- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πανεύκολη συνταγή για αυθεντική BBQ πίτσα στο σπίτι
Και το μυστικό για να μαγειρέψεις το κοτόπουλο σε 12’!
*Γράφει ο Νίκος Αργυρόπουλος (@pizzachefargy)
Η BBQ πίτσα είναι μια από τις αγαπημένες μου πίτσες και μια επιλογή που πάντα προτείνω στα menu ιταλικών εστιατορίων. Η παρακάτω συνταγή είναι ίδια με αυτή που κάνω τα τελευταία 10 χρόνια σε πιτσαρίες και ιταλικά εστιατόρια, έτσι που αν την ακολουθήσετε θα έχετε την αυθεντική BBQ πίτσα στο σπίτι σας! Επίσης, θα δούμε πώς να μαγειρεύουμε το κοτόπουλο για τη συγκεκριμένη πίτσα σε μόλις 12 λεπτά για να είναι ζουμερό, ενώ στο βίντεό μου στο You Tube σας αποκαλύπτω το μυστικό μου για τη χρήση της BBQ sauce, ώστε να έχουμε τέλεια και ισορροπημένη γεύση στην πίτσα μας!
Σημείωση: Τη ζύμη μας θα την κάνουμε με τη μέθοδο Poolish για να είναι ακόμα πιο αφράτη και φουσκωτή η πίτσα μας.
*H επαφή του Νίκου Αργυρόπουλου με την πίτσα ξεκίνησε το 2010 όταν βρέθηκε στην Ιταλία για να παρακολουθήσει σεμινάρια πίτσας. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με πολλές πιτσαρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία. Σήμερα συνεχίζει να εργάζεται ως Pizza Chef, αλλά η μεγάλη του αγάπη για την πίτσα τον οδήγησε τον Μάρτιο του 2020 στη δημιουργία καναλιού στο You Tube με το όνομα Pizza Chef Argy. Είναι ένα κανάλι αποκλειστικά για την πίτσα όπου ο επισκέπτης θα βρει διάφορα είδη ζύμης, εύκολες συνταγές και online μαθήματα για το πώς μπορεί να κάνει νόστιμες πίτσες και να αναπτύξει τις γνώσεις και τις ικανότητες του στο αντικείμενο ακόμα περισσότερο.
Οι συνταγές του Νίκου Αργυρόπουλου είναι δημοσιευμένες σε περιοδικά μαγειρικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Ο ίδιος αισθάνεται ιδιαίτερα χαρούμενος καθώς μία δική του συνταγή για πίτσα εκπροσωπεί την Ελλάδα στο World Pizza Sharing, έναν online παγκόσμιο διαγωνισμό όπου συμμετέχουν 142 Pizza Chefs από 27 διαφορετικές χώρες. Οι 30 καλύτερες πίτσες θα πάρουν το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πίτσας του 2022 που θα γίνει στην Πάρμα της Ιταλίας.
Μπορείτε να βρείτε τον Νίκο Αργυρόπουλο στο Instagram (@pizzachefargy) και στο You Tube (Pizza Chef Argy).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προετοιμασία Poolish
Τοποθετούμε το νερό σε ένα τάπερ ή σε ένα μεγάλο μπολ. Βάζουμε τη μαγιά στο αλεύρι μας και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι στο νερό ανακατεύοντας. Μετά από ελάχιστα λεπτά μόλις γίνει κρεμώδες το μίγμα μας, σκεπάζουμε και σημειώνουμε με ένα μαρκαδόρο η ένα λαστιχάκι τη στάθμη του Poolish. Το αφήνουμε εκτός ψυγείου για δυο ώρες και έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
Προετοιμασία ζύμης (για 2 μπάλες των 410γρ.)
- Το Poolish το βγάζουμε από το ψυγείο 2-3 ώρες πριν κάνουμε τη ζύμη της πίτσας. Η στάθμη του θα έχει διπλασιαστεί και θα είναι παχύρευστο, κρεμώδες και γεμάτο φυσαλίδες. Αν το αφήσουμε παραπάνω εκτός ψυγείου αρχίζει να ελαττώνεται η δύναμη του.
- Ζυμώνουμε το Poolish με τη μισή ποσότητα από το αλεύρι. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι. Στη συνέχεια βάζουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και στο τέλος το ελαιόλαδο.
- Μόλις σχηματιστεί η μπάλα μας, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Την ξανασχηματίζουμε σε μπάλα ζυμώνοντας την ελάχιστα και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να εγκλωβίσουμε περισσότερο αέρα στο εσωτερικό της ζύμης.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για άλλα 20 λεπτά και έπειτα την κάνουμε 2 μπάλες των 410 γρ.
- Αφήνουμε τις μπάλες επίσης σκεπασμένες για 2-3 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους.
Tip 1: Χρησιμοποιούμε γάντι κατά το ζύμωμα για να μην κολλάει η ζύμη στο χέρι μας
Συνολικός χρόνος ζυμώματος: 12-14 λεπτά
Tip 2: Πώς μαγειρεύουμε το κοτόπουλο (σε 12 λεπτά)
Κόβουμε το φιλέτο κοτόπουλο σε λωρίδες και τις τοποθετούμε στο τηγάνι μας μαζί με αλάτι, πιπέρι και ελάχιστο νερό και ελαιόλαδο. Δυναμώνουμε την ένταση της θερμοκρασίας στο μέγιστο και καλύπτουμε με ένα καπάκι το τηγάνι μας. Μετά από 7-8 λεπτά τσεκάρουμε αν έχει ψηθεί το κοτόπουλο στο εσωτερικό του και αφαιρούμε το καπάκι για να εξατμιστεί η υγρασία. Έπειτα χαμηλώνουμε την ένταση της θερμοκρασίας στο μισό και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα εξωτερικά το κοτόπουλο. Προσθέτουμε λίγη BBQ sauce και ανακατεύουμε.
Εκτέλεση για την πίτσα
- Ανοίγουμε τη ζύμη και καλύπτουμε την επιφάνειά της με σάλτσα ντομάτας.
- Ψήνουμε στο κάτω μέρος του φούρνου για 7-8 λεπτά μέχρι να ψηθεί η πίτσα μας από κάτω.
- Βγάζουμε την πίτσα από τον φούρνο και προσθέτουμε τα υλικά μας (gouda, κοτόπουλο, μπέικον, ντοματίνια και mozzarella στο τέλος).
- Ψήνουμε στο μεσαίο τμήμα του φούρνου μέχρι να λιώσουν ομοιόμορφα τα τυριά μας και να αποκτήσει η κρούστα μας το χρυσαφένιο καλοψημένο χρώμα (για άλλα 7-8 λεπτά).
- Κόβουμε σε 8 κομμάτια την πίτσα μας και προσθέτουμε λίγη ρίγανη.
- Τέλος βάζουμε την ΒΒQ sauce χρησιμοποιώντας squeezer (μπιμπερό) για να έχουμε ομοιόμορφα τη sauce σε όλα μας τα κομμάτια και ταυτόχρονα μια εντυπωσιακή πίτσα.