- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Πίνοντας καφέ στο μικρότερο specialty coffeeshop του κέντρου
Σε έναν χώρο κάτω από 10τ.μ. επί της Λέκκα, ετοιμάζονται καθημερινά μοσχοβολιστοί καφέδες
To A tot άνοιξε πριν λίγο καιρό στο Σύνταγμα και σερβίρει specialty coffee στη Λέκκα
Είναι λιλιπούτειο. Κάτι παραπάνω από 6, ίσως 7 τ. μ., και άνοιξε μέσα στο lockdown ως take away point, για να εφοδιάζει με καλής ποιότητας καφέ τους περαστικούς και τους εργαζομένους που κινούνται πέριξ του Συντάγματος. Το A tot, δηλαδή «μπόμπιρας» στα ελληνικά, είναι το νέο coffee shop του κέντρου με το μικρό μέγεθος αλλά και τη μεγάλη καρδιά.
Οι ιδιοκτήτες του, Ρεβέκκα Ζαχαροπούλου και Παναγιώτης Δούστος, ζευγάρι και στη ζωή εκτός από τη δουλειά, ήταν για χρόνια στη γειτονιά, ιδιοκτήτες του cafe-bar Rabbithole. Ώσπου κουράστηκαν από το νυχτερινό ωράριο και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν μικρό ινσταγκραμικό χώρο, που θα προσφέρει σπεσιάλιτι παροχές στο χέρι. Όσο για την έμπνευση στο όνομα του χώρου, προέκυψε... από την τρίχρονη κόρη τους!
«Όταν έχεις οικογένεια οι προτεραιότητες αλλάζουν, δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε σε ρυθμούς μέρας και νύχτας, οπότε επιλέξαμε τη μέρα! Χωρίς πολύ ψάξιμο, πάλι στη Λέκκα, λίγα βήματα πιο κάτω, βρήκαμε αυτόν τον μικροσκοπικό χώρο. Φανταστήκαμε ένα coffee shop με ωραίο design και ήσυχα φιλικά vibes που θα μπορείς να απολαύσεις ποιοτικό καφέ στο χέρι. Σχετικά με το όνομα σκεπτόμασταν κάτι που να σχετίζεται με το "μικρό". Στην αγγλική αργκό, το tot σημαίνει το μικρό παιδάκι - ο μπόμπιρας περίπου ηλικίας 3 ετών, σαν την κόρη μας. Ήρθε και κόλλησε λοιπόν». Μας εξηγεί η Ρεβέκκα, που από τα λεγόμενά της καταλαβαίνουμε ότι δεν θα άλλαζε το σημείο του A Tot για κανένα άλλο στην πόλη και συμπληρώνει: «Ζούμε και εργαζόμαστε σχεδόν 15 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας, όλα ξεκινούν από εδώ. Η πιο cool, ζωντανή, μοντέρνα αλλά και διαχρονική γειτονιά. Ίσως ακούγεται κάπως αλλά για εμάς το κέντρο της Αθήνας είναι η γειτονιά μας, στη Λέκκα οι άνθρωποι μας ξέρουν με τα μικρά μας ονόματα και δεν είμαστε άγνωστοι μεταξύ αγνώστων, όπως νομίζουν οι περισσότεροι για την πρωτεύουσα.»
To A tot μπορεί να μην χωράει τραπεζοκαθίσματα αλλά όλα μέσα σε αυτό έχουν στηθεί έτσι ώστε παρά το περιορισμένο του χώρου του να είναι πρακτικό και φωτεινό. Η αίσθηση είναι αρκετά hommie, με έπιπλα από ανοιχτόχρωμο ξύλο, κρεμαστά φυτά από το ταβάνι και ρουστίκ στοιχεία, που όλα τους δημιουργούν ένα δροσερό αποτέλεσμα, βάζοντας τη σκανδιναβική αισθητική μέσα στην αθηναϊκή καθημερινότητα.
Πάμε όμως τώρα στον πρωταγωνιστή του λιλιπούτειου coffee shop, τον καφέ. Οι Αθηναίοι τελευταία έχουν περισσότερο από ποτέ τη διάθεση και την περιέργεια για νέες ποικιλίες. Έχουν περισσότερες γνώσεις, αγοράζουν ανώτερης ποιότητας καφέ και γίνονται οι ίδιοι baristas στο σπίτι τους. Όλο και περισσότεροι μειώνουν τη ζάχαρη στον καφέ, και επιλέγουν εναλλακτικά γάλατα. To Α tot συνεργάζεται με την ελληνική εταιρεία Samba Coffee Roasters. Σερβίρει το Espresso Exclusive Blend που αποτελείται από 4 καφέδες από την Κεντρική και Λατινική Αμερική, καθώς και single origin καφέδες.
Δοκιμάσαμε espresso «Sweet jar», έναν καφέ μοναδικής προέλευσης από το Ελ Σαλβαδόρ και espresso «La revuelta» από τη Γουατεμάλα. Γι’ αυτούς που προτιμούν φίλτρου μπορούν να δοκιμάσουν καφέ από τη Ρουάντα, το «Rwanda – Kasese», και για όσους αποφεύγουν την καφεΐνη διατίθεται decaffeine Αιθιοπίας, με φυσική μέθοδο αποκαφεϊνοποίσης, το «Ethiopia – Decaf Tse Tse». Το γάλα που προτιμούν οι άνθρωποι εδώ είναι γάλα από αρακά «Sproud» γιατί δεν αλλοιώνει τη γεύση του καφέ.
Στο Α Tot μπορεί επίσης κάποιος να γευτεί μονοποικιλιακά βότανα και βορειοελλαδίτικα blends βοτάνων «Rhoeco», ροφήματα σοκολάτας, vegan σνακ όπως μπάρες και energy balls granola, ξηρούς καρπούς βιολογικής καλλιέργειας και διάφορα cookies. Μπορεί όμως να προμηθευτεί και ωραίες ετικέτες ελληνικών κρασιών.
Λέκκα 28, Σύνταγμα 2103222426
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Τα αποτελέσματα της δικής σας ψηφοφορίας θα δημοσιευτούν τη νέα χρονιά!
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Βόλτες για ψώνια και μετά ραντεβού με τους φίλους
Λαμπερά ρεβεγιόν, γιορτινά δείπνα και ωραία κρασιά
Κοσμοπολίτικο και φιλόξενο, με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και τη φωτισμένη γιορτινή Αθήνα
Κάθε χώρος του εμβληματικού ξενοδοχείου ακτινοβολεί γιορτινή διάθεση
Ανακαλύψτε και φέτος μια πληθώρα εορταστικών επιλογών και ζήστε μοναδικές στιγμές στο κέντρο της πόλης, μαζί με τους αγαπημένους σας
Το εμβληματικό ξενοδοχείο διοργανώνει ξεχωριστές εκδηλώσεις για τις γιορτινές μέρες
Μοναδικές εορταστικές προτάσεις στο εντυπωσιακό Olive Garden Rooftop Bar & Restaurant
Ο παράδεισος του καλού κρασιού βρίσκεται στα Εξάρχεια
Το gelato bar που αγαπήσαμε για το αυθεντικό κρεμώδες gelato συνεχίζει να μας εκπλήσσει και το φθινόπωρο
Μοσχοβολάει ο τόπος από τα φρέσκα βούτυρα, τις χειροποίητες ζύμες, από όλα τα καλά που μας ετοιμάζουν για τις γιορτές
Στα αγαπημένα ζαχαροπλαστεία των γλυκατζήδων θα βρεις τα πάντα
Πώς ξεκίνησε η ιδέα και πώς εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο;
Εδώ όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα και φτιάχνονται καθημερινά στα εργαστήριά τους
Αυτές τις μέρες ο φούρνος μοσχοβολάει από τις γιορτινές λιχουδιές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.