Η φίλη της στήλης Νατάσα Κ. έχει ένα ταλέντο: να μαγειρεύει ελαφρά αλλά πεντανόστιμα. Δεν τσιγαρίζει, δεν χρησιμοποιεί βούτυρο, κρέας και γενικά τίποτα από αυτά που υποτίθεται νοστιμίζουν το φαγητό, τα «ανθυγιεινά» απαγορεύονται δια ροπάλου. Όπως κάθε μαγείρισσα που σέβεται τον εαυτό της αυτοσχεδιάζει. Μυστικό δεν υπάρχει, μόνο «εμμονή» ΄ στις καλύτερες πρώτες ύλες, στα αγνά υλικά, τα πολλά βιολογικά λαχανικά, τα εξωτικά μπαχαρικά. Μια μέρα μας έβγαλε κάτι «ταπεινούς» λαχανοντολμάδες και μας έκανε να γλύφουμε το πιάτο μας. Ζητήσαμε την συνταγή.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το λάχανο
- Σε μια κατσαρόλα με νερό προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε να βράσει.
- Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο και το βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσει με το κοτσάνι προς τα κάτω.
- Αφαιρούμε σιγά σιγά τα φύλλα από το λάχανο και συνεχίζουμε μέχρι να τα βγάλουμε όλα.
- Απλώνουμε τα φύλλα σε πετσέτα να στραγγίξουν και να κρυώσουν.
Η γέμιση
- Μουσκεύουμε το ρύζι σε καυτό νερό για 10′ και το στραγγίζουμε
- Τρίβουμε το φινόκιο στον τρίφτη
- Κόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι
- Ψιλοκόβουμε τα ματσάκια του άνηθου και του δυόσμου και φυλάμε τα κοτσάνια για την
- κατσαρόλα.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε λίγο νεράκι με τα κρεμμυδάκια για να μαλακώσουν και να φύγει η σπιρτάδα*.
- Προσθέτουμε 1-2 κ.σ από το λαδάκι, το φινόκιο και σοτάρουμε ελαφρά άλλα 2-3′.
- Προσθέτουμε το ρύζι, σβήνουμε τη φωτιά και τα ανακατεύουμε μερικές φορές.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το μάραθο και το δυόσμο. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να μείνει λίγο.
Το μαγείρεμα
- Βάζουμε τα κοτσάνια του άνηθου και του δυόσμου που φυλάξαμε και τα μερικά φύλλα από το λάχανο στον πάτο της κατσαρόλας.
- Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα από το λάχανο, κόβουμε το κεντρικό νεύρο με ένα μαχαίρι, βάζουμε 1 κ.σ. γέμιση και τυλίγουμε.
- Τοποθετούμε κοντά κοντά τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα, τον έναν δίπλα στον άλλον χωρίς κενά για να μην ξετυλιχθούν όσο βράζουν.
- Τέλος τους καλύπτουμε με λίγα φύλλα από λάχανο και βάζουμε από πάνω τους ένα πιάτο για να τους κρατήσουμε σταθερούς.
- Γεμίζουμε την κατσαρόλα με νερό ως το πιάτο, λεμόνι όσο μας αρέσει και το υπόλοιπο λάδι.
- Τους βάζουμε να πάρουν μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τους βράζουμε περίπου 1 ώρα. Αν χρειαστεί θα προσθέσουμε και λίγο ζεστό νερό ώστε να είναι πάντα καλυμμένοι ως το ύψος του πιάτου.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να μείνουν τουλάχιστον μισή ώρα, πριν τους σερβίρουμε.
Tips: Τρώγονται ζεστοί ή κρύοι και αν δεν νηστεύετε τους συνοδεύεται με στραγγιστό γιαούρτι. Είναι εξίσου νόστιμοι και την επομένη.
*Αντί να βράσετε με νερό μπορείτε να τσιγαρίσετε το κρεμμυδάκι αν προτιμάτε. Γίνεται νόστιμο αλλά πιο βαρύ.