13 πράγματα που δεν ήξερες για τον καφέ
Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων, είναι πολλά όμως αυτά που δεν γνωρίζουμε για το πλέον αγαπημένο ρόφημα
Καφές: 13 πληροφορίες που μάλλον δεν ξέρεις για το αγαπημένο σου ρόφημα
- Η πορεία του ξεκίνησε στην Αιθιοπία τον 15ο αι. όταν ένας βοσκός είδε τις κατσίκες του να γίνονται «δραστήριες» τρώγοντας τους σπόρους...
- Οι μάντεις, που μέχρι τότε διάβαζαν φύλλα του τσαγιού, άρχισαν να κοιτούν το κατακάθι του καφέ. Έτσι προέκυψε και η πασίγνωστη καφεμαντία, αγαπημένη ενασχόληση στην Τουρκία αλλά και στα Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
- Το πρώτο καφέ της Ευρώπης άνοιξε στη Βενετία, η οποία διατηρούσε ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο, το 1645.
- Υπάρχουν δύο βασικά είδη καφεόδεντρου και παράγουν τις 2 ποικιλίες που στηρίζουν το παγκόσμιο εμπόριο του καφέ: η καφέα Αράμπικα (πιο ραφινάτη) και η καφέα Ρομπούστα (πιο δυνατή).
- Λούνγκο, μακιάτο, νορμάλε, στρέτο, φρέντο, κορέτο, όλα τους επιμέρους είδη του espresso.
- Στην Ελλάδα καταναλώνουμε 40.000 τόνους καφέ ετησίως, ξοδεύοντας 3,4 δισεκατομμύρια. Οι Έλληνες καταναλώνουμε 5 δισεκατομμύρια κούπες τον χρόνο, περίπου 510 κούπες ανά άτομο!
- Ο πιο ακριβός καφές στον κόσμο είναι ο Kopi Luwak και παράγεται… στα κόπρανα μιας αγριόγατας στην Ινδονησία. To ζωάκι λατρεύει τον καρπό του καφέ, αποβάλλει τα κουκούτσια στα κόπρανά του, τα οποία μετά μαζεύουν και καθαρίζουν οι παραγωγοί του καφέ. Ένα φλιτζάνι από αυτόν τον καφέ κοστίζει περίπου €60.
- Οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης καταναλώνουν μέχρι και 7 φορές περισσότερο καφέ από τους κατοίκους αντίστοιχων μητροπόλεων.
- Η Βραζιλία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή καφέ τα τελευταία 150 χρόνια.
- Η καφεΐνη επιδρά πολύ γρήγορα στον ανθρώπινο οργανισμό. Μόλις 10΄ είναι αρκετά για να δράσει!
- Ο καφές είναι το 2ο πιο εμπορεύσιμο αγαθό παγκοσμίως μετά το πετρέλαιο. Λογικό, είναι το πιο αγαπημένο πόσιμο υγρό στον κόσμο μετά το νερό.
- Ένας καφές με κρέμα μένει ζεστός πολύ περισσότερο (μέχρι και 20% παραπάνω χρόνο).
- Η Αθήνα είχε από τις αρχές του 20ού αι. ξακουστά καφενεία. Ξεκινώντας από τα Ωραία Ελλάς και το Πανελλήνιον, συνεχίζοντας με τα Ηνωμένα Βουστάσια, το Ρωσικόν, τον θρυλικό Μαύρο Γάτο στο ημιυπόγειο της Ασκληπιού που ταυτίστηκε με τον αθηναϊκό μποεμισμό, το «Πατάρι του Λουμίδη» στη Σταδίου που συγκέντρωνε τον λογοτεχνικό, καλλιτεχνικό κόσμο, του Zonars με φανατικούς πελάτες τον Ελύτη αλλά και τον Ευάγγελο Αβέρωφ, και δίπλα, στην Κοραή, του Φλόκα με θαμώνες τον Μάνο Χατζηδάκη, τον Νίκο Γκάτσο κ.ά., του Ζαχαράτου στην Ομόνοια με θαμώνα τον Κ. Καβάφη, το Μπραζίλιαν στη Βουκουρεστίου που έφτιαξε τον πρώτο εσπρέσο, το Βυζάντιον της πλατείας Κολωνακίου όπου μαζευόντουσαν οι αθηναίοι σουρεαλιστές, ακόμη πιο πριν το καφενεδάκι της Δεξαμενής, στέκι για καφέ και ενόραση του Αλ.Παπαδιαμάντη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα βιβλίο μαγειρικής με ιστορία, γεμάτο συνταγές της δικής μου ιστορίας
Τρώγοντας ρύζι, tofu και spring rolls σε μια καλύβα του Βόρειου Βιετνάμ
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
3 αθηναϊκά πιάτα με κουνουπίδι που βάζουν κάτω τις μπριζόλες
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.