Θεματα

Το φάβα του καλοκαιριού

…και άλλες ιστορίες για πεινασμένους, σύγχρονους ταξιδευτές

43861-98572.jpg
Νενέλα Γεωργελέ
ΤΕΥΧΟΣ 710
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτό: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΒΑΛΑΣ
© ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΑΒΑΛΑΣ

Μιλάμε για τη φάβα και άλλα όμορφα με τον κυκλαδίτη μάγειρα Γιάννη Γαβαλά

Τη φάβα, τον χειμώνα, αρκετοί από εμάς ούτε που να τη θυμηθούμε… Το καλοκαίρι όμως όλα αυτά αλλάζουν και τότε η φάβα, με απανωτές πεινασμένες επαναλήψεις, πρωταγωνιστεί στην ταβέρνα του κυκλαδίτικου νησιού των διακοπών μας. Μιλάμε γι’ αυτήν και άλλα όμορφα με τον κυκλαδίτη μάγειρα Γιάννη Γαβαλά*, χρόνια γνωστός από τη θητεία του στη Μύκονο και τα άλλα νησιά. 

4.jpg

«Παλιά το φάβα δεν είχε μεγάλη παραγωγή, τόσο όσο να χορτάσει ένα σπίτι. Μην κοιτάς τώρα που βοήθησε η τεχνολογία και τα πράγματα καλυτέρεψαν. Οι παλιοί το βάζανε σε μικρά χωράφια, σε φυρόγεια, χώματα κόκκινα που χαρίζουν έντονη γεύση, κι από κάτω ήταν τα πετρώδη του νησιού μας που στραγγάγανε καλά. Τη συγκομιδή την περνάγανε από παραδοσιακό αλώνισμα με ζώα (γαϊδουράκια ή αγελάδες, ό,τι είχε ο καθένας) κι ύστερα αναλαμβάνανε οι γυναίκες με τον χειρόμυλο, δυο πέτρες που κυλούσε η μια πάνω στην άλλη, για να σπάσει ο καρπός. Στη συνέχεια, οι γυναίκες και πάλι, πιάνανε τον τουμπανά (από δέρμα ζώου με το τσέρκι της σήτας) και προσπαθούσανε να διαχωρίσουνε τον πράσινο φλοιό από τον χρυσαφί καρπό… μεγάλος κόπος σου λέω, φαγητό της υπομονής.  Ύστερα η μάνα, στη φωτιά που είχε με σκίνα ανάψει για να μαγειρέψει κάποιο άλλο φαγητό, έβαζε το τσουκάλι με το φάβα (ουδέτερο το λέμε στα νησιά μας), να μαγειρευτεί σιγά-σιγά και να χυλώσει, μη σιγοσβήνουν τσάμπα τα κάρβουνα, οικονομία βλέπεις σε όλα. Το τρώγαμε με λίγο λάδι κι ένα ξερό κρεμμύδι, με τα φελιά του δηλαδή (τα φύλλα του), που ενίοτε μάλιστα χρησιμοποιούσαμε και σαν κουτάλι! Σήμερα η πιο διάσημη είναι της Σαντορίνης, από την ποικιλία λαθούρι. Τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει και της Σχοινούσας, αυτή είναι από την ποικιλία κατσούνι. Τέτοια είναι και της Ηρακλειάς αλλά και της Αμοργού από την οποία θεωρείται ότι ξεκίνησε η παραγωγή της γι’ αυτό και έχει ζητήσει (και θα πάρει μάλλον) την ονομασία προέλευσης. Καλώς να ορίσετε και να την ευχαριστηθείτε!»

10.jpg

* Ο Γ.Β. φέτος ανοίγει στο νησί του, την Ηρακλειά, το δικό του πόστο, την ταβέρνα «Αρακλειά», στον δρόμο από το λιμάνι προς το Λιβάδι, πάνω σε ένα υψωματάκι με θέα Σχοινούσα, Κέρο, Αμοργό κι όλο το Αιγαίο ακριβώς μπροστά του. Με ντόπιες αρακλειανές συνταγές και προϊόντα από 9 νησιά του Αιγαίου, όποιος πάει θα περάσει αξέχαστα!


Γεύση από καλοκαίρι
Τα κυκλαδίτικα αλλά και όλα τα νησιά του Αιγαίου φημίζονται για τα εξαιρετικά προϊόντα που βγάζει ο άνυδρος, καμένος από τον ήλιο και την αλμύρα της θάλασσας τόπος τους. Όπου κι αν βρεθείτε απολαύστε, επιτέλους «επιτόπου», ντομάτες μυρωδάτες, ντούρα ατζούρια, φρούτα, παξιμάδια και κουλούρες, βουτυράτες ξινομυζήθρες από ανέμελα κατσίκια, καθαρά χοιρινά, χοχλιούς (σαλιγκάρια), αμπελοφάσουλα, προϊόντα από κοτούλες αλανιάρες. Πάρτε μαζί σας φεύγοντας τα πιο σκληρά και ώριμα τυριά, μέλια, χειροποίητο (μ)πελτέ και ζυμαρικά, λουκάνικα, λούζες, παστέλια, πιταράκια και καρπουζόπιτες. Καλό καλοκαίρι και… όρεξη να μη σας λείπει!  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.