Το πρώτο βιβλίο του Πάνου Ιωαννίδη σου δίνει… master στα Risotti
Ένα βιβλίο αφιερωμένο στον κόσμο των Risotti
Στο πρώτο του βιβλίο ο Πάνος Ιωαννίδης σου μαθαίνει τα πάντα γύρω από το ριζότο
Τον Πάνο Ιωαννίδη τον γνωρίσαμε ως κριτή του Master Chef και ήδη από τα πρώτα επεισόδια υποψιαστήκαμε ότι τρέφει μια μεγάλη αδυναμία στο ριζότο. Παρακολουθώντας τον, έχεις την εντύπωση ότι μπορεί να μιλάει ώρες για το πληθωρικό αυτό πιάτο της ιταλικής κουζίνας και πως ξέρει από πρώτο χέρι όλα του τα μυστικά. Αργότερα, δοκιμάζοντας τις δημιουργίες του στο εστιατόριό του Ovio, συνειδητοποιείς ότι ο Πάνος Ιωαννίδης έχει πράγματι μια βαθιά γνώση της ιταλικής κουζίνας και μια ιδιαίτερη σχέση με το ριζότο.
Έτσι, μάλλον δεν είναι έκπληξη ότι το πρώτο του βιβλίο μαγειρικής τιτλοφορείται –φυσικά- Risotti* κι είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στο πιάτο αυτό. Αντιγράφω από τον πρόλογο του βιβλίου: «Στην Ιταλία λένε: “Το ριζότο το περιμένεις, δεν σε περιμένει ποτέ”. Είναι όμως κάτι που πραγματικά αξίζει να περιμένεις – όπως και όλα τα όμορφα πράγματα. Αρκεί να είναι ένα σωστό ριζότο, ένα ριζότο που θα σου προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψεις νοερά μέχρι την Ιταλία, τη χώρα που γέννησε αυτό το τόσο απλό και ταυτόχρονα τόσο σύνθετο πιάτο».
Ποιο είναι, όμως το «σωστό» ριζότο; Για τον Πάνο Ιωαννίδη είναι ένα πιάτο με τεχνικές, κανόνες και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσεις ευλαβικά, χρησιμοποιώντας πάντα τα καλύτερα υλικά: το σωστό βούτυρο (αγελαδινό, σε καμία περίπτωση μαργαρίνη), συγκεκριμένες ποικιλίες ρυζιού, φυσικά την καλύτερη παρμεζάνα που μπορείς να βρεις και τέλος ζωμό που ιδανικά θα έχεις φτιάξει μόνος σου. Μην ανησυχείς, τα πάντα περιγράφονται στο βιβλίο αναλυτικά και με σαφέστατες οδηγίες.
Ξεφυλλίζοντας το Risotti θα ανακαλύψεις μυστικά, τεχνικές, τα απαραίτητα σκεύη που πρέπει να χρησιμοποιήσεις, συνταγές για ζωμούς και δεκάδες συνταγές για ριζότο, αλμυρές, χορτοφαγικές, vegan, ακόμη και γλυκές, σε τόσους πολλούς συνδυασμούς υλικών που καλύπτουν άνετα κάθε γαστριμαργικό γούστο. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα λεπτομερές οδηγό στον κόσμο του ριζότο, στον οποίο ο Πάνος Ιωαννίδης είναι άξιος καθοδηγητής.
Στο τέλος, όμως, ο σκοπός δεν είναι τόσο να ακολουθήσεις πιστά τις συνταγές του σεφ, όσο το να βγάλεις στην επιφάνεια τον δημιουργικό σου εαυτό. Όπως σημειώνει και ο Πάνος Ιωαννίδης: «Επιθυμία μου δεν είναι να προτείνω ακόμα ένα βιβλίο συνταγών. Μέσα σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε μεν τις συνταγές μου και κάποιες από τις ιδέες μου, αλλά κυρίως θα βρείτε την έμπνευση και τον δρόμο για να δημιουργήσετε εσείς το δικό σας ριζότο. Στις σελίδες του παρουσιάζω, με βάση την εμπειρία και τις γνώσεις μου, τις τεχνικές που απαιτεί ένα ριζότο, καθώς και τις συμβουλές, τα βήματα που θα σας οδηγήσουν στο ριζότο που εκφράζει εσάς. Σε αυτό το βιβλίο εγώ θα σας δείξω τον τρόπο και θα σας εξηγήσω τη φιλοσοφία, αλλά την προσωπικότητα στη γεύση θα τη βάλετε εσείς».
*Το Risotti του Πάνου Ιωαννίδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Τιμή: €31,50
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Βόλτες για ψώνια και μετά ραντεβού με τους φίλους
Λαμπερά ρεβεγιόν, γιορτινά δείπνα και ωραία κρασιά
Κοσμοπολίτικο και φιλόξενο, με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και τη φωτισμένη γιορτινή Αθήνα
Κάθε χώρος του εμβληματικού ξενοδοχείου ακτινοβολεί γιορτινή διάθεση
Ανακαλύψτε και φέτος μια πληθώρα εορταστικών επιλογών και ζήστε μοναδικές στιγμές στο κέντρο της πόλης, μαζί με τους αγαπημένους σας
Το εμβληματικό ξενοδοχείο διοργανώνει ξεχωριστές εκδηλώσεις για τις γιορτινές μέρες
Μοναδικές εορταστικές προτάσεις στο εντυπωσιακό Olive Garden Rooftop Bar & Restaurant
Ο παράδεισος του καλού κρασιού βρίσκεται στα Εξάρχεια
Το gelato bar που αγαπήσαμε για το αυθεντικό κρεμώδες gelato συνεχίζει να μας εκπλήσσει και το φθινόπωρο
Μοσχοβολάει ο τόπος από τα φρέσκα βούτυρα, τις χειροποίητες ζύμες, από όλα τα καλά που μας ετοιμάζουν για τις γιορτές
Στα αγαπημένα ζαχαροπλαστεία των γλυκατζήδων θα βρεις τα πάντα
Πώς ξεκίνησε η ιδέα και πώς εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο;
Εδώ όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα και φτιάχνονται καθημερινά στα εργαστήριά τους
Αυτές τις μέρες ο φούρνος μοσχοβολάει από τις γιορτινές λιχουδιές
H γαλλική παράδοση συναντά τη φινέτσα και η κάθε στιγμή γίνεται αξέχαστη
Ξενοδοχεία και εστιατόρια μας περιμένουν με εορταστικά μενού
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
«Αυτά τα Χριστούγεννα ελάτε μαζί μου σε ένα γλυκό ταξίδι κι αφήστε τη ζάχαρη να γίνει το μέσο για να εκφράσετε τη δημιουργικότητα και την αγάπη σας»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.