές και, φυσικά, ένα λαχταριστό μενού
Εδώ θα απολαύσετε πιάτα αναπάντεχα νόστιμα, που θα σας θυμίσουν κάτι από το οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!
Το αγαπημένο pasta spot της Αθήνας για αυτές τις γιορτές μας παρουσιάζει την Xmas Magic
Εορταστικό γεύμα σε ένα νεοκλασικό ιστορικό κτίριο που μετρά 140 χρόνια ζωής
Εδώ θα απολαύσεις τη γιορτινή πλευρά της πόλης
Αν ψάχνετε ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο για να αλλάξετε τον χρόνο, το Varoulko είναι ιδανικό
Οι σεφ Pino Saccheri και Αλέξανδρος Λαζούλης δημιουργούν πιάτα που απογειώνουν τη σύγχρονη ιταλική κουζίνα
Το μενού περιλαμβάνει τα καλύτερα της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες πινελιές και γευστικές εκπλήξεις
Αξέχαστα ρεβεγιόν στο στέκι της Κηφισιάς
Γιορτινές γεύσεις και ζωντανή μουσική στο αγαπημένο εστιατόριο του Κολωνακίου
Σε έναν μοναδικό χώρο με απέραντη θέα στο λιμάνι
Εορταστικές γεύσεις στο εστιατόριο που μας εισήγαγε στη βιώσιμη γαστρονομία
Ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς με εκπληκτικά μενού από τον σεφ Ντίνο Φωτεινάκη
Must προορισμός για κάθε καλοφαγά
Με ιστορία από το 1991, συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τη φαντασία και το μεράκι του
Εδώ έχουν επαναπροσδιορίσει την έννοια «αγαπημένο σουβλάκι»
Το αγαπημένο στέκι της Κυψέλης έχει ετοιμάσει έναν απόλυτα εορταστικό κατάλογο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.