10 μέρη στην Αθήνα που διαλέγω όταν πεινώ
H food blogger Θάλεια Ιωάννου (urbanfoodjunkie) μας συστήνει τις αγαπημένες της αθηναϊκές γεύσεις
*Της Θάλειας Ιωάννου
Η αλήθεια είναι ότι δυσκολεύτηκα να περιοριστώ σε 10 μέρη, γιατί στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή συνωστίζονται χίλια αλλά για την A.V. θα κάνω μια εξαίρεση. Ξεκινάω την περιήγησή μου από το πρωί και θα βραδιάσουμε παρέα, τρώγοντας βεβαίως, γιατί είμαστε urbanfoodjunkies. Μαζί σας θα γυρίσω 9+1 μαγαζιά στην Αθήνα τα οποία η γευστική μου μνήμη τα έχει κατατάξει στα αγαπημένα της, το καθένα για διαφορετικούς λόγους. Να γιατί:
7 Cactus
Πολύ μου αρέσει αυτό το μαγαζί. Εκτός του ότι έχει ιδιαίτερο brunch, με ευφάνταστα πιάτα, είναι κουκλίστικο. Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να ξεκινήσετε τη μέρα σας με φρουτάλια με πατάτες, λουκάνικο, βολάκι Άνδρου και σπανάκι; Με τάρτα γιαούρτι και κολοκυθάκια; Αλμυρά pancakes από πατάτες Νάξου και γλυκοπατάτες, τηγανητό αυγό, ταλαγάνι, σύγκλινο και μέλι τρώμε; Παστέλι σε ποτήρι έχετε βρει πουθενά; Ακόμα κάθεστε; Αρχίστε τη βόλτα στην Ακρόπολη (Δημητρακοπούλου 7, Κουκάκι).
Happy Blender
Σε περίπτωση που η μέρα σας ξεκινάει healthy, με acai bowls. Το Happy Blender σας περιμένει με energy balls, smoothies, wraps, μπάρες, μαρμελάδες, μπισκότα, granola. Όλα sugar free. Είναι το αγαπημένο μου μέρος για «αποτοξίνωση». Χαμογελαστοί άνθρωποι, που σε γεμίζουν ενέργεια με το που μπαίνεις στον χώρο. «Do what makes you happy» λένε και λέμε (Ηφαίστου 39, Μοναστηράκι).
The Pie Shop
In the meantime θα κάνω στάση στο The Pie Shop για να δοκιμάσω πίτες από όλο τον κόσμο. Στο συγκεκριμένο μαγαζί θα ζήσετε ένα ταξίδι γεύσεων με πίτες από Ισπανία, Ρωσία, Ιταλία, Τανζανία, Αφρική, Κορέα, Αγγλία, Τζαμάϊκα κ.α. Προϊόντα χωρίς γλουτένη, πίτες χωρίς ζάχαρη, αλλά κυρίως θα συναντήσετε ανθρώπους που έχουν μεράκι και αγαπάνε αυτό που κάνουν εξηγώντας συνέχεια τη φιλοσοφία του μαγαζιού και τις γεύσεις, προσφέροντας δωρεάν μερικές από τις επιλογές του menu. Τάρτα λεμόνι και σολομός στον ατμό με ρύζι, μπαχαρικά και σάλτσα Gribiche (εκ Ρωσίας) είναι από τα best sellers του (Βουλής 16, Σύνταγμα).
Mr. Pugs Canteen
Σ’αγαπάω, bao bao όπου κι αν πάω στο Χαλάνδρι. Εξαιρετικά bao. Το αγαπημένο μου είναι με κοτόπουλο και φυστικοβούτυρο αλλά θα βρείτε γεύσεις για όλα τα γούστα όπως για παράδειγμα πάπια και γλυκοπικάντικο χοιρινό. Α! Μην κάνετε το λάθος και φύγετε χωρίς να φάτε churros. Η φάση είναι bao buns & churros (Κατσουλιέρη 6, Χαλάνδρι).
Piadina Lumbro
Επιστρέφω κέντρο για piadina. Η εκδοχή της βόρειας Ιταλίας σε κάτι ανάμεσα σε pizza, αραβική και τορτίγια. Δεν είναι τίποτα από όλα αυτά βέβαια, είναι Piadina! Παρέλαση γεύσεων με φόντο ιταλικό όπως prosciutto και σος μαύρης τρούφας, bresaola, πικάντικο λουκάνικο salsiccia, mozzarella di bufala, vegetariana με καπνιστό τυρί scamorza, μελιτζάνες και μανιτάρια σχάρας, φρέσκια ρόκα & ελαιόλαδο και άλλα πολλά. Χορταστικό χωρίς να φουσκώνεις από τα ζυμάρια. Τόσο όσο (Oμήρου 15, Κολωνάκι).
Άμα Λάχει
Κολωνάκι – Εξάρχεια ένα τσιγάρο δρόμος. Είμαι Εξάρχεια και εδώ ήρθα για να μείνω. Πάμε μια βόλτα από το αγαπημένο μου «Άμα Λάχει», μια από τις ωραιότερες αυλές της Αθήνας κατά τη γνώμη μου. Είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψετε αυτό το μέρος. Από το περιβάλλον και το φαγητό μέχρι το προσωπικό και τις γάτες που κόβουν βόλτες στην αυλή του παλιού σχολείου της Καλλιδρομίου. Ναι, ο συγκεκριμένος χώρος ήταν σχολείο στο παρελθόν. Παρατηρήστε τις παραστάσεις που υπάρχουν στους τοίχους, και τις βρύσες στην αυλή. Θα σας γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω. Στο δια ταύτα λοιπόν, πολύ ενδιαφέροντα πιάτα, τέλειο χοιρινό κότσι, μαγική η γκοφρέτα με πραλίνα φουντουκιού και παγωτό βανίλια που θα πάρετε (γιατί θα την πάρετε) στο τέλος. (Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια)
Γιάντες
Λίγο παρακάτω, στη Βαλτετσίου θα συναντήσουμε ένα από τα πιο ποιοτικά και κλασσικά, θεωρώ, μαγαζιά των Εξαρχείων. Συνδυασμός εξαιρετικού χώρου με μια πανέμορφη αυλή, άψογη κουζίνα με καλοφτιαγμένα πιάτα και εξυπηρετικό προσωπικό. Το εστιατόριο διαθέτει έναν πολύ πλούσιο κατάλογο με πιάτα για όλα τα γούστα. Τελευταία δοκίμασα χυλοπίτες παντζαριού με πέστο βασιλικού, στην προσπάθειά τους να εντάξουν και vegan πιάτα στο μενού τους. Από αυτό το μέρος δεν φεύγεις χωρίς να φας το μοσχοχτάποδο με μέλι, το καπνιστό σκουμπρί με σαλάτα μαυρομάτικα, και το λαβράκι. Είναι κοινοτοπία να το γράψω αλλά, είναι must! (Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια).
Cookoomela
Τελευταία στάση στα Εξάρχεια (ήρθα για να μείνω είπαμε) για θεϊκό vegan σουβλάκι. Πιτόγυρο από μανιτάρια έχετε φαέι; Στο Cookoomela θα βρείτε από το ωραιότερο της Αθήνας. Κεμπάπ από φακή; Στο Cookoomela οι γεύσεις είναι οι εξής: Cookoomela Red με γύρο μανιταριού, αβοκάντο, φυτική μαγιονέζα από βιολογικό γάλα σόγιας, χειροποίητη σάλτσα ντομάτας, τομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και πατάτες, Cookoomela Yellow με γύρο μανιταριού, αβοκάντο, φυτική μαγιονέζα από βιολογικό γάλα σόγιας, μουστάρδα, τομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και πατάτες, Cookoomela Kebab, με σουτζουκάκια από φακή, χειροποίητη σάλτσα ντομάτας, τυρί αμυγδάλου, τομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και πατάτες. Πρόσφατα έβαλαν και νέα γεύση, την Green με γύρο μανιταριών, φρέσκια σαλάτα, sauce verde, και tartar sauce από γιαούρτι σόγιας. Επ ευκαιρία, γνωρίζατε ότι κουκουμέλα λένε το μανιτάρι στην Ήπειρο; (Θεμιστοκλέους 43-45, Εξάρχεια).
Dickie Dee Athens
Κράτησα το καλύτερο για το τέλος και αυτό είναι το γλυκό. Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που προτιμάει να τρώει γλυκό αντί για φαγητό (σε αυτήν ανήκω και εγώ). Τελευταία έχει ανοίξει ένα μαγαζί στο Σύνταγμα που έχει δέσει τη λαχτάρα των παιδικών μας χρόνων για παγωτό με soft ice cream με ανθόγαλα (to die for), φιστίκι Σικελίας (best seller του μαγαζιού), τριαντάφυλλο, vegan σοκολάτα και μαλλί της γριάς! Συνδυασμός που σκοτώνει. Έχει και συνέχεια στο Dickie Dee Athens... Πάβλοβα με φράουλα ή με καραμέλα, fior di latte και μαρέγκες φυσικά. Brownies με φυστικοβούτυρο, σαντιγί και αλατισμένη καραμέλα και πόσα άλλα; Θέλετε κι αλλά; Έχει! Τα λέμε εκεί γιατί από τότε που το ανακάλυψα δεν ξεκολλάω (Βουλής 23, Σύνταγμα).
Χαρά
Το 10 το καλό είναι ο ορισμός του “Save the best for last” και βρίσκεται στα Άνω Πατήσια. Είναι το εκμέκ παγωτό της Χαράς. Το παγωτό των παγωτών. Το καλύτερο εκμέκ της Αθήνας. Αν το «όνειρα γλυκά» είχε πρόσωπο, θα ήταν αυτό. Το παγωτό που έχει μείνει αναλλοίωτο στο πέρασμα του χρόνου και ένα περιβάλλον που σε ταξιδεύει πάντα σε άλλες εποχές. Μεταλλικά τραπεζάκια και ρετρό αέρας. Εκεί που δίνονταν τα πρώτα ραντεβού στις ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, εκεί που πηγαίναμε όταν κάναμε τις πρώτες μας κοπάνες. Ίδιο ύφος ακριβώς από το 1969 που άνοιξε. Πολίτικο εκμεκ με καϊμάκι και παγωτό Σικάγο. Θα με θυμηθείτε. (Πατησίων 339, Άνω Πατήσια)
*Αν συνεχίζετε και πεινάτε να με ακολουθήσετε στο Instagram που κάνω χαμό στην Αθήνα και σε όποια πόλη ταξιδεύω, γιατί είμαι και traveler. Horns up
* Φωτογραφίες © Θάλεια Ιωάννου
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Τα αποτελέσματα της δικής σας ψηφοφορίας θα δημοσιευτούν τη νέα χρονιά!
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Βόλτες για ψώνια και μετά ραντεβού με τους φίλους
Λαμπερά ρεβεγιόν, γιορτινά δείπνα και ωραία κρασιά
Κοσμοπολίτικο και φιλόξενο, με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και τη φωτισμένη γιορτινή Αθήνα
Κάθε χώρος του εμβληματικού ξενοδοχείου ακτινοβολεί γιορτινή διάθεση
Ανακαλύψτε και φέτος μια πληθώρα εορταστικών επιλογών και ζήστε μοναδικές στιγμές στο κέντρο της πόλης, μαζί με τους αγαπημένους σας
Το εμβληματικό ξενοδοχείο διοργανώνει ξεχωριστές εκδηλώσεις για τις γιορτινές μέρες
Μοναδικές εορταστικές προτάσεις στο εντυπωσιακό Olive Garden Rooftop Bar & Restaurant
Ο παράδεισος του καλού κρασιού βρίσκεται στα Εξάρχεια
Το gelato bar που αγαπήσαμε για το αυθεντικό κρεμώδες gelato συνεχίζει να μας εκπλήσσει και το φθινόπωρο
Μοσχοβολάει ο τόπος από τα φρέσκα βούτυρα, τις χειροποίητες ζύμες, από όλα τα καλά που μας ετοιμάζουν για τις γιορτές
Στα αγαπημένα ζαχαροπλαστεία των γλυκατζήδων θα βρεις τα πάντα
Πώς ξεκίνησε η ιδέα και πώς εξελίχθηκε μέσα στον χρόνο;
Εδώ όλα τα προϊόντα είναι χειροποίητα και φτιάχνονται καθημερινά στα εργαστήριά τους
Αυτές τις μέρες ο φούρνος μοσχοβολάει από τις γιορτινές λιχουδιές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.