- CITY GUIDE
- PODCAST
-
26°
Το 17 είναι ο τυχερός αριθμός στην Αλεξάνδρου Σβώλου της Θεσσαλονίκης
Πώς είναι τα πράγματα στο spot της πόλης που μοσχοβολάει καφεΐνη;
![karathanos.jpg karathanos.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/karathanos.jpg)
![crop2_86174938_191525825239815_8280235572711129088_n.jpg crop2_86174938_191525825239815_8280235572711129088_n.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2020/02/13/crop2_86174938_191525825239815_8280235572711129088_n.jpg)
Δεκαepτά: Κομψεπίκομψο, υποδειγματικά ποιοτικό νέο στέκι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πόλος έλξης για όσους εκτιμούν τον καφέ τρίτης γενιάς
Στην καρδιά της Σβώλου, κάτι συμβαίνει. Ανοίγεις μια κίτρινη πόρτα και περνάς σε έναν μεγάλο, μακρόστενο διάδρομο με πλανισμένη ξύλινη μπάρα, ακατέργαστους τοίχους, αναρριχητικά φυτά, κρεμαστά λαμπιόνια και λωρίδες νέον, αστραφτερές μεταλλικές επιφάνειες και δεσπόζον ροζ, με γήινα διακοσμητικά και ζεστά χρώματα για τις κρύες μέρες.
![84728122_3440835855958551_2534400020287848448_o_1.jpg 84728122_3440835855958551_2534400020287848448_o_1.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/84728122_3440835855958551_2534400020287848448_o_1.jpg)
Η ρετρό συρταριέρα, ο δερμάτινος καναπές, το ολοστρόγγυλο πουφ baola, το μονόπορτο ψυγείο σε απαλό πράσινο, ο ασπροπίνακας μαρκαδόρου, η προσωπογραφία του θηλυκού πίτμπουλ που ονομάζεται Ριάνα να κατοπτεύει τη σάλα, οι μεθυστικές μυρωδιές. Μμμ… ωραία είναι εδώ. Μαθαίνουμε ότι το 17 είναι κάτι παραπάνω από ένας αριθμός. Μαθαίνουμε ότι εδώ συρρέουν όσοι γυρεύουν κάτι παραπάνω από το ζωογόνο ρόφημα που κάνει τον κόσμο να γυρίζει. Μαθαίνουμε πως στο δεκαepτά προσφέρεται καφές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως δεν τον έχεις ξαναπιεί. Μπήκαμε και τον δοκιμάσαμε για εσάς.
![78981548_151822479555522_832749628473475072_o.jpg 78981548_151822479555522_832749628473475072_o.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/78981548_151822479555522_832749628473475072_o.jpg)
Η Χριστίνα Crista Τσότσιου υπήρξε μια από τις πιο έμπειρες και ολοκληρωμένες επαγγελματίες στον χώρο του καφέ προτού επανατοποθετηθεί στον κλάδο ως οικοδέσποινα του δεκαepτά. Με μακροχρόνια σταδιοδρομία σε Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Χαλκιδική και πλουσιότατο barista βιογραφικό, τώρα έρχεται να μας δείξει ότι υπάρχει ζωή και πέρα από τα νερουλά τσάτρα – πάτρα των κατά τόπους εσπρεσάδικων. Όλη η κουλτούρα του δεκαepτά ποντάρει στο κίνημα του καφέ τρίτης γενιάς, στη φιλοσοφία που προσεγγίζει τον καφέ με την εκλέπτυνση οινογνώστη και επιμελείται σχολαστικά κάθε στάδιο, από την καλλιέργεια και την επεξεργασία έως το καβούρντισμα, το ψήσιμο και τις μεθόδους παρασκευής. Πράγματι, ο καφές του δεκαepτά είναι μια απόλαυση υψηλού πρεστίζ, μια περιήγηση των αισθήσεων που απαιτεί μάτια και ρουθούνια ανοιχτά. Όλα εδώ διαλαλούν υπεροχή.
![84859106_192894795448290_8656591956152942592_o.jpg 84859106_192894795448290_8656591956152942592_o.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/84859106_192894795448290_8656591956152942592_o_0.jpg)
Δεκαepτά: έρχεσαι για τον καφέ, μένεις για τον κατάλογο. Πλήρης γκάμα από eye openers σε ζεστό και κρύο, με προέλευση, μέθοδο παρασκευής και τύπο γάλακτος της προτίμησής σας –όλα και σε πακέτο, όλα και σε delivery. Τσάγια, χυμοί, smoothies, σνακ, κέικ ημέρας, γιαούρτια, καθώς και takeaway κοκτέιλ για βόλτες στο κέντρο. Αλλιώς πιάνεις θέση στον καναπέ, το μπαρ, τα σταντ ή το επάνω πάτωμα και ξεχνιέσαι. Όρεξη να ’χεις!
![85161867_190557929015310_8237021441434845184_n.jpg 85161867_190557929015310_8237021441434845184_n.jpg](/images/w734/3/jpg/sites/default/files/85161867_190557929015310_8237021441434845184_n.jpg)
Αναζητώντας τον μίτο όχι μόνο της ιστορίας του δεκαepτά, αλλά και της παρόρμησης της δημιουργού του, αναμετράμε τα συστατικά στοιχεία που εξυψώνουν το κασέ του. Ορισμένα από τα καλύτερα μυαλά της πιάτσας εργάστηκαν για να πετύχει το χαρμάνι της Αλεξάνδρου Σβώλου. Η πρώτη ύλη έρχεται από την Samba Cafè Coffee Roasters. H Τένια Μενεγάκη του Apodec υπογράφει το interior design. Το branding έχει τη σφραγίδα της Kelly Tso, οι Barbara Tzama, Mata Kamp, OKTO Photography εργάστηκαν σε διάφορα στάδια της θεμελίωσης του δεκαeptά. Το αποτέλεσμα; «Ένα κουκλάκι!», αναφωνούν περαστικοί, θαμώνες και σχολιαστές στα social media. Γιατί όμως τόσοι πολλοί; «Γιατί έπρεπε να είναι όλα τέλεια», μας λέει η Χριστίνα Crista Τσότσιου, έμπλεη από το πάθος των ανθρώπων που ζουν για τον σκοπό τους και έχουν τον τυχερό τους αριθμό για σύμμαχό τους. Το 17 κερδίζει στη γειτονιά του ονειρεμένου espresso.
Δεκαepτά, specialty coffee shop, juices, snacks and cocktails. Αλεξάνδρου Σβώλου 24, Θεσσαλονίκη, Τ: 2310 270 063, facebook: @depaepta.skg, instagram: @deka.epta
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το chef exchange experience που ζήσαμε στο Olea All Suite Hotel στη Ζάκυνθο & στο Dexamenes Seaside Hotel στην Ηλεία
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Το πρώτο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου του νησιού
Με τα Ikaria Coffee kiosk και Ikaria Park μαθαίνει στους Ολλανδούς τα ελληνικά φαγητά και κρασιά
Premium συσκευασμένο παγωτό από την Ιταλία κατευθείαν σπίτι σου
Εδώ θα βρεις εξαιρετικής ποιότητας νωπά κοτόπουλα, αλλά και χειροποίητη κοτόπιτα, τραγανά buffalo wings και το περίφηµο «κοτοσούβλι»
Η καλύτερη ποιότητα στις ζύμες, αλλά και μια εμπειρία που διεγείρει όλες τις αισθήσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Όσα φαστ-φουντ και να παρελάσουν από τις μόδες, η μπουγάτσα του Ιορδάνη, δεν κινδυνεύει. Γιατί στα Χανιά έχει ρίζες πιο στέρεες και από τον Φάρο.
Το ζαχαροπλαστείο που αλλάζει το τοπίο στα γλυκά
Με ασημένια μαχαιροπίρουνα, αστακό thermidor και την έννοια της φιλοξενίας του ‘70
Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα
Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι
Είτε είναι ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είτε ελεύθερης αλιείας, αποτελεί μια πολύτιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων
Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»
Ψητό, τηγανητό ή παστό, το κάθε ψάρι έχει τη νοστιμιά του
Και το προτιμά μαγειρεμένο στην πιο λιτή, μεστή, αλλά και γρήγορη νοστιμιά του
«Αυτή η φρέσκια γεύση του ψαριού, η βαθιά κρουστή, ιωδιούχα και θαλασσινή, έχει γραφτεί ανεξίτηλα στο γευστικό dna των Ελλήνων»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.