- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η ιστορία, η αλλαγή διοίκησης και η δικαστική διαμάχη που οδήγησε στην αλλαγή του ονόματος
Μετά από 80 χρόνια από την ίδρυσή του, το 1939, το Zonars αλλάζει όνομα, αποτέλεσμα τελεσίδικης δικαστικής απόφασης.
Μιας απόφασης που πλέον υποχρεώνει σε μετονομασία του ιστορικού εστιατορίου από Zonars σε Athénée.
Στέκι των Ελλήνων πολιτικών και διανοουμένων του περασμένου αιώνα, ξεκίνησε την λειτουργία του τον Αύγουστο του 1939 στην γωνία Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου, ανήμερα του τορπιλισμού της «Έλλης».
Μετά τον θάνατο του ιδρυτή του πρωτότυπου για την εποχή χώρου εστίασης, του Έλληνα μετανάστη από τις ΗΠΑ Κάρολου Ζωναρά, το 1968, οι κληρονόμοι πούλησαν το Ζonars στην εταιρεία Διόνυσος.
Ωστόσο, το 1995 η Διόνυσος ήρθε σε αντιδικία με το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ιδιοκτήτη του κτιρίου, με αποτέλεσμα το κλείσιμο της επιχείρησης τον Μάρτιο του 2001.
Έξι χρόνια αργότερα, τον Οκτώβριο του 2007, το Zonars επιστρέφει ανακαινισμένο και έως το 2015 τελεί υπό την διοίκηση της εταιρείας Εverest.
Όμως το 2015 τα αδέλφια Πανά αναλαμβάνουν τη λειτουργία του. Μία λειτουργία που ωστόσο οδηγεί σε δικαστική διαμάχη και καταλήγει σε τελεσίδικη απόφαση αλλαγής του ονόματος του ιστορικού εστιατορίου, καθώς την εμπορική ονομασία διεκδικούσε η επιχείρηση Dionysos Zonar’s στην Ακρόπολη.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρξε καμία δυνατότητα συμβιβασμού με αποτέλεσμα το Zonars να υποχρεώνεται να μετονομασθεί σε Athénée.
Από την πλευρά της η νέα διοίκηση του θρυλικού χώρου με ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι «μετά από πολυετείς δικαστικές διενέξεις η διαχειρίστρια εταιρεία του Μεγάρου City Link, δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί το όνομα Zonars, αφού είχε ανακηρυχθεί διατηρητέα μονό μόνο η χρήση του χώρου και όχι του ονόματος».
Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:
«Ως όμιλος PANAS SOPHISTICATED HOSPITALITY, αναλάβαμε το 2015 από τη διαχειρίστρια εταιρεία του γνωστού Μεγάρου City Link, την ευθύνη και το προνόμιο να αναβιώσουμε την καθημερινή αστική ευτυχία, που είναι άρρηκτα δεμένη με αυτό το εστιατόριο και το συγκεκριμένο σημείο και να την αναδείξουμε ως ευκαιρία για να μπει και πάλι στον χάρτη της Αθήνας και στο ταλαιπωρημένο κέντρο της. Πίσω από τα εμβληματικά παράθυρα στη λεωφόρο Πανεπιστημίου και στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου δημιουργήθηκε ένας φιλόξενος χώρος με lobby, εστιατόριο, και ένα μεγάλο μπαρ για μικρές αποδράσεις, που σέβονται τη γοητεία, που κρύβει η πόλη μας και η έντασή της.
Ο χώρος λειτουργούσε ήδη πριν το 2015 με το όνομα, που ανήκει στην ιστορία του. Ένα όνομα, που για κάθε Αθηναίο σήμαινε αποκλειστικά και μόνο «το εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας». Μερικές φορές, όμως, τα ονόματα χάνουν τη σημασία τους. Και μερικές φορές οι χώροι αποσυνδέονται από τα ιστορικά τους ονόματα.
Έτσι μετά από πολυετείς δικαστικές διενέξεις η διαχειρίστρια εταιρεία του Μεγάρου City Link, δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί το όνομα Zonars, αφού είχε ανακηρυχθεί διατηρητέα μονό μόνο η χρήση του χώρου και όχι του ονόματος.
Το όνομα κερδήθηκε τελικά στα δικαστήρια από εταιρεία που εδρεύει σε άλλο σημείο της Αθήνας.
Το όνομα Athénée, το νέο όνομα του χώρου, ταιριάζει σε αυτό το κεντρικό lobby της Αθήνας. To Athénée κατάφερε να ξαναδώσει στην Αθήνα την αστική της αίγλη συγκεντρώνοντας τους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους απο την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι το στέκι της πόλης και γράφει την καινούργια λαμπρή του ιστορία».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στου Λου, πηγαίνεις για τον Λου. Και επειδή αντιμετωπίζει το εστιατόριο σαν κυριακάτικο τραπέζι.
Έχει μόνο καλαμάκια, τέλεια ντιπάκια και άψογες τηγανιτές πατάτες
Σε ένα pop-up που θα κρατήσει ως τις 2 Γενάρη
Το αγαπούν οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες της γειτονιάς κι όλη Αθήνα που έρχεται από παντού
Φαγητό παλιάς νοικοκυράς, σκηνικό παλιάς ταινίας
Αυθεντική γεύση από Ελλάδα
Οικονομικό και πεντανόστιμο, αυτό ακριβώς που θέλαμε για τα παρεΐστικα ραντεβού μας
Γαλλική φινέτσα, υψηλή γαστρονομία, και ατμόσφαιρα πολυτέλειας στον Αστέρα Βουλιαγμένης
Το Κολωνάκι μόλις έγινε ακόμα πιο νόστιμο
Και συμπληρώνει το παζλ της γαστρονομίας στη χοτ γειτονιά του Παγκρατίου
Έχει αληθινό μουσακά και σπέσιαλ μπακαλιαράκια
Αλλάζοντας τα πάντα, αλλά διατηρώντας τον πυρήνα του
«Ήθελα ένα μαγαζί να μοιάζει με σπίτι. Και στον χώρο του, και στο φαγητό του και στους θαμώνες του», λέει ο ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Σφακιανάκης
Εδώ ξεκινάς με τον πρωινό σου καφέ και τελειώνεις με μπίρες αργά το βράδυ, κάτι σαν διακοπές στην καρδιά της πρωτεύουσας
Προορισμός για κάθε περίσταση και για όλες τις ώρες της ημέρας
Κουβαλάει στην αύρα του την ιστορία της πόλης και μαζί μικρές ή μεγάλες ιστορίες των ανθρώπων της ανά τις δεκαετίες
Από το 2016 προσφέρει στιγμές ξένοιαστης, γλυκιάς και νόστιμης ζωής
Ένα ξακουστό και προσιτό εστιατόριο που θα πρέπει να επισκεφθείτε
Μεσογειακό μενού με πρώτες ύλες από τη Νάξο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.