- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Το λένε Provence και είναι το μυστικό deli των Αμπελοκήπων
Έχει ως εκατό είδη τυριών και αλλαντικών, μαζί με εκλεκτά κρασιά και επίσης εκλεκτά κρακεράκια
Το «Provence» είναι μικρό, χωμένο πίσω από τον μεγάλο Σκλαβενίτη της αρχής της Κηφισίας, απέξω δείχνει απλώς σαν κάβα... και είναι πολύ περισσότερα από ξερή κάβα. Κι επειδή θα πρέπει να γράφω συνέχεια «εκλεκτό» τούτο και εκείνο, το «Provence» έχει ΜΟΝΟΝ εκλεκτά πράγματα, το γράφω μια κι έξω, να τελειώνουμε.
Καθόλου δεν είμαι γευσιγνώστης (θα πέσει η Καβάλα να με πλακώσει), για την ακρίβεια τυρί manchego δοκίμασα για πρώτη φορά πριν κανένα χρόνο, όταν το σερβίρισε η νύφη μου ξεροψημένο μέσα σε γεμιστά μανιτάρια... και ήταν αριστούργημα. Πώς μου είχε ξεφύγει αυτό το τυρί ως τώρα, δεν είναι μυστήριο: αγοράζω συνήθως κασέρι, και την πλαστικουά μοτσαρέλα σε φέτες, που βάζουμε στα τοστ, επειδή αυτά τα τυριά τρώνε τα παιδιά μου.
Στη Ρώμη πρόσφατα έφαγα μοτσαρέλα κανονική, φρέσκια, από αυτήν που αγοράζουνε οι Ρωμαίες στις λαϊκές αγορές μέσα σε νάιλον σακουλίτσες γεμάτες υγρό – χίλιες φορές καλύτερη από την καλή μοτσαρέλα, καλών ιταλικών εστιατορίων της Ελλάδας, επειδή εκείνη, η σακουλίσια, είναι ημέρας, κανονικά: παρασκευάζεται σήμερα και πουλιέται αύριο (ή ίσως να είναι απλώς πιο νόστιμη και να τσίμπησα με έναν ακόμα μύθο, εκτός από άλλους εκατό που θα μας πάρουν ώρα και δεν είναι τυριά). To «Provence» πάντως έχει τη σούπερ mozzarella Borgoluce di latte di buffala, που μοιάζει με τη ρωμαϊκή, την «ημέρας», είναι υγρή όταν την κόβεις, και την τρως πριν προλάβεις να την καλο-κόψεις, έτσι κι αλλιώς.
Το «Provence» επίσης έχει ένα υπέροχο (τυρί είμαστε) Ubriaco, ένα εξίσου υπέροχο provolone, ένα petit basque με πιπεριά, μερικές φορές και το σπάνιο epoisse που οι Γάλλοι το τρώνε με αχλάδι, και καλά κάνουν. Έχει και κάμποσα (ιδιαίτερα, για να μη ξαναλέμε «εκλεκτά») ελληνικά τυριά, μανούρες, μανούρια, ανθότυρα, γραβιέρες, φέτες και άλλα καταπληκτικά πράγματα από νησιά, βουνά και λόγγους της Ελλάδας, και αλλαντικά που δεν βρίσκεις εύκολα, ή που δεν ήξερες μέχρι χθες ότι υπήρχαν, καν. Έχει ωραία κρασιά, συνοδευτικά των τυριών, κρακεράκια με τέσσερεις σπόρους «Miller’s Harvest», δηλαδή τέσσερα είδη σπόρων, όχι τέσσερις μονήρεις σπόρους, εγγλέζικα παραδοσιακά παξιμαδο-ειδή, με και χωρίς γλουτένη, που τρώγονται με τυριά... και εννοείται τυριά από όλο τον κόσμο, γαλλικά, ιταλικά, εγγλέζικα, ιρλανδέζικα, ολλανδικά, ισπανικά και εγχώρια, όλα ωραιότατα.
Τα «ντέλι» σίγουρα περνάνε κρίση, λόγω της Κρίσης, και δεν ξέρω τι είδους πετριά είναι αυτή, να χαζεύω ΕΚΛΕΚΤΑ τυριά σε ωραιότατα, περιποιημένα ράφια, σε μια εποχή που όλοι περνάμε ζόρια, διεθνώς μάλιστα, ούτε καν οι ιθαγενείς μόνον. Αλλά σου φτιάχνει τη διάθεση η περιποιημένη βιτρίνα, το σπάνιο τυρί που δοκιμάζεις, και που το φαντάζεσαι να παρασκευάζεται μάλιστα, από καλοθρεμμένες πουά αγελαδίτσες ή κατσικούλες με φιόγκους, σε ξύλινους κουβάδες από αυτούς που είχε η Χάιντι, ίσως και η Πολυάννα... επειδή ο μύθος πάντα ενισχύει τη γεύση του τυριού, και όχι μόνον.
«Provence, cheese specialist», Θεοφάνους 12, Αμπελόκηποι, 2108981435, www.provence.gr
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.