- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Soulfood NG, το στέκι στο Παγκράτι με τα τέλεια σάντουιτς
O Νεκτάριος και ο Γιώργος μαγειρεύουν τροφή για την ψυχή
Στο Soulfood NG στο Παγκράτι θα βρεις υπέροχα σάντουιτς και πολλή μουσική
To Soulfood NG είναι μια σταλιά. Μόλις δύο τραπέζια για να βολευτείς στο πεζοδρόμιο της Ευφράνορος κι ένα σταντ με σκαμπό. Αυτό, όμως, καθόλου δεν σημαίνει ότι του λείπει μια τεράστια ψυχή και η δική του, φανατική πελατεία. Οι θαμώνες πάντα πιάνουν κουβεντολόι. Χαιρετούν τον Γιώργο και τον Νεκτάριο με ένα κλείσιμο του ματιού, κάτι ψιθυρίζουν μεταξύ τους και έπειτα σκάνε στα γέλια. Έχω την αίσθηση ότι μπήκα σε μια κουζίνα σπιτική, όπου οι ιδιοκτήτες έχουν καλέσει τους φίλους τους για φαγητό. Και αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα.
Ο Γιώργος είναι Ελληνοτεξανός (και όχι ακριβώς Ελληνοαμερικάνος όπως μου τονίζει μια που «το Τέξας είναι για τους Αμερικάνους ό,τι η Κρήτη για την Ελλάδα. Είμαστε λίγο διαφορετικοί από τους υπόλοιπους»). Μεγάλωσε στο Τέξας, σπούδασε αρχιτεκτονική, δούλεψε σε πολλά εστιατόρια εκεί, και στα 28 του αποφάσισε ξαφνικά να γυρίσει στην Ελλάδα. Γύρισε, παντρεύτηκε, δούλεψε ως αρχιτέκτονας και μέσα στην κρίση έμεινε άνεργος. Είχε ήδη γνωρίσει τον Νεκτάριο και μαζί είχαν αναπτύξει μια ιερή τελετή: μια φορά τον μήνα μαζεύονταν σπίτι για να μαγειρέψουν τις κουζίνες του κόσμου. Ιταλική, κινέζικη, ελληνική και πάει λέγοντας. Εκεί όμως που ο Γιώργος δεν παιζόταν ήταν στα burgers. Χρόνια συζητούσαν να ανοίξουν μαζί ένα μαγαζί, κάτι που για αυτούς τους δύο σήμαινε να κάνουν αυτά τα σπιτικά τραπέζια προσβάσιμα σε ακόμα περισσότερο κόσμο. Κι έτσι, πριν ένα χρόνο και κάτι το Soulfood NG άνοιξε στο Παγκράτι.
Το μενού είναι απλό, αλλά νόστιμο. Η μέρα ξεκινάει με πρωινό (που όμως μετά από μαζική απαίτηση του κοινού σερβίρεται όλη μέρα) και αυγά με μπέικον και pancakes. Μετά έρχονται τα σάντουιτς. Δοκίμασα το Pagrati Cheesesteak Sandwich (€6,49) με λεπτοκομμένο σοταρισμένο μοσχάρι, ψημένο για ώρες στον φούρνο, πικάντικη soulfood sauce, σοταρισμένες πράσινες πιπεριές & κρεμμύδια και τσένταρ, τόσο νόστιμο που στο τέλος βρέθηκα να μαζεύω με το δάχτυλο τη (σπιτική) sauce που κύλησε στο πιάτο. Στο μάτι όμως έχω βάλει και το Pulled Pork Sandwich (€5,99) με μαριναρισμένο χοιρινό ψημένο στον φούρνο και coleslaw, μετά το Pagrati, είναι μάλλον η πιο λαχταριστή πρόταση του καταλόγου. Ζήλεψα πολύ το Soulfood Cheeseburger (€5,69), ζουμερό και πεντανόστιμο που πήρε η παρέα μου, αλλά και το Veggie Sandwich (€5,99) τη χορτοφαγική πρόταση του μενού με μανιτάρια, σοταρισμένες πράσινες πιπεριές και κρεμμύδι, cheddar, και πικάντικη soulfood sauce.
Οι μερίδες είναι τεράστιες, όλα τα σάντουιτς συνοδεύονται από τηγανητές πατάτες και η κατάψυξη έχει θέση μόνο για παγάκια, γιατί το «σπιτικό φαγητό» ο Γιώργος και ο Νεκτάριος το εννοούν. Θα βρείτε επίσης ένα πιάτο ημέρας (το οποίο μπορεί να είναι από καροτόσουπα μέχρι mac ‘n’cheese) και πάντα (μα πάντα!) μουσική. Αυτό σκόπιμα το απέκρυψα μέχρι εδώ, είναι το μυστικό συστατικό που δένει όλη τη συνταγή. Ο Νεκτάριος δεν είναι μόνο μάγειρας. Είναι και ο Soulnek, ένας από τους σημαντικότερους ράπερ της γενιάς του, οι στίχοι του σου μιλούν ακόμα και αν δεν είσαι φαν του hip hop. Τον ρωτάω πώς τα προλαβαίνει όλα, πώς γίνεται να βρίσκεται καθημερινά εδώ από τις 9 το πρωί, να φτιάχνει όλη μέρα σάντουιτς αεικίνητος, και μετά να βρίσκει το κουράγιο να ραπάρει, να γράφει μουσική, να εξαντλείται από την αρχή. Με κοιτάει και το χαμόγελό του λέει πως τα έχω καταλάβει όλα λάθος. «Η μουσική είναι αγάπη, όπως και το φαγητό. Δεν με ξεκουράζει απλώς. Μου δίνει χρόνια». Και τότε το βλέπω. Η τροφή για την ψυχή, δεν είναι μόνο το τελευταίο του τραγούδι. Είναι μια ιδέα.
Ευφράνορος 8, Παγκράτι, 211 0128900, Δευτέρα-Παρασκευή: 08.00-17.00, Σάββατο: 09.00-16.00, delivery: 09.00-17.00, Fb: @SOULFOODNG
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.