Θεματα

Το πρώτο βιβλίο του Πάνου Ιωαννίδη σου δίνει… master στα Risotti

Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον κόσμο των Risotti

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Risotti, το πρώτο βιβλίο του Πάνου Ιωαννίδη

Στο πρώτο του βιβλίο ο Πάνος Ιωαννίδης σου μαθαίνει τα πάντα γύρω από το ριζότο

Τον Πάνο Ιωαννίδη τον γνωρίσαμε ως κριτή του Master Chef και ήδη από τα πρώτα επεισόδια υποψιαστήκαμε ότι τρέφει μια μεγάλη αδυναμία στο ριζότο. Παρακολουθώντας τον, έχεις την εντύπωση ότι μπορεί να μιλάει ώρες για το πληθωρικό αυτό πιάτο της ιταλικής κουζίνας και πως ξέρει από πρώτο χέρι όλα του τα μυστικά. Αργότερα, δοκιμάζοντας τις δημιουργίες του στο εστιατόριό του Ovio, συνειδητοποιείς ότι ο Πάνος Ιωαννίδης έχει πράγματι μια βαθιά γνώση της ιταλικής κουζίνας και μια ιδιαίτερη σχέση με το ριζότο.

Έτσι, μάλλον δεν είναι έκπληξη ότι το πρώτο του βιβλίο μαγειρικής τιτλοφορείται –φυσικά- Risotti* κι είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο πιάτο αυτό. Αντιγράφω από τον πρόλογο του βιβλίου: «Στην Ιταλία λένε: “Το ριζότο το περιμένεις, δεν σε περιμένει ποτέ”. Είναι όμως κάτι που πραγματικά αξίζει να περιμένεις – όπως και όλα τα όμορφα πράγματα. Αρκεί να είναι ένα σωστό ριζότο, ένα ριζότο που θα σου προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψεις νοερά μέχρι την Ιταλία, τη χώρα που γέννησε αυτό το τόσο απλό και ταυτόχρονα τόσο σύνθετο πιάτο».

Ποιο είναι, όμως το «σωστό» ριζότο; Για τον Πάνο Ιωαννίδη είναι ένα πιάτο με τεχνικές, κανόνες και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσεις ευλαβικά, χρησιμοποιώντας πάντα τα καλύτερα υλικά: το σωστό βούτυρο (αγελαδινό, σε καμία περίπτωση μαργαρίνη), συγκεκριμένες ποικιλίες ρυζιού, φυσικά την καλύτερη παρμεζάνα που μπορείς να βρεις και τέλος ζωμό που ιδανικά θα έχεις φτιάξει μόνος σου. Μην ανησυχείς, τα πάντα περιγράφονται στο βιβλίο αναλυτικά και με σαφέστατες οδηγίες.

Πάνος Ιωαννίδης

Ξεφυλλίζοντας το Risotti θα ανακαλύψεις μυστικά, τεχνικές, τα απαραίτητα σκεύη που πρέπει να χρησιμοποιήσεις, συνταγές για ζωμούς και δεκάδες συνταγές για ριζότο, αλμυρές, χορτοφαγικές, vegan, ακόμη και γλυκές, σε τόσους πολλούς συνδυασμούς υλικών που καλύπτουν άνετα κάθε γαστριμαργικό γούστο. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα λεπτομερές οδηγό στον κόσμο του ριζότο, στον οποίο ο Πάνος Ιωαννίδης είναι άξιος καθοδηγητής.

risotti.jpg
Στο τέλος, όμως, ο σκοπός δεν είναι τόσο να ακολουθήσεις πιστά τις συνταγές του σεφ, όσο το να βγάλεις στην επιφάνεια τον δημιουργικό σου εαυτό. Όπως σημειώνει και ο Πάνος Ιωαννίδης: «Επιθυμία μου δεν είναι να προτείνω ακόμα ένα βιβλίο συνταγών. Μέσα σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε μεν τις συνταγές μου και κάποιες από τις ιδέες μου, αλλά κυρίως θα βρείτε την έμπνευση και τον δρόμο για να δημιουργήσετε εσείς το δικό σας ριζότο. Στις σελίδες του παρουσιάζω, με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις μου, τις τεχνικές που απαιτεί ένα ριζότο, καθώς και τις συμβουλές, τα βήματα που θα σας οδηγήσουν στο ριζότο που εκφράζει εσάς. Σε αυτό το βιβλίο εγώ θα σας δείξω τον τρόπο και θα σας εξηγήσω τη φιλοσοφία, αλλά την προσωπικότητα στη γεύση θα τη βάλετε εσείς».

*Το Risotti του Πάνου Ιωαννίδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Τιμή: €31,50

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.