Το 17 είναι ο τυχερός αριθμός στην Αλεξάνδρου Σβώλου της Θεσσαλονίκης
Πώς είναι τα πράγματα στο spot της πόλης που μοσχοβολάει καφεΐνη;
Δεκαepτά: Κομψεπίκομψο, υποδειγματικά ποιοτικό νέο στέκι στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πόλος έλξης για όσους εκτιμούν τον καφέ τρίτης γενιάς
Στην καρδιά της Σβώλου, κάτι συμβαίνει. Ανοίγεις μια κίτρινη πόρτα και περνάς σε έναν μεγάλο, μακρόστενο διάδρομο με πλανισμένη ξύλινη μπάρα, ακατέργαστους τοίχους, αναρριχητικά φυτά, κρεμαστά λαμπιόνια και λωρίδες νέον, αστραφτερές μεταλλικές επιφάνειες και δεσπόζον ροζ, με γήινα διακοσμητικά και ζεστά χρώματα για τις κρύες μέρες.
Η ρετρό συρταριέρα, ο δερμάτινος καναπές, το ολοστρόγγυλο πουφ baola, το μονόπορτο ψυγείο σε απαλό πράσινο, ο ασπροπίνακας μαρκαδόρου, η προσωπογραφία του θηλυκού πίτμπουλ που ονομάζεται Ριάνα να κατοπτεύει τη σάλα, οι μεθυστικές μυρωδιές. Μμμ… ωραία είναι εδώ. Μαθαίνουμε ότι το 17 είναι κάτι παραπάνω από ένας αριθμός. Μαθαίνουμε ότι εδώ συρρέουν όσοι γυρεύουν κάτι παραπάνω από το ζωογόνο ρόφημα που κάνει τον κόσμο να γυρίζει. Μαθαίνουμε πως στο δεκαepτά προσφέρεται καφές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως δεν τον έχεις ξαναπιεί. Μπήκαμε και τον δοκιμάσαμε για εσάς.
Η Χριστίνα Crista Τσότσιου υπήρξε μια από τις πιο έμπειρες και ολοκληρωμένες επαγγελματίες στον χώρο του καφέ προτού επανατοποθετηθεί στον κλάδο ως οικοδέσποινα του δεκαepτά. Με μακροχρόνια σταδιοδρομία σε Θεσσαλονίκη, Μύκονο και Χαλκιδική και πλουσιότατο barista βιογραφικό, τώρα έρχεται να μας δείξει ότι υπάρχει ζωή και πέρα από τα νερουλά τσάτρα – πάτρα των κατά τόπους εσπρεσάδικων. Όλη η κουλτούρα του δεκαepτά ποντάρει στο κίνημα του καφέ τρίτης γενιάς, στη φιλοσοφία που προσεγγίζει τον καφέ με την εκλέπτυνση οινογνώστη και επιμελείται σχολαστικά κάθε στάδιο, από την καλλιέργεια και την επεξεργασία έως το καβούρντισμα, το ψήσιμο και τις μεθόδους παρασκευής. Πράγματι, ο καφές του δεκαepτά είναι μια απόλαυση υψηλού πρεστίζ, μια περιήγηση των αισθήσεων που απαιτεί μάτια και ρουθούνια ανοιχτά. Όλα εδώ διαλαλούν υπεροχή.
Δεκαepτά: έρχεσαι για τον καφέ, μένεις για τον κατάλογο. Πλήρης γκάμα από eye openers σε ζεστό και κρύο, με προέλευση, μέθοδο παρασκευής και τύπο γάλακτος της προτίμησής σας –όλα και σε πακέτο, όλα και σε delivery. Τσάγια, χυμοί, smoothies, σνακ, κέικ ημέρας, γιαούρτια, καθώς και takeaway κοκτέιλ για βόλτες στο κέντρο. Αλλιώς πιάνεις θέση στον καναπέ, το μπαρ, τα σταντ ή το επάνω πάτωμα και ξεχνιέσαι. Όρεξη να ’χεις!
Αναζητώντας τον μίτο όχι μόνο της ιστορίας του δεκαepτά, αλλά και της παρόρμησης της δημιουργού του, αναμετράμε τα συστατικά στοιχεία που εξυψώνουν το κασέ του. Ορισμένα από τα καλύτερα μυαλά της πιάτσας εργάστηκαν για να πετύχει το χαρμάνι της Αλεξάνδρου Σβώλου. Η πρώτη ύλη έρχεται από την Samba Cafè Coffee Roasters. H Τένια Μενεγάκη του Apodec υπογράφει το interior design. Το branding έχει τη σφραγίδα της Kelly Tso, οι Barbara Tzama, Mata Kamp, OKTO Photography εργάστηκαν σε διάφορα στάδια της θεμελίωσης του δεκαeptά. Το αποτέλεσμα; «Ένα κουκλάκι!», αναφωνούν περαστικοί, θαμώνες και σχολιαστές στα social media. Γιατί όμως τόσοι πολλοί; «Γιατί έπρεπε να είναι όλα τέλεια», μας λέει η Χριστίνα Crista Τσότσιου, έμπλεη από το πάθος των ανθρώπων που ζουν για τον σκοπό τους και έχουν τον τυχερό τους αριθμό για σύμμαχό τους. Το 17 κερδίζει στη γειτονιά του ονειρεμένου espresso.
Δεκαepτά, specialty coffee shop, juices, snacks and cocktails. Αλεξάνδρου Σβώλου 24, Θεσσαλονίκη, Τ: 2310 270 063, facebook: @depaepta.skg, instagram: @deka.epta
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.