- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Sweetly / Ιωάννα Σταμούλου
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μαζί με τα κόκκινα αβγά μας, ψήνουμε και κουλουράκια σμυρναίικα για να γεμίσει το σπίτι χαρά, χρώματα κι αρώματα από πορτοκάλι, λεμόνι, βανίλια και μαστίχα και γιατί χώρια τους η Ανάσταση φαντάζει μισή. Δεν βαριόμαστε να τα φτιάχνουμε κάθε Πάσχα, ξανά και ξανά. Κι επειδή μία δόση δεν είναι πάντα αρκετή ίσως φτιάξουμε και μια δεύτερη.
Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή για εύκολα και νόστιμα πασχαλινά κουλουράκια:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Με το φτερό χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και τα ξύσματα του πορτοκαλιού του λεμονιού για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει προηγουμένως τη σόδα, το λικέρ μαστίχας και τη βανίλια. Αφού ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μας, ξεκινάμε να προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι, ένα φλιτζάνι τη φορά ενώ δουλεύουμε το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να μείνει 1 φλιτζάνι αλεύρι ακόμα.
- Αποσύρουμε το μπολ από το μίξερ και, ανακατεύοντας με τα χέρια, προσθέτοντας τμηματικά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά και μετά παίρνουμε μικρές ποσότητες ζύμης και πλάθουμε τα κουλουράκια ως εξής: πρώτα φτιάχνουμε κορδόνια και μετά διπλώνουμε το κάθε κορδόνι στα τρία και στο τέλος πιέζουμε τα κουλουράκια πάνω και κάτω. Αυτό είναι το κλασικό σχήμα των σμυρναίικων κουλουριών. Πλάθουμε επίσης σε σχήμα κοτσίδας, σίγμα τελικού, σπείρας κλπ. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C στον αέρα, αλείφουμε την επιφάνεια των κουλουριών με τον κρόκο του αβγού και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ, χρυσαφένιο χρώμα. Η δόση είναι αρκετή για τέσσερα ταψιά, τα οποία θα φουρνίζουμε ανά δύο.
- Αφήνουμε τα κουλούρια να κρυώσουν πριν τα ξεκολλήσουμε από το χαρτί και τα μεταφέρουμε σε σκεύος αποθήκευσης.