Θεματα

Ελεύθερες πολιορκημένες #1

Σούπα με κόκκινες φακές και σαλάτα με αντζούγιες από τον Δημήτρη Ξανθούλη

portrait_ioanna_nikolareizi_1.jpg
Δημήτρης Ξανθούλης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει συνταγές
Σούπα με κόκκινες φακές από τον Δημήτρη Ξανθούλη

Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει τις καλύτερες συνταγές του

Δέκατη τέταρτη μέρα εγκλεισμού και εξακολουθώ να προσπαθώ να αδειάσω τα ράφια με τις συσσωρευμένες από τους μήνες προμήθειες σε τρόφιμα, του σπιτιού –  ομολογώ χωρίς πολύ μεγάλη επιτυχία.

Ευτυχώς δεν λέτε, που είχα Άγιο και δεν πέταξα τις «ληγμένες» συσκευασίες; Σήμερα βρήκα κόκκινες φακές που είχαν λήξει από το καλοκαίρι. Έκανα λοιπόν μια πολύ επιτυχημένη λιβανέζικη σούπα. (Μεταξύ μας, καμία συνταγή δεν είναι επιτυχημένη, εάν δεν μπορείς να τη μοιραστείς με κάποιον…)

Ιδού λοιπόν:

Σούπα με (ληγμένες) κόκκινες φακές

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι κόκκινες φακές
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1 πατάτα
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σπόρους κύμινου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό  αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 3 φλιτζάνια νερό

Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει συνταγές
Τα υλικά για τη σούπα με τις κόκκινες φακές

Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε το κρεμμύδι, το καρότο, την πιπεριά και την πατάτα σε μικρά κομμάτια.
  2. Τα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο, μαζί με το κύμινο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξανθύνουν ελαφρά τα κρεμμύδια.
  3. Προσθέτουμε τις φακές το νερό και το αλάτι.
  4. Τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα.
  5. Τις πολτοποιούμε.
  6. Σερβίρουμε την σούπα με τριμμένο ξερό δυόσμο, πιπέρι, μπούκοβο και λίγες σταγόνες λεμόνι.
  7. Χωριάτικο ψωμί φυσικά..

Τη σούπα τη συνόδεψα με τη σαλάτα «η επανάσταση των (κοινωνικών) σκλάβων»:
Ο Δημήτρης Ξανθούλης μένει σπίτι, μαγειρεύει και μας στέλνει συνταγές
Σαλάτα με αντσούγιες

Υλικά:

  • Τοματίνια κομμένα στη μέση
  • Σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
  • Κάπαρη
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη
  • Μαϊντανό
  • Αντσούγιες
  • Χοντρό αλάτι
  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Ζεσταίνουμε ελαφρά το ελαιόλαδο με το σκόρδο και την πιπεριά σε ένα σαγανάκι και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
  2. Ετοιμάζουμε τη σαλάτα ανακατεύοντας τις τομάτες, την κάπαρη, τον μαϊντανό, χοντρό αλάτι και το λάδι με το σκόρδο και την πιπεριά.
  3. Γαρνίρουμε με αντσούγιες και ελιές.

(Όσο περισσότερο σκόρδο βάλετε, τόσο το καλύτερο! Θα σας κατέβει η πίεση και θα πέσετε σε έναν ιαματικό βαθύ ύπνο -  κώμα, λησμονώντας τα «δύσκολα»…)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.