Θεματα

Πίνοντας καφέ στο μικρότερο specialty coffeeshop του κέντρου

Σε έναν χώρο κάτω από 10τ.μ. επί της Λέκκα, ετοιμάζονται καθημερινά μοσχοβολιστοί καφέδες

123648844_3742119349154412_1469692113229505605_n1.jpg
Κατερίνα Καμπόσου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To A tot έχει εμβαδό λιγότερο από 10 τ.μ./ Φωτογραφία: Φάνης Παυλόπουλος
To A tot έχει εμβαδό λιγότερο από 10 τ.μ./ Φωτογραφία: Φάνης Παυλόπουλος

To A tot άνοιξε πριν λίγο καιρό στο Σύνταγμα και σερβίρει specialty coffee στη Λέκκα

Είναι λιλιπούτειο. Κάτι παραπάνω από 6, ίσως 7 τ. μ., και άνοιξε μέσα στο lockdown ως take away point, για να εφοδιάζει με καλής ποιότητας καφέ τους περαστικούς και τους εργαζομένους που κινούνται πέριξ του Συντάγματος. Το A tot, δηλαδή «μπόμπιρας» στα ελληνικά, είναι το νέο coffee shop του κέντρου με το μικρό μέγεθος αλλά και τη μεγάλη καρδιά.

thumbnail_img_2191.jpg
Φωτογραφία: Φάνης Παυλόπουλος
thumbnail_dsc5182.jpg
Φωτογραφία: Φάνης Παυλόπουλος

Οι ιδιοκτήτες του, Ρεβέκκα Ζαχαροπούλου και Παναγιώτης Δούστος, ζευγάρι και στη ζωή εκτός από τη δουλειά, ήταν για χρόνια στη γειτονιά, ιδιοκτήτες του cafe-bar Rabbithole. Ώσπου κουράστηκαν από το νυχτερινό ωράριο και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν μικρό ινσταγκραμικό χώρο, που θα προσφέρει σπεσιάλιτι παροχές στο χέρι. Όσο για την έμπνευση στο όνομα του χώρου, προέκυψε... από την τρίχρονη κόρη τους!

thumbnail_dsc4761.jpg
Φωτογραφία: Φάνης Παυλόπουλος
 
thumbnail_dsc4967.jpg
Φωτογραφία: Φάνης Παυλόπουλος

«Όταν έχεις οικογένεια οι προτεραιότητες αλλάζουν, δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε σε ρυθμούς μέρας και νύχτας, οπότε επιλέξαμε τη μέρα! Χωρίς πολύ ψάξιμο, πάλι στη Λέκκα, λίγα βήματα πιο κάτω, βρήκαμε αυτόν τον μικροσκοπικό χώρο. Φανταστήκαμε ένα coffee shop με ωραίο design και ήσυχα φιλικά vibes που θα μπορείς να απολαύσεις ποιοτικό καφέ στο χέρι. Σχετικά με το όνομα σκεπτόμασταν κάτι που να σχετίζεται με το "μικρό". Στην αγγλική αργκό, το tot σημαίνει το μικρό παιδάκι - ο μπόμπιρας περίπου ηλικίας 3 ετών, σαν την κόρη μας. Ήρθε και κόλλησε λοιπόν». Μας εξηγεί η Ρεβέκκα, που από τα λεγόμενά της καταλαβαίνουμε ότι δεν θα άλλαζε το σημείο του A Tot για κανένα άλλο στην πόλη και συμπληρώνει: «Ζούμε και εργαζόμαστε σχεδόν 15 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, όλα ξεκινούν από εδώ. Η πιο cool, ζωντανή, μοντέρνα αλλά και διαχρονική γειτονιά. Ίσως ακούγεται κάπως αλλά για εμάς το κέντρο της Αθήνας είναι η γειτονιά μας, στη Λέκκα οι άνθρωποι μας ξέρουν με τα μικρά μας ονόματα και δεν είμαστε άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, όπως νομίζουν οι περισσότεροι για την πρωτεύουσα.»

thumbnail_dsc5385.jpg
Φωτογραφία: Φάνης Παυλόπουλος

To A tot μπορεί να μην χωράει τραπεζοκαθίσματα αλλά όλα μέσα σε αυτό έχουν στηθεί έτσι ώστε παρά το περιορισμένο του χώρου του να είναι πρακτικό και φωτεινό. Η αίσθηση είναι αρκετά hommie, με έπιπλα από ανοιχτόχρωμο ξύλο, κρεμαστά φυτά από το ταβάνι και ρουστίκ στοιχεία, που όλα τους δημιουργούν ένα δροσερό αποτέλεσμα, βάζοντας τη σκανδιναβική αισθητική μέσα στην αθηναϊκή καθημερινότητα.

thumbnail_dsc5065.jpg
Φωτογραφία: Φάνης Παυλόπουλος

Πάμε όμως τώρα στον πρωταγωνιστή του λιλιπούτειου coffee shop, τον καφέ. Οι Αθηναίοι τελευταία έχουν περισσότερο από ποτέ τη διάθεση και την περιέργεια για νέες ποικιλίες. Έχουν περισσότερες γνώσεις, αγοράζουν ανώτερης ποιότητας καφέ και γίνονται οι ίδιοι baristas στο σπίτι τους. Όλο και περισσότεροι μειώνουν τη ζάχαρη στον καφέ, και επιλέγουν εναλλακτικά γάλατα. To Α tot συνεργάζεται με την ελληνική εταιρεία Samba Coffee Roasters. Σερβίρει το Espresso Exclusive Blend που αποτελείται από 4 καφέδες από την Κεντρική και Λατινική Αμερική, καθώς και single origin καφέδες.

thumbnail_dsc4916.jpg
Φωτογραφία: Φάνης Παυλόπουλος

Δοκιμάσαμε espresso «Sweet jar», έναν καφέ μοναδικής προέλευσης από το Ελ Σαλβαδόρ και espresso «La revuelta» από τη Γουατεμάλα. Γι’ αυτούς που προτιμούν φίλτρου μπορούν να δοκιμάσουν καφέ από τη Ρουάντα, το «Rwanda – Kasese», και για όσους αποφεύγουν την καφεΐνη διατίθεται decaffeine Αιθιοπίας, με φυσική μέθοδο αποκαφεϊνοποίσης, το «Ethiopia – Decaf Tse Tse». Το γάλα που προτιμούν οι άνθρωποι εδώ είναι γάλα από αρακά «Sproud» γιατί δεν αλλοιώνει τη γεύση του καφέ.

thumbnail_dsc5055.jpg
Φωτογραφία: Φάνης Παυλόπουλος

Στο Α Tot μπορεί επίσης κάποιος να γευτεί μονοποικιλιακά βότανα και βορειοελλαδίτικα blends βοτάνων «Rhoeco», ροφήματα σοκολάτας, vegan σνακ όπως μπάρες και energy balls granola, ξηρούς καρπούς βιολογικής καλλιέργειας και διάφορα cookies. Μπορεί όμως να προμηθευτεί και ωραίες ετικέτες ελληνικών κρασιών.

Λέκκα 28, Σύνταγμα 2103222426

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.