Στις 27 Αυγούστου γιορτάζουμε τον Άγιο Φανούριο και μαζί, όλους τους Φανούρηδες και τις Φανουρίες της ζωής μας. Εγώ δεν έχω, ίσως ούτε κι εσείς, όμως όπως κάθε χρόνο οι περισσότεροι από μας θα φτιάξουμε για το καλό μια κλασική φανουρόπιτα, το νηστίσιμο κέικ των 7,9 ή 11 υλικών δηλαδή (σύμφωνα με την παράδοση ο αριθμός πρέπει να είναι μονός) είτε θέλουμε να μας φανερώσει κάτι ο Άγιος είτε όχι. Η δική μου συνταγή είναι με 11 υλικά κι εύχομαι να σας αρέσει όσο σε εμάς που την απολαμβάνουμε κάθε χρόνο ίδια κι απαράλλακτη γιατί πετυχαίνει πάντα. Το μυστικό της βρίσκεται στο καλής ποιότητας ελαιόλαδο και στο σωστό ψήσιμο, γι’ αυτή μην την παραψήσετε και γίνει τραγανή από πάνω, αλλά ξεφουρνίστε τη την κατάλληλη στιγμή. Έτσι μόνο θα την απολαύσετε αφράτη και ζουμερή!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC στον αέρα και λαδώνουμε ελαφρά ένα μέτριο ταψάκι.
- Χτυπάμε στο μίξερ το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και όταν διαλυθεί η ζάχαρη προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα και το κονιάκ, εξακολουθώντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Κρατάμε μια χούφτα αλεύρι στην άκρη και το ανακατεύουμε με τις σταφίδες και τα καρύδια. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με τα μπαχαρικά και τα προσθέτουμε σταδιακά στο μείγμα των υγρών. Κάπου στη μέση σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και ολοκληρώνουμε το ανακάτεμα με μια σπάτουλα.
- Τέλος ενσωματώνουμε στη ζύμη τα καρύδια και τις αλευρωμένες σταφίδες και αδειάζουμε το μείγμα στο λαδωμένο ταψάκι. Το ισιώνουμε από πάνω με μια σπάτουλα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου. Πρέπει όταν τρυπήσουμε το κέντρο της φανουρόπιτας με ένα μαχαίρι και όταν το βγάλουμε να είναι στεγνό.
- Ξεφουρνίζουμε και αφού κρυώσει η πίτα τη σερβίρουμε κόβοντας σε κομμάτια.