Θεματα

5 πράγματα να σκεφτείς το 2019 για το φαγητό

Μιλάμε περισσότερο για το φαγητό, τσακωνόμαστε για αυτό και το βγάζουμε φωτογραφίες. Γιατί;

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
anoigma.jpg
Φωτογραφία: Toa Heftiba/ Unsplash

Έχετε παρατηρήσει ότι έχει αλλάξει δραστικά ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την τροφή; Μιλάμε περισσότερο για το φαγητό, τσακωνόμαστε για αυτό και το βγάζουμε φωτογραφίες. Γιατί; Γιατί όσο ο κόσμος αλλάζει, αλλάζει και η καθημερινότητα. Κάποιες αλλαγές είναι καλές, κάποιες όχι και άλλες πρέπει να μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε. Αυτή δεν είναι μια λίστα που πρέπει να ακολουθήσεις, ούτε μια λίστα με τα food trend του 2019. Είναι απλά μια λίστα με σκέψεις που με απασχόλησαν όλη την προηγούμενη χρονιά και ελπίζω να μην με απασχολούν και την επόμενη. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

1. Σταμάτα να αγχώνεσαι για το φαγητό σου

food.jpg

Παχαίνει; Ομορφαίνει; Διώχνει την κυτταρίτιδα; Μπα… Ξέρεις τι στα αλήθεια κάνει το φαγητό; Σε κρατάει ζωντανό. Αυτός είναι ο σκοπός του. Το αν θα μείνεις ζωντανός με γαριδάκια ή με γιαούρτι (ή και με τα δύο) είναι δική σου απόφαση. Για τίποτα στον κόσμο όμως μην αφήσεις την ιδέα του φαγητού να σου γίνει ψύχωση. Μην το αφήσεις δηλαδή να πάρει μυθικές διαστάσεις και να γίνει κάτι παραπάνω από αυτό που είναι: τροφή.

2. Δεν πετάμε τίποτα

food-waste.jpg

Το 1/3 της τροφής που παράγεται στη Γη καταλήγει στα σκουπίδια. Δεν είναι απλά τεράστιο ποσοστό, είναι τρομακτικό. Ακόμα πιο τρομακτικό αν σκεφτείς ότι το μεγαλύτερο μέρος αυτής της πεταμένης τροφής δεν είναι ούτε ληγμένο, ούτε σάπιο. Είναι απόλυτα βρώσιμο. Οπότε: την επόμενη φορά στη λαϊκή απλά αγόρασε εκείνο το καρότο που μοιάζει να πάσχει από αρθρίτιδα και το μήλο που δεν είναι τόσο κόκκινο. Μην ανησυχείς, είναι στα φυσιολογικά τους. Και επιπλέον μάθε να προγραμματίζεις το φαγητό σου, να μαγειρεύεις σύμφωνα με τις ανάγκες σου και να μην παρασύρεσαι αγοράζοντας παραπάνω τρόφιμα που δεν χρειάζεσαι. Προγραμμάτισε και προγραμμάτισε ξανά, μέχρι να πετύχεις το τέλειο: στο σκουπιδοτενεκέ σου αξίζουν μόνο σκουπίδια. Όχι τρόφιμα.

3. Αν δεν είσαι vegan, σκέψου το. Αν είσαι όμως, σκέψου το επίσης.

lemon.jpg

Μπορεί οι vegan να έχουν ανακαλύψει την τέλεια διατροφή. Μπορεί όμως και οι κρεατοφάγοι να ισχυριστούν το ίδιο. Και μπορεί του χρόνου να μας πουν ότι τα έντομα είναι η μόνη τροφή που θα τρώει ο πλανήτης από εδώ και πέρα. Μπορεί. Δεν το ξέρω. Σεβάσου όμως το γεγονός ότι θέλω να τρώω μπριζόλα και θα σεβαστώ το γεγονός ότι θες να τρως μαρούλι και έτσι ίσως καταφέρουμε να συνυπάρξουμε χωρίς να φάμε ο ένας τον άλλον.

4. Φάε περισσότερο, φωτογράφισε λιγότερο

dan-gold-702490-unsplash.jpg

Δεν έχω Instagram. Δεν ξέρω, μπορεί να είμαι και τρελή. Με ενοχλεί πάντως όταν πεινασμένη ετοιμάζομαι να βάλω την πρώτη μπουκιά στο στόμα μου και από το πουθενά πάντα κάποιος θα πεταχτεί για να πει: «Μηηηηη δεν το έχω βγάλει ακόμα φωτογραφία!». Ας το πάμε λίγο πιο χαλαρά παιδιά, ε; Για να μη βρεθείτε καμιά μέρα με πιρούνι στον καρπό και κινητό θαμμένο στη σαλάτα το λέω.

5. Κάθε πράγμα στον καιρό του

season.jpg

Κάθε φυτό έχει την εποχή του, όχι μόνο γιατί έτσι του ήρθε, αλλά για να βοηθήσει και εσένα να πάρεις αυτό που χρειάζεσαι ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν γύρω σου. Ντομάτα το καλοκαίρι γιατί χρειάζεσαι νερό, μαρούλια το χειμώνα γιατί χρειάζεσαι βιταμίνες. Η φύση παραμένει πιο σοφή από τα ράφια του σουπερμάρκετ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 7: Η ιστορία του ψαριού
Η ιστορία του ψαριού

Ας κάνουμε μια δροσερή βουτιά στην ιστορία της ψαροφαγίας, μια και το ψάρι είναι η αγαπημένη τροφή των Ελλήνων από την αρχαιότητα

Συνταγές του μίξερ για ψάρι και γλυκά που ταιριάζουν
Μίξερ από την Ελένη Ψυχούλη και τον Στέλιο Παρλιάρο: 5 συνταγές με ψάρι και 5 επιδόρπια που ταιριάζουν

Σπαρταριστή τσιπούρα, λαβράκι, κρανιός, φακρί έρχονται απευθείας από τις ελληνικές θάλασσες στο πιάτο μας και αποτελούν την τέλεια λύση για να εντάξουμε το καλό ψάρι στο καθημερινό μας τραπέζι

Μίξερ 7: Η ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια
Η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σήμερα: Υγιεινό ψάρι, υψηλής ποιότητας σε προσιτές τιμές

Υπάρχουν υπερσύγχρονες μονάδες που παράγουν φρέσκο ψάρι, ψάρι ημέρας και ένα μελίσσι ανθρώπινου δυναμικού που αποτελείται από ιχθυοκαλλιεργητές, τους «βοσκούς της θάλασσας»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.